Χαλκιδική: Δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές οι πισίνες της κατασκήνωσης που πνίγηκε η 8χρονη

Στη δεύτερη πισίνα δεν υπήρχαν τα απαραίτητα σωσίβια και κοντάρι, ενώ δεν υπήρχαν σημάνσεις για τα βάθη.

Σοκ έχει προκαλέσει ο πνιγμός της 8χρονης σε πισίνα κατασκήνωσης στη Χαλκιδική.

Χθες, η δημοτική επιτροπή του Δήμου Κασσάνδρας, αποφάσισε να σφραγίσει τις δύο πισίνες της κατασκήνωσης, και να προχωρήσει στην προσωρινή ανάκληση των αδειών λειτουργίας τους, καθώς δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές και έχουν τροποποιηθεί «ουσιωδώς οι όροι και προϋποθέσεις των Άδειων Λειτουργίας των Κολυμβητικών Δεξαμενών».

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του 2016 που θέτει τα κριτήρια για την άδεια λειτουργίας των κατασκηνώσεων ορίζεται ότι η πισίνα πρέπει να είναι «σε οριοθετημένο χώρο ασφαλή για τα παιδιά περιφραγμένο κατάλληλα με σταθερή περίφραξη ύψους 1,20 μ. για να εξασφαλίζεται η χρήση της με την επίβλεψη του απαιτούμενου για τη λειτουργία της προσωπικού (ναυαγοσώστες)».

Ο Δήμος Κασσάνδρας εξέδωσε άδεια λειτουργίας στις δύο πισίνες της κατασκήνωσης τον Αύγουστο του 2022.

Στη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης που έγινε σήμερα, ανακάλεσε τις άδειες καθώς αποδείχθηκε ότι έχουν τροποποιηθεί δεδομένα βάσει των οποίων εκδόθηκε η άδεια. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της συνεδρίασης αναφέρθηκε πως έπειτα από επιτόπιο έλεγχο στην κατασκήνωση προέκυψε ότι σε μία πισίνα «ένα τμήμα της περίφραξης της κολυμβητικής δεξαμενής δεν υφίσταται όπως προβλέπεται σε οριοθετημένο χώρο ασφαλή για τα παιδιά περιφραγμένο κατάλληλα […] καθώς υπήρχαν σημεία από τα οποία ήταν δυνατή η πρόσβαση των παιδιών».

Αναφορικά με τη δεύτερη πισίνα, από τον έλεγχο προέκυψε ότι «δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα σωσίβια (2) και (1) κοντάρι, ενώ δεν υπάρχουν σημάνσεις για τα βάθη».

Παράλληλα, φαίνεται πως το άτομο που είχε οριστεί από την εταιρεία προκειμένου να είναι υπεύθυνο για τη συμμόρφωση της λειτουργίας των δύο κολυμβητικών δεξαμενών προς τις εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές και λοιπές με τη λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών διατάξεις, δεν έχει προσληφθεί κατά το έτος 2024 από την ιδιοκτήτρια εταιρεία και δεν έχει οριστεί άλλος υπεύθυνος.

«Δεν γίνεται αυτοψία από εμάς. Διαπιστωτική είναι η διαδικασία που κάνουμε εμείς. Μας έστειλε το τμήμα Υγιεινής τα έγγραφα και δώσαμε την άδεια» είπε σύμφωνα με την Καθημερινή η δήμαρχος Κασσάνδρας, ερωτηθείσα για το αν την ημερομηνία της έκδοσης οι εγκαταστάσεις πληρούσαν τα κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, υπήρχε ναυαγοσώστης στην κατασκήνωση, όπως προβλέπεται.

Η κατασκήνωση ανακοίνωσε πως την Τρίτη 13 Αυγούστου, αφού είχε ολοκληρωθεί το μεσημεριανό φαγητό και οι κατασκηνωτές βρίσκονταν στα δωμάτιά τους για τη μεσημεριανή ανάπαυση, διαπιστώθηκε ότι έλειπε μία κατασκηνώτρια. Αμέσως ειδοποιήθηκε το αρχηγείο της κατασκήνωσης και ομάδα στελεχών άρχισε να την αναζητά στους χώρους της κατασκήνωσης.

«Η κατασκηνώτρια εντοπίστηκε στην πισίνα χωρίς να έχει τις αισθήσεις της. Στην κατασκηνώτρια παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες με τη μέθοδο της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και με τη χρήση απινιδωτή από το ιατρικό προσωπικό της κατασκήνωσης και το ΕΚΑΒ που καλέστηκε αμέσως στον χώρο».

Μέχρι στιγμής, η δικογραφία αφορά το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, ενώ ο εισαγγελέας ζήτησε να συνεχιστεί η έρευνα έτσι ώστε, όταν ολοκληρωθεί, να αξιολογηθεί στο σύνολό της η υπόθεση.

Loading