Πηγή: Συμβαίνει τώρα στη Χαλκιδική

Χαλκιδική: Πρωτοφανής χαλαζόπτωση κατέστρεψε αγροτικές καλλιέργειες (ΒΊΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Πρωτοφανής χαλαζόπτωση έπληξε χθες το βράδυ (20/4) περιοχές της Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής

Η ισχυρή χαλαζόπτωση προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε σπίτια και καλλιέργειες.

propoli

Σύμφωνα με τη σελίδα του Μετεωρολογικού Σταθμού Νέων Μουδανιών: «Μνήμες του 2019 ξυπνήσαν σήμερα και αυτή την φορά χωρίς καμιά προειδοποίηση , γιατί απλά δεν υπήρχε κάν υποψία για αυτό που έγινε.

20 Λεπτά πολύ ισχυρής χαλαζόπτωσης σε μέγεθος καρυδιού και βροχή που με την βραδινή φτάσαμε τα 28 χιλιοστά, ενώ η μέγιστη ραγδαιότητα έφτασε τα 64,8 χλ την ώρα! ο σταθμός της περαταριάς έχει 19,2 χιλιοστά με 32,4 χλ ραγδαιότητα.

Δυστυχώς οι ζημιές σε καλλιέργειες θα είναι μεγάλες το μέγεθος του χαλαζιού ήταν σε μέγεθος καρυδιού και κράτησε ένα γεμάτο 20λεπτο. Όσα εργαλεία και χάρτες και να έχουμε στα χέρια μας είναι φορές που ο καιρός θα μας κάνει ότι θέλει πραγματικά! Μακάρι οι ζημιές να είναι οι λιγότερες δυνατές».

«Μια δύσκολη μέρα ξημέρωσε για τη Χαλκιδική μας, μετά την έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε τις βραδινές ώρες. Οι καλλιέργειες ελιάς, βερικοκιάς, αμπέλου και αροτραίων έχουν πληγεί σε υψηλό βαθμό. Η πληγείσα περιοχή εντοπίζεται στο μέτωπο από Αγιο Παύλο έως Νέα Φώκια. Από νωρίς το πρωί βρισκόμαστε σε επικοινωνία με την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης, για την άμεση αποτίμηση της ζημίας. Ένας μακρύς αγώνας ξεκινά από όλους μας, για την οικονομική επούλωση των πληγών, μιας και η ελιά βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης εκτός Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Η ανάγκη αλλαγής του Κανονισμού είναι επιτακτική γι’ ακόμη μία φορά».

«Τεράστιες ευθύνες όσων δεν ενέταξαν τη Χαλκιδική στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας. Να σπεύσει ο ΕΛΓΑ αύριο το πρωί στη Χαλκιδική.

Οι χθεσινές βιβλικές καταστροφές σε περιοχές της Νέας Προποντίδας, του Πολύγυρου και της Κασσάνδρας έπληξαν ολοκληρωτικά την αγροτική παραγωγή. Η ζημιά σε καλλιέργειες ελιάς, βερίκοκων, οπωροκηπευτικών, αμπελιών είναι τεράστιες. Οι αγρότες είναι σε απόγνωση και περιμένουν, τουλάχιστον, να είναι από αύριο το πρωί οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ στα χωράφια.

Εμείς απαιτούμε να κινηθεί ο μηχανισμός τάχιστα και βέβαια να αποζημιωθούν στο 100% όλοι οι αγρότες, ανεξάρτητα από το ποιο στάδιο βρίσκεται η παραγωγή τους. Και βέβαια, θα πρέπει να αποδωθούν κι οι τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την μη ένταξη της Χαλκιδικής στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας, παρά τις διαρκείς προειδοποιήσεις μας στο θέμα αυτό. Εμείς αύριο φέρνουμε το θέμα στη Βουλή και δεσμευόμαστε να είμαστε δίπλα στους πληγέντες σε κάθε τους βήμα».

«Η ζημιά από την χθεσινοβραδινή σφοδρή χαλαζόπτωση είναι τεράστια και ανεκτίμητη με επιπτώσεις,τόσο στην παραγωγή, όσο και στο φυτικό κεφάλαιο σε αμπέλια, βερίκοκα, ελιές.

Παρότι έχω κάνει τρεις παρεμβάσεις για την χαλαζική προστασία της Χαλκιδικής το 2022, 2023 και πρόσφατα το 2024,δυστυχώς δεν έγινε τίποτα απολύτως, για να μειώσει στο ελάχιστο τις αυξημένες επισφάλειες στον πρωτογενή τομέα.

Σιτηρά, κριθάρια, βρώμες, δεν θα αλωνιστούν, λόγω της ξηρασίας, ενώ όσα άντεξαν καταστράφηκαν από τη χαλαζόπτωση. Οι παραγωγοί στην Χαλκιδική ύστερα από δύο χρόνια ακαρπίας στην ελιά, βλέπουν για άλλη μια χρονιά να χάνεται η παραγωγή τους μέσα σε μισή ώρα, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή μέριμνα και αρωγή της πολιτείας για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος.

Ζητώ άμεσα ,να εισήχθη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Νέας Προποντίδας ,να τρέξουν άμεσα οι εκτιμήσεις για τις καταστροφές, καθώς και να υπάρξουν ενέργειες για τις καλλιέργειες που δεν προβλέπονται από τον ΕΛΓΑ, ώστε να υπάρξει ευρωπαϊκή στήριξη. Τέλος ας αναλάβει υπεύθυνα επιτέλους το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να μας απαντήσει, γιατί η Χαλκιδική δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα της αντιχαλαζικής προστασίας».

Loading