Χαλκιδική – Οργή και θλίψη για τα θαλάσσια φουσκωτά πάρκα: Συνεχίζεται η εκμετάλλευση του φυσικού δημόσιου πλούτου

Χαλκιδική – Οργή και θλίψη για τα θαλάσσια φουσκωτά πάρκα: Συνεχίζεται η εκμετάλλευση του φυσικού δημόσιου πλούτου

Σε ιδιωτικούς χώρους μετατρέπουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τις παραλίες της Χαλκιδικής, με τελευταίο παράδειγμα την παραλία Νέων Φλογητών.

Του Αλέξανδρου Παναγιωτίδη

Σα να μην έφταναν τα δεκάδες μπιτς μπαρ που δεσμεύουν χώρο από την αμμουδιά, και οι εκατοντάδες λουόμενοι που νομίζουν ότι η παραλία είναι τσιφλίκι τους δεσμεύοντας χώρο με την ομπρέλα τους, ήρθε η δέσμευση και της… θάλασσας.

Έντονες οι αντιδράσεις για την τοποθέτηση των φουσκωτών κατασκευών

Από πέρυσι το καλοκαίρι είχε αναπτυχθεί μια ανησυχία στους κατοίκους των Νέων Φλογητών ότι θα έρθει και η σειρά της παραλίας της περιοχής όπου πλέον οι λουόμενοι θα στερηθούν ένα κομμάτι της θάλασσας.

Όλο αυτό το διάστημα οι διάφορες φήμες πήραν σάρκα και οστά και το μόνο ελεύθερο πράγμα που είχαμε άπλετο στην Χαλκιδική αρχίζει σιγά σιγά να νοικιάζεται…

Μάλιστα αν πλησιάσεις τα φουσκωτά χωρίς να έχεις πληρώσει, τότε μια κυρία με σφυρίχτρα θα σου κουνήσει το δάχτυλο ζητώντας να απομακρυνθείς.

Είχαμε τα Water Sports που δέσμευαν θαλάσσιο χώρο (πάλι καλά λίγο), έχουμε τώρα και τα θαλάσσια φουσκωτά να μας απαγορεύουν να κολυμπήσουμε.

Πόσο μπορεί να σας κοστίζει ένα μπάνιο σε μια κατά τ’ άλλα δωρεάν θάλασσα; 10 ευρώ το άτομο, ενώ για έναν πατέρα ή μητέρα με ένα παιδί είναι στα 15.

Η στάση της Λιμενικής αρχής

Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών στο politic.gr το συγκεκριμένο θαλάσσιο πάρκο στήθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί παρά την αρνητική εισήγηση του Λιμενικού.

Τι εννοούμε με αυτό;

Το Λιμενικό εξέτασε το συγκεκριμένο αίτημα για την δημιουργία και λειτουργία του συγκεκριμένου πάρκου με την απόφασή του να είναι αρνητική.

Τότε το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι: Πως και ποιος τους έδωσε το πράσινο φως για να θέσουν σε λειτουργία το θαλάσσιο πάρκο;

Η προσπάθειά μας να έρθουμε σε επαφή με το Λιμενικό έπεσε στο κενό ωστόσο επιφυλάσσομαι να προσθέσω την θέση του όποτε μου ζητηθεί.

Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής

Και τώρα ξεκινάει το τηλεφωνικό γαϊτανάκι στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Νέας Προποντίδας.

Όλες οι προσπάθειές μας να βρούμε κάποια αρμόδια υπηρεσία στο τηλέφωνο έπεσαν στο κενό για αυτό απευθυνθήκαμε σε μια εκλεγμένη στον δήμο.

Όταν της απευθύναμε το αίτημα μας για επικοινωνία, μας απάντησε άμεσα είναι η αλήθεια και μας παρέπεμψε στον πρόεδρο της Κοινότητας Νέων Φλογητών, τονίζοντάς μας ότι αυτός είναι υπεύθυνος.

Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του ωστόσο προέκυψε, όπως γνωρίζαμε ήδη, ότι αυτή η απόφαση δεν πάρθηκε μέσα από το κοινοτικό συμβούλιο, αλλά από τον δήμο, με τους ίδιους απλά να δίνουν το ΟΚ μόνο αν τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Πάλι πίσω στον δήμο λοιπόν! Η απάντηση που λάβαμε ήταν απλά ένα… ξεσκούπισμα, στέλνοντάς μας στην Κτηματική Υπηρεσία Χαλκιδικής.

Ωστόσο, πριν μάθουμε τελικά αν κάποιος είναι υπεύθυνος για αυτήν την άδεια, ας κοιτάξουμε λίγο και το ηθικό εκτός από το νόμιμο.

Πόσο ηθικό είναι λοιπόν ένας δήμος, μια κτηματική υπηρεσία ή ένας κοινοτάρχης να νοικιάζει μια θαλάσσια έκταση με σκοπό ένας ιδιώτης να βγάλει κέρδος;

Έχουμε ανεχτεί πολλά. Έχουμε ανεχτεί οι παραλίες μας να γίνονται χρυσορυχεία για κάποιους επιχειρηματίες που τις εκμεταλλεύονται.

Έχουμε ανεχτεί να μην υπάρχει δημοτική μέριμνα για ένα – έστω ένα – αναψυκτήριο στις μεγάλες παραλίες όπου χιλιάδες κόσμου κάθε Σαββατοκύριακο είναι εκεί, με σκοπό η εξόρμησή του για ένα μπάνιο να του βγαίνει πιο φθηνά, αλλά ΩΣ ΕΔΩ.

Οι λουόμενοι και οι κάτοικοι στα Νέα Φλογητά – και σε άλλες γνωστές παραλίες και περιοχές – είναι αγανακτισμένοι. Βλέπουν χρόνο με τον χρόνο το μέρος που αγαπάνε να γίνεται όλο και για λιγότερους και αυτό πλέον πρέπει να σταματήσει.

Μας βλέπω σε λίγα χρόνια το «live your myth in Greece», να είναι πράγματι τόσο απλησίαστο για τους Έλληνες που θα το ζουν μόνο οι τουρίστες.

Από την κτηματική υπηρεσία μας τόνισαν ότι δεν είναι υπεύθυνοι για τις άδειες που δίνονται εντός θάλασσας και ο μόνος που μπορεί να δώσει άδεια είναι ο Δήμος μετά την εισήγηση του Λιμενικού.

Ακόμα ένα αδιέξοδο! Το μόνο σίγουρο είναι όμως ότι εμείς θα επανέλθουμε για το συγκεκριμένο θέμα και να είστε σίγουροι ότι δεν θα το αφήσουμε αυτό έτσι.

Μπορεί το καλοκαίρι να έχει φτάσει στο τέλος του ωστόσο εμείς θα συνεχίσουμε να ερευνούμε το τι έχει γίνει και ποιος και με ποιο δικαίωμα νοικιάζει ένα δημόσιο λαϊκό αγαθό όπως είναι η θάλασσα.

Δείτε επίσης: Φωτιά στη Θάσο: Δείτε τη στιγμή που πυροσβεστικό ελικόπτερο ανεφοδιάζεται στη Χρυσή Ακτή

Loading

Play