Χαλκιδική: Τρόμος από τις τοξικές μέδουσες στις παραλίες – Ανάστατοι οι λουόμενοι

Οι ειδικοί προειδοποιούν οτι τα τσιμπήματα των μεδουσών είναι ιδιαίτερα επώδυνα και τοξικά – Οι περισσότερες εντοπίζονται σε Ποτίδαια, Χανιώτη, και Πολύχρονο

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η σπάνια “επέλαση” μικρών, καφέ μεδουσών σε παραλίες της Χαλκιδικής και κυρίως σε παραλίες στο πρώτο πόδι του νομού. Σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς, η παρουσία των ζελατινοειδών δεν έχει να κάνει με ρύπανση αλλά κυρίως με τη θερμοκρασία της θάλασσας, την έντονη αλιεία, και με περιβαλλοντικούς παράγοντες.

propoli

«Οι μέδουσες μεταφέρονται από περιοχή σε περιοχή εξαιτίας των ρευμάτων γιατί δεν έχουν δική τους δυναμική μετακίνησης. Θα κάνουν τον κύκλο που έχουν και θα εξαφανιστούν σιγά – σιγά στο ανοιχτό πέλαγος. Αλλά το φαινόμενο εξαρτάται και για ποια μέδουσα μιλάμε. Οι μικρές και καφέ μέδουσες είναι δύο κατηγορίες. Ή είναι η πελάτζια νοκτιλούκα η οποία είναι ιδιαίτερα τοξική ή είναι χρυσάνθεα που κι αυτή είναι τοξική.

»Δεν γνωρίζουμε όμως για ποιο λόγο εμφανίζουν αυτή την πληθυσμιακή έξαρση. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το παρατηρούμε εδώ και μισό αιώνα, δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα τελευταία χρόνια ανά 4-5 χρόνια εμφανίζεται μια έξαρση μικρότερη ή μεγαλύτερη» ανέφερε ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ, Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου.

Επιπρόσθετα, ο κ. Χιντήρογλου προτρέπει τους λουόμενους να μην κολυμπάνε, σε περίπτωση που η παρουσία των μεδουσών στη θάλασσα είναι πολύ έντονη.

Σε περίπτωση που δεχτείτε τσίμπημα μέδουσας μπορείτε να κάνετε τα εξής:

-Απομακρύνετε τυχόν κολλημένα πλοκάμια από το σώμα σας. Προσοχή: όχι με γυμνά χέρια, καθώς θα μεταφέρετε τον ερεθισμό εκεί.

-Ξεπλύνετε το σημείο που σας τσίμπησε με θαλασσινό νερό. Ποτέ μη βάζετε γλυκό νερό, καθώς ενδέχεται να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.

-Μην πιέζετε το σημείο του τσιμπήματος.

-Τοποθετήστε κομπρέσες για να περιοριστεί ο ερεθισμός,

-Βάλτε κρέμα με κορτιζόνη.

Δείτε επίσης: Στο 70% με 80% ανέρχονται οι πληρότητες στα καταλύματα της Χαλκιδικής

 

Loading