Χαλκιδική: Υπερσυγκέντρωση πλανγκτόν και τοξικές μέδουσες – Αποκαλυπτικές εικόνες

Μετά την ανησυχία που είχαν προκαλέσει με την παρουσία τους οι τοξικές μέδουσες, σειρά φαίνεται πως παίρνει το φαινόμενο συγκέντρωσης πλανγκτόν στις ακτές του βορείου Αιγαίου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Συγκεντρώσεις ρεκόρ σε πλανκτον καταγράφονται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα στο βόρειο Αιγαίο, σύμφωνα με τον χάρτη που κοινοποιήσε το ινστιτούτο ερευνών του Αιγαίου. Εξαιρετικά επιβαρυμένες φαίνονται οι περιοχές της Χαλκιδικής, του Στρυμονικού και της Θάσου καθώς και το θρακικό πέλαγος. 

propoli

Όπως καταγγέλουν οι λουόμενοι και οι κάτοικοι, οι περιοχές στη Χαλκιδική, Τρανή Αμμούδα, Ακτή Σαλονικιού, Άκτή Κοβιού, Ακτή Σπαθιές, Ακτή Καλογριάς, Ακτή Καρύδι έχουν πληγεί από το φαινόμενο του ευτροφισμού. Σύμφωνα με μαρτυρίες, έχει χαθεί τελείως το γαλάζιο της θάλασσας, η διαύγεια της, ενώ στην επιφάνεια τους επικρατούν μεγάλες άσπρες φυσαλίδες.

Τι είναι ο ευτροφισμός

Ευτροφισμός είναι το περιβαλλοντικό φαινόμενο κατά το οποίο η υπέρμετρη αύξηση της συγκέντρωσης θρεπτικών στοιχείων συνεπάγεται τη μείωση του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό και κατά συνέπεια την αλλοίωση της βιοποικιλότητας σε αυτό. Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται συνήθως σε λίμνες ή κλειστούς αβαθείς κόλπους και συνήθως αυτό το προκαλεί ο εμπλουτισμός των υδάτων με απορροές θρεπτικών στοιχείων.

Τοξικές μέδουσες

Οι μέδουσες ανήκουν στις κατηγορίες «Πελάτζια Νοκτιλούκα» και «Χρυσανθέα», οι οποίες είναι τοξικές και δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουν την εμφάνισή τους στην Χαλκιδική καθώς μεταφέρονται από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα και τα θαλάσσια ρεύματαγιατί δεν έχουν δική τους δυναμική μετακίνησης.

«Το τσίμπημά της δεν είναι επικίνδυνο για τη ζωή του ανθρώπου αλλά μπορεί να μας ενοχλεί μέχρι και δύο εβδομάδες», πρόσθεσε ο κ. Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου, καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ. Η εμφάνισή τους τον Ιούλιο οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας και την παρουσία πλούσιου φυτοπλαγκτόν, επισήμανε και τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή ενισχύει τον ευτροφισμό στη θάλασσα και αναπτύσσει αυτά τα φαινόμενα, πρόσθεσε ο κ. Χιντήρογλου.

Δείτε επίσης: Χαλκιδική: Προσοχή και όχι πανικός για τις τοξικές μέδουσες συνιστούν οι ειδικοί

Loading