Όπως συμβαίνει σε κάθε καταστροφή, έτσι και τώρα το «μπαλάκι» των ευθυνών για τις φωτιές… πηγαινοέρχεται ανάμεσα σε… αναρμόδιους αρμόδιους, ενώ τα τελευταία 24ωρα υπάρχει ανοιχτό «μέτωπο» Κυβέρνησης και Δήμων για τις υποχρεώσεις των τελευταίων να «τρέξουν» τους προληπτικούς καθαρισμούς οικοπέδων και αγροτεμαχίων.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι φέτος υλοποιείται το πρόγραμμα ANTINERO II με στόχο να καθαριστούν καθαριστούν 65.000 στρέμματα. Συνολικά έχουν διατεθεί 25 εκ. ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο ποσό από κάθε άλλη φορά, για προληπτικά έργα στους Δήμους από τον Μάρτιο. Μάλιστα υπάρχει πρόβλεψη και για τους αρχαιολογικούς χώρους που εντάχθηκαν σε 3 ομάδες, με κριτήριο την ευαλωτότητα – επικινδυνότητα και την επισκεψιμότητά τους, με σκοπό η φωτιά να μην πλησιάσει στην περίφραξη οποιουδήποτε αρχαιολογικού χώρου.
Τι απέγιναν 25 εκ. ευρώ;
Ωστόσο, κυβερνητικοί «κύκλοι» επισημαίνουν ότι υπάρχουν Δήμοι που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους περί προληπτικών καθαρισμών και προστασίας των αρχαιολογικών χώρων. Επίσης, υποστηρίζουν ότι υπάρχει ζήτημα για τον τρόπο με τον οποίο οι Δήμοι αξιοποιούν τη χρηματοδότηση, αφού μεγάλο μέρος των οποίων κατευθύνεται σε προσλήψεις εποχικού προσωπικού χωρίς απτά αποτελέσματα, ενώ καθυστερήσεις εντοπίζονται και στην εκπόνηση ειδικών σχεδίων εκκένωσης από πλευράς τους.
Η ώρα των αποζημιώσεων
Αυτό είναι το ένα σκέλος που απασχολεί την κυβέρνηση. Το δεύτερο αφορά στις αποζημιώσεις που θα δοθούν στους πληγέντες. Όπως είχε διαβεβαιώσει ο Πρωθυπουργός ξεκίνησαν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών στην Αττική από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Από το πρωί της Τρίτης, ξεκίνησαν οι αυτοψίες και καταγραφές των ζημιών σε κτίρια και επιχειρήσεις από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και τον Δήμο Σαρωνικού.
Συγκεκριμένα, έξι κλιμάκια βρίσκονται στο πεδίο και πραγματοποιούν αυτοψίες σε όλο το εύρος της περιοχής.
Πριν από την έναρξη της διαδικασίας αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια προηγήθηκε επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές και συντονιστική σύσκεψη στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων «Όλυμπος» του Υπουργού Επικρατείας, κ. Άκη Σκέρτσου, και του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, υπηρεσιακούς παράγοντες και αυτοδιοικητικούς φορείς, με στόχο η διαδικασία αυτοψιών, καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών να προχωρήσει με τους συνήθεις ταχείς ρυθμούς για να ακολουθήσει – με αντίστοιχη ταχύτητα – η υλοποίηση των μέτρων του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς όσους επλήγησαν από την πυρκαγιά.
Δείτε επίσης: Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Ρόδο – Καίει σε πυκνό δάσος