Παρά την έκδοση ευρωπαϊκής οδηγίας για οριστική απαγόρευση της χρήσης του καρκινογόνου αμιάντου εντοπίζεται ακόμα και σήμερα σε κτιριακές εγκαταστάσεις της Χαλκιδικής.
Ρεπορτάζ: Χρίστος Φιλιππούδης
Το πρόβλημα του αμιάντου παραμένει σε περιοχές της Χαλκιδικής παρά την ευρωπαϊκή οδηγία που εκδόθηκε ήδη από το 2005 και εντοπίζεται σε αρκετά παλιά σπίτια, αποθήκες και διάφορα κτίρια σε περιοχές κυρίως της Κεντρικής και Βόρειας Χαλκιδικής αποτελώντας μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας. Παρ΄ όλα αυτά υπάρχει φόβος το μέγεθος του προβλήματος να είναι γενικότερο και πιο εκτεταμένο.
Απόστολος Πάνας: Προτείνει πρόγραμμα ανάλογου του «Εξοικονομώ κατ’ οίκων» για την απομάκρυνση του αμιάντου
Το θέμα της αναγκαίας αντικατάστασης του αμιάντου από τις στέγες ιδιωτικών κτιρίων της Χαλκιδικής ανέδειξε με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Πάνας.
Στη σχετική ερώτησή του απευθυνόμενος προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης ο βουλευτής Χαλκιδικής ζητά την επιδότηση των πολιτών για την αντικατάσταση και απομάκρυνση του αμιάντου από τις στέγες ιδιωτικών κτιρίων ανάλογου του «Εξοικονομώ κατ’ οίκων» με σκοπό την ύπαρξη θετικού οικολογικού και ενεργειακού αποτυπώματος και έχοντας προτεραιότητα την υγεία των πολιτών της Κεντρικής και Βόρειας Χαλκιδικής.
Ειδικότερα ο κ. Πάνας τονίζει στην Politic.gr ότι: «το πρόβλημα εντοπίζεται έντονα σε παλιά σπίτια και αποθηκευτικούς χώρους στην Κεντρική και Βόρεια Χαλκιδική των οποίων οι στέγες είναι καλυμμένες με πλάκες αμιάντου και παρά την ολική απαγόρευση χρήσης και εμπορίας αμιάντου οι ιδιοκτήτες λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών δεν υπήρχε η δυνατότητα να προβούν σε αντικατάσταση, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία τόσο των ίδιων όσο και όσων διαμένουν σε όμορα κτίρια».
Αντιδήμαρχος Ζερβοχωρίων: «Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε μπαλκόνια, υπόστεγα και παραπήγματα»
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Ζερβοχωρίων Τάσος Γιάννος ξεκαθαρίζει στην Politic.gr ότι το ζήτημα του αμιάντου δεν αφορά το δίκτυο ύδρευσης καθώς αυτό έχει αντικατασταθεί όμως τονίζει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε μπαλκόνια, υπόστεγα και παραπήγματα.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ζερβοχωρίων υπάρχουν 5 κατοικίες στα Ριζά και 5 στην Παλαιόχωρα με αμίαντο καθώς και 2 αποθήκες με αμίαντο στην Κρήμνη, 1 στο Γεροπλάτανο και 2 στη Μαραθούσα.
Ο κ. Γιάννος επισημαίνει ότι: «Οι στέγες αμιάντου στην περιοχή κατά κύριο λόγο έχουν αντικατασταθεί παρ’ όλα αυτά τα παλιά υλικά πολλοί τα χρησιμοποίησαν κυρίως στα μαντριά και σε διάφορα παραπήγματα» κατέληξε.
Κίνδυνος για την δημόσια υγεία
Βάσει επικινδυνότητας ο αμίαντος ταξινομείται στην κατηγορία 1 ως καρκινογόνο υλικό. Στην Ελλάδα η εμπορία και η χρήση αμιάντου απαγορεύτηκε από 1.1.2005. Η έκθεση σε αμίαντο μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση προβλημάτων υγείας για όσους εκτίθενται στις ίνες του αμιάντου που υπάρχουν στον αέρα και οι οποίες μπορεί να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω του αναπνευστικού συστήματος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο αμίαντος είναι ιδιαίτερα επιβλαβής και… ύπουλος, αφού τα συμπτώματα της ασθένειας στον άνθρωπο εκδηλώνονται έπειτα από 15-20 χρόνια.
Δείτε επίσης: Κούλογλου: «Ο Κασσελάκης δε λειτουργεί ως πολιτικός, αλλά ως Πρόεδρος πολυεθνικής» (ΒΙΝΤΕΟ)