Για τις οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κοροναϊού μίλησε ο καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών και πρώην πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Χάρρυ Παπαπανάγος, στον αέρα της εκπομπής “Απλά επικίνδυνοι”, μέσα από τη συχνότητα του Flash 99.4. O κ. Παπαπανάγος αναφέρθηκε στη μείωση του ΑΕΠ και στο τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό και στη ναυτιλία, τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας.
“Τα δύο μας μεγάλα χαρτιά είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία. Η ναυτιλία προσδίδει ένα 10% στο ΑΕΠ μας. Σε αυτά τα δύο χαρτιά θα έχουμε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε μια μεσοσταθμική μείωση στις κρατήσεις, η οποία φτάνει το 40%. Υπάρχουν περιοχές όπως η Σαντορίνη, την οποία επισκέφτηκαν πέρυσι 200.000 Κινέζοι. Φέτος η πρόβλεψη ήταν για 250.000 και για το 2021 η πρόβλεψη ήταν 500.000. Σήμερα η Σαντορίνη έχει μια πτώση στις κρατήσεις, η οποία αγγίζει το 90%”.
“Όταν η ψυχολογία πέφτει, τότε η οικονομία ασθμαίνει”
Ο κ. Παπαπανάγος τοποθετήθηκε και για το ζήτημα του ΑΕΠ της χώρας, τονίζοντας πως η πτώση του θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. “Θα σας πω το ήπιο σενάριο. Αν δηλαδή τα πράγματα μείνουν στο επίπεδο της επιδημίας και όχι της πανδημίας. Όταν η κατάσταση είναι στο επίπεδο της αγωνίας, όχι του πανικού. Στο ήπιο σενάριο τα έσοδά μας από τον τουρισμό, το 2020, θα είναι λιγότερα κατά 1,8 δις. Αν σε αυτό προσθέσετε το γεγονός ότι η προσφορά του ΑΕΠ από τη ναυτιλία θα είναι λιγότερη κατά 1,5 δις. και το κόστος σε όλη την υπόλοιπη οικονομία μόνο 800 εκατ. και τα αθροίσετε αυτά, θα βγάλετε ότι το ΑΕΠ της χώρας μας θα είναι μικρότερο κατά 4 δις.
Συνεχίζοντας ο κ. Παπαπανάγος δήλωσε τα εξής: “Αυτό σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να έχουμε τον ρυθμό ανάπτυξης του 2.8%, ο οποίος έχει προϋπολογιστεί από την κυβέρνηση, ούτε το 2.4% που ήταν η πρόβλεψη της Ευρώπης. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας, στο ήπιο σενάριο, θα είναι κάτω από 1%. Όταν έχεις 4 δις. λιγότερα στο ΑΕΠ σου, αυτό όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο όλο το φοροελαφρυντικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, αλλά τίθεται το ερώτημα και αν η Ελλάδα θα μπορέσει να κάνει το 3.5% πρωτογενές πλεόνασμα του ΑΕΠ”.
Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Παπαπανάγος εδώ: