Χαλκιδική: Μειωμένη η τουριστική κίνηση – Ακυρώσεις κρατήσεων και συρρίκνωση διακοπών προβληματίζουν τους επαγγελματίες (ΒΙΝΤΕΟ)

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η πραγματικότητα για τον τουρισμό στη Χαλκιδική, σε σύγκριση με τις προβλέψεις και τα στοιχεία που υπήρχαν την άνοιξη, με τους επαγγελματίες να εμφανίζονται προβληματισμένοι, διατηρώντας την αισιοδοξία τους για τη συνέχεια του καλοκαιριού.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

propoli

Ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας, με τον προβληματισμό να είναι έκδηλος στους επιχειρηματίες του κλάδου. Είναι γεγονός ότι από το 2019 που ήταν χρονιά – ορόσημο, διαφοροποιήθηκαν αρκετά τα δεδομένα, με το 2020 και το 2021 να θεωρούνται εν πολλοίς «χαμένες χρονιές». Το 2022 επήλθε αξιοσημείωτη ανάκαμψη, με την Ελλάδα να θεωρείται ασφαλής τουριστικός προορισμός, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ανατολικής Μεσογείου.

Για τη Χαλκιδική από πέρυσι η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν, καθώς εκμηδενίστηκε ο τουρισμός από τη Ρωσία και την Ουκρανία, απόρροια της ρωσικής εισβολής. Οι εν λόγω απώλειες, ωστόσο, καλύφθηκαν με επισκέπτες από άλλες χώρες, με αποτέλεσμα το «πλήγμα» να περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό. Το 2022 άφησε ικανοποιημένους τους επιχειρηματίες, μετά από δύο «άγονα» χρόνια, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες για τη φετινή σεζόν.

Προς το παρόν, φαίνεται πως τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν το πολύ θετικό κλίμα που υπήρχε τον χειμώνα και την άνοιξη, με τους επιχειρηματίες της Χαλκιδικής να μην κρύβουν τον προβληματισμό τους, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία τους πως η συνέχεια θα είναι καλύτερη, αρκεί -αρχικά- να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες που έπληξαν τη Βόρεια Ελλάδα τον Μάιο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Ασφαλώς, σημαντικό ρόλο στη φετινή «κάμψη» παίζουν οι οικονομικές δυνατότητες των βαλκανικών και κεντροευρωπαϊκών λαών, που σε μεγάλο βαθμό επέλεγαν τη Χαλκιδική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Είχαμε καλές προσδοκίες, διότι πήγαιναν καλά οι προκρατήσεις και οι εκθέσεις τουρισμού έδειχναν ότι υπήρχε έντονο ενδιαφέρον. Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές για τον τόπο μας. Πιστεύω ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα πάμε καλύτερα. Στόχος του Επιμελητηρίου είναι να αυξηθεί η τουριστική περίοδος, συνδυάζοντας τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα της περιοχής. Έχουμε εξαιρετικά προϊόντα και θέλουμε να τα αναδείξουμε», ανέφερε στην Politic o πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, επεσήμανε πρωταγωνίστρια της φετινής σεζόν είναι η αγγλική αγορά. «Πρέπει να συγκρίνουμε την τρέχουσα σεζόν με το 2019 και όχι με το 2022, γιατί πρόκειται για μία κανονική χρονιά. Φέτος βλέπουμε ότι υπάρχει οικονομική δυσχέρεια και υψηλά κόστη, δυσκολεύοντας τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, αλλά ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά. Η Ουκρανία και η Ρωσία δεν υπάρχουν στο κάδρο για τον τουρισμό της περιοχής, λόγω του πολέμου, αλλά δεν προβλέπεται να ξαναμπούν στα στοιχεία μας εντός της επόμενης διετίας. Είναι νωρίς να μιλήσουμε για αύξηση φέτος, διότι έχουμε μικρές απώλειες. Υπάρχει δρόμος να διανύσουμε και στόχος μας είναι το 2019», σημείωσε ο κ. Τάσιος.

Από εκεί και πέρα, είναι γνωστό το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών σε πολλούς κλάδους, με τον τουρισμό να μην ξεφεύγει από τη ζοφερή πραγματικότητα που «έφερε» η πανδημία. Στα τουριστικά επαγγέλματα εντοπίζονται μεγάλα κενά σε καίριες θέσεις, με τις τροποποιήσεις που έγιναν στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας να αποσκοπούν στο να επιστρέψουν οι νέοι σε επαγγέλματα τουριστικού ενδιαφέροντος.

Δείτε τις δηλώσεις του Γρηγόρη Τάσιου:

Δείτε τις δηλώσεις του Γιάννη Κουφίδη:

Δείτε επίσης: Πιερία – Τουρισμός: Πολύ θετικά τα πρώτα μηνύματα – «Ποιοτικές διακοπές σε προσιτές τιμές» (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading