Αναστάτωση επικρατεί στην περιοχή του Χολομώντα στη Χαλκιδική καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί εκτεταμένες καταστροφές σε μελισσοσμήνη στο Βάβδο, στον Ταξιάρχη στα Βράσταμα αλλά και λίγο πιο έξω από τον Πολύγυρο.
Σύμφωνα με τους κατοίκους πρώτη φορά συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στα μελισσοκομεία της περιοχής και οι ενδείξεις δείχνουν ότι η ζημιά προκλήθηκε από αρκετά μεγάλο ζώο πιθανότατα αρκούδα.
Κάτοικοι και μελισσοτρόφοι υποστηρίζουν ότι η άγρια πανίδα του δάσους του Χολομώντα δεν περιλάμβανε ποτέ τέτοιο ζώο ενώ αρκετοί κάτοικοι της περιοχής καταγγέλουν ότι η παρουσία αρκούδας οφείλεται σε παρεμβάσεις κάποιας φιλοζωικής οργάνωσης.
Να σημειωθεί ότι έκτακτη συγκέντρωση των κατοίκων του Ταξιάρχη συγκαλεί αύριο Τετάρτη στις 7 το απόγευμα για το συγκεκριμένο ζήτημα ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ιωάννης Ξάκης.
Καμία οικολογική οργάνωση δεν διανοείται να διαταραξει ένα οικοσύστημα
Από την πλευρά του το Φιλοζωικό Πολιτιστικό & Περιβαλλοντικό Σωματείο Πολυγύρου σε ανάρτησή του χαρακτηρίζει θεωρίες συνωμοσίας ότι οι οικολόγοι αμολάνε άγρια ζώα στα βουνά και επισημαίνει ότι η επανένταξη τραυματισμενων ζωων μετά τη θεραπεία τους γίνεται μόνο στο περιβάλλον που ζούσαν και με προϋποθέσεις ενώ τονίζει ότι καμία οικολογική οργάνωση δεν διανοειται να διαταραξει ένα οικοσύστημα.
Διάφορα ζώα βρίσκουν εύκολα διαδρόμους μέσα στα δάση
Για ένα φαινόμενο το οποίο ενδεχομένως να οφείλεται στην πύκνωση της χλωρίδας στον ελλαδικό χώρο με αποτέλεσμα διάφορα ζώα να βρίσκουν εύκολα διαδρόμους μέσα στα δάση κάνει λόγο στο xalkidikipolitiki ο Διδάκτωρ Βιολογίας του ΑΠΘ και ερευνητής ζωολόγος με ειδίκευση στα σαρκοφάγα ζώα κ. Θεόδωρος Κομηνός.
«Δεν είναι τόσο εύκολο να αφήσει ελεύθερη κανείς μία αρκούδα και πολλές φορές υπάρχει παραπληροφόρηση σχετικά με αυτά τα ζητήματα», τονίζει ο κ. Κομηνός σημειώνοντας πως το πιθανότερο σενάριο είναι πως έχει έρθει από τα ορεινά. «Υπάρχει ένας ολόκληρος διάδρομος με αφετηρία τους βόρειους ορεινούς όγκους όπως το Μπέλλες και τα Κρούσια, με ορισμένα άγρια είδη να κατεβαίνουν προς τον Σοχό, την Ρεντίνα και τα Κερδύλια. Αυτά τα ζώα κάνουνε πολύ μεγάλες διαδρομές. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ζώων που φέρουν κολάρο και έχουν διανύσει τη μισή Ευρώπη», εξηγεί ο κ. Κομηνός.
Σύμφωνα με τον Διδάκτωρα, τα ζώα αυτά βρίσκονται σε μία φάση μετακινήσεων, με αποτέλεσμα να διανύουν μεγάλες αποστάσεις καθώς η ελληνική φύση έχει επανέλθει σε ένα πολύ μεγάλο μέρος και χαρακτηρίζεται πλέον από τεράστιες δασωμένες περιοχές. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει στα επικίνδυνα αυτά φαινόμενα, καθώς πολλά πλέον ζώα πλησιάζουν όλο και περισσότερο τον άνθρωπο προκειμένου να βρίσκουνε χώρους και φαγητό.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κομηνό, έχει καταγραφεί και στο παρελθόν αντίστοιχο φαινόμενο κατά το οποίο εθεάθη αρκούδα στην περιοχή της Ολυμπιάδας το 2021 με αποτέλεσμα τη θανάτωση του ζώου.
Εμφάνιση αρκούδας σε Σέρρες και Λαγκαδά
Πάντως σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα εντοπίστηκε αρκούδα και στην περιοχή Χρυσοχώραφα Σερρών, λίγα μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού.
Ένας αγρότης πηγαίνοντας στο χωράφι του είδε από μακριά ένα μεγαλόσωμο ζώο, που στην αρχή νόμιζε ότι ήταν αγριογούρουνο. Όταν ο αγρότης το πλησίασε και διαπίστωσε, ότι ήταν μια αρκούδα, ενώ αργότερα εντοπίστηκαν και τα ίχνη της.
Επίσης, καταγγελία για εμφάνιση αρκούδας δέχθηκε στις 19 Απριλίου και το Δασαρχείο Λαγκαδά, γεγονός το οποίο κινητοποίησε την υπηρεσία που προχώρησε σε αυτοψία στην περιοχή για την οποία καταγγέλθηκε το περιστατικό.
Δείτε επίσης: Τουρισμός: «Βαριά βιομηχανία της χώρας» με χαμηλούς μισθούς, εξαντλητικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες