Χαλκιδική: Κίνδυνος να μείνουν μεγάλες ποσότητες ελιάς πάνω στα δέντρα – Γιατί φέτος η έλλειψη εργατών γης είναι ιδιαίτερα έντονη

Χαλκιδική: Κίνδυνος να μείνουν μεγάλες ποσότητες ελιάς πάνω στα δέντρα – Γιατί φέτος η έλλειψη εργατών γης είναι ιδιαίτερα έντονη

Προβληματισμένος εμφανίζεται ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πολυγύρου “Η ΕΝΩΣΗ” Παύλος Παπαδόπουλος από την μεγάλη έλλειψη εργατών γης για την συγκομιδή ελιάς – Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει: «Το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν παραμένει απροστάτευτο» – Η γραφειοκρατία εμπόδιο προσέλκυσης ξένων εργατών.

Ρεπορτάζ: Χρίστος Φιλιππούδης

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Η ΕΝΩΣΗ” Παύλος Παπαδόπουλος εξηγεί στο politic.gr τις αιτίες του προβλήματος της έλλειψης εργατικών χεριών για τη συγκομιδή ελιάς.
«Τα θέματα που θα απασχολήσουν το κράτος και ειδικότερα την Περιφέρεια Χαλκιδικής στο άμεσο μέλλον για τον αγροτικό κόσμο είναι δύο: νερό άρδευσης και εργατικά χέρια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού.

Ειδικότερα, όπως τονίζει: «είναι γνωστό ότι εδώ και 3-4 χρόνια άρχισε να γίνεται πολύ έντονη η έλλειψη εργατικού δυναμικού τόσο στο τουριστικό όσο και στον αγροτικό τομέα» και εξηγεί τους λόγους αναφέροντας ότι: «αυτό είναι εύλογο από τη στιγμή που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες απλοποιούν τις διαδικασίες εισαγωγής αλλά και της διαμονής των εργατών, απεναντίας εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να τους διώχνουμε», ενώ υπογραμμίζει πως «όσο θα συνεχίζεται αυτό, τόσο θα μεγαλώνει η έλλειψη εργατών».

Ανθρωπογεωγραφία εργατών γης

Όσον αφορά τους μόνιμους αλλοδαπούς εργάτες γης που διαμένουν στη χώρα μας κατά τον κ. Παπαδόπουλο παρουσιάζεται το εξής φαινόμενο: «παραδοσιακά ενδιαφέρον για τη συγκομιδή ελιάς εξέφραζαν κυρίως Αλβανοί και Βούλγαροι εργάτες γης πλέον μετά από δύο χρόνια πανδημίας δείχνουν απροθυμία καθώς είτε στράφηκαν σε άλλους κλάδους εργασίας είτε μετανάστευσαν σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στη συγκομιδή ελιάς στη συντριπτική τους πλειοψηφία να εργάζονται Αλβανοί εργάτες γης, οι οποίοι με την αποχώρησή τους δεν αντικαταστάθηκαν από άλλους εργάτες και ως εκ τούτου να παρουσιάζεται μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών.

Κίνδυνος να μείνουν μεγάλες ποσότητες ελιάς πάνω στα δέντρα

«Σε μια χρονιά όπως τη φετινή, απαιτούνται περίπου 10.000-12.000 εργάτες για την πράσινη Ελιά Χαλκιδικής» δηλώνει ο κ. Παπαδόπουλος ενώ η έκδηλη ανησυχία του είναι ότι «σίγουρα ούτε στους μισούς δεν θα φτάσουμε με αποτέλεσμα να μείνουν μεγάλες ποσότητες ελιάς πάνω στα δέντρα, αφού ήδη άρχισε ο καρπός να μελανιάζει», σε αυτή την περίπτωση «ένα ποσοστό του 30-40% να γίνει λάδι ή να μαζευτεί για μελανή, αυξάνοντας βεβαίως ακόμη περισσότερο το κόστος συγκομιδής και παραγωγής».

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Η ΕΝΩΣΗ” Παύλος Παπαδόπουλος καταλήγει λέγοντας ότι: «το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή βάλλεται από παντού κι έμεινε απροστάτευτο» ενώ τονίζει ότι: «κόστος παραγωγής, εργατικά χέρια και πολιτική αδιαφορία θα έχει σαν αποτέλεσμα να χαθεί η ποιότητα που όλοι γνωρίζουμε και να αλλάξει ο τρόπος καλλιέργειας στην Ελιά Χαλκιδικής».

Δείτε επίσης: Επιμελητήριο Χαλκιδικής: Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπ. Υγείας για πιθανή υποβάθμιση της Περιφ. Διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ

Loading

Play