Σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες και μελίσσια στη Χαλκιδική, καθώς ολοένα και αυξάνονται οι «επισκέψεις» από αρκούδες.
Επί ένα τρίμηνο, από τον Μάιο, είναι ανάστατοι οι κάτοικοι λόγω της επανεμφανίσεως της ίδια αρκούδας, σύμφωνα με τους ειδικούς, που ασχολούνται με την υπόθεση και ήδη έχουν εξετάσει δείγματα DNA.
Το ζώο διανύει απόσταση περίπου 60 χλμ. από την Θεσσαλονίκη στον Ταξιάρχη και φτάνει έως τα σπίτια του χωριού. Εχθές το βράδυ επέδραμε σε κτηνοτροφική μονάδα, από όπου άρπαξε δυο πρόβατα και ακολούθως ολοκλήρωσε το δείπνο του με ένα μελίσσι. Η αντιμετώπιση της αρκούδας από περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους αρμόδιους, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επιτευχθεί με την τοποθέτηση παγίδων και καμερών στο δάσος του Χολομώντα.
Ο Γιώργος Γιουρούδης επιχειρηματίας, αναφέρει ότι το ζώο έχει εξοικειωθεί με τα κλουβιά παγίδευσης και μπαινοβγαίνει με άνεση. Όπως σημειώνει είναι άκρως επικίνδυνο για τους κατοίκους και ιδιαιτέρως για τα παιδιά, καθώς δίπλα βρίσκεται παιδική χαρά.
Προ 10ημέρου η αρκούδα επιτέθηκε σε κτηνοτροφική μονάδα στην Μεγάλη Παναγία, γεγονός που δείχνει το γεωγραφικό εύρος των κινήσεων της.
Η επέκταση του ανθρώπου στον ζωτικό χώρο των άγριων θηρίων περιορίζει τις δυνατότητές τους στην αναζήτηση τροφής και καταλήγουν σε χωριά, όπου τα οικόσιτα ζώα αποτελούν εύκολο στόχο.
Τρόποι αντιμετώπισης και διαχείρισης των άγριων ζώων
Το φαινόμενο εμφάνισης άγριων ζώων είναι καθημερινό σύμφωνα με τους ειδικούς στην Καστοριά.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μέλος ομάδας επέμβασης Καστοριάς, σημειώνει ότι η εμφάνιση γίνεται κυρίως κατά τις απογευματινές- βραδινές ώρες.
«Ο κόσμος πρέπει να πάρει μέτρα με ηλεκτροφόρες περιφράξεις, ενώ οι δήμοι οφείλουν να ενεργούν συνεχώς την αποκομιδή απορριμμάτων για να μην βρίσκει τροφή το ζώο.
Στην προκειμένη περίπτωση της Χαλκιδικής πρόκειται για νεαρό ζώο, ανώριμο, που έχει το θάρρος να μπαίνει σε κατοικήσιμες περιοχές.
Υπεύθυνο είναι το δασαρχείο, να εντοπίσει το ζώο και να δώσει τις κατευθύνσεις για την απομάκρυνση του σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Υπάρχει ένα πρωτόκολλο που ακολουθείται για την απομάκρυνση του ζώου, αλλά είναι αναγκαία η αρωγή του κόσμου. Το ζώο πρέπει να κατανοήσει ότι μια περιοχή δεν είναι χώρος δικός του και πρέπει να φύγει.
Δείτε επίσης: Ιταλία: Η Unesco κήρυξε κόκκινο συναγερμό για τη Βενετία – «Να μπει στη λίστα απειλούμενων περιοχών»