Χαμόγελο του Παιδιού-YouSmile: Οι προτάσεις των παιδιών για τα δικαιώματά τους

Χαμόγελο του Παιδιού-YouSmile: Οι προτάσεις των παιδιών για τα δικαιώματά τους

Γέμισε χαμόγελα σήμερα το πρωί το Υπουργείο Παιδείας. Χαμόγελα και συγκίνηση, συναισθήματα αυθόρμητα που προκαλούνται όταν βλέπει κανείς παιδιά να δραστηριοποιούνται για να βοηθήσουν άλλα παιδιά. Αυτή είναι η δράση του Ευρωπαϊκού Εθελοντικού Μαθητικού Δικτύου “ YouSmile” το οποίο δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 2012 από το Χαμόγελο του Παιδιού.

Κάπως έτσι φτάσαμε στη σημερινή εκδήλωση στην αίθουσα «Jacqueline de Romilly» του υπουργείου, όπου παρουσιάστηκαν από το YouSmile Προτάσεις και Θέσεις για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Κατάμεστη η αίθουσα από τους προσκεκλημένους και τα 14 σχολεία της Αττικής που παραβρέθηκαν, έντονα τα συναισθήματα. Η ημέρα δεν επιλέχθηκε τυχαία. Συμπίπτει με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την Υιοθέτηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, γι΄αυτό και η εκδήλωση ονομάστηκε «302010-Δώσε μου το Δικαίωμα να Χαμογελάσω».

Τις προτάσεις εκπόνησε η Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού (επίσης «παρακλάδι» του YouSmile) μετά από εκτεταμένη έρευνα και μελέτη.

Οι έξι βασικοί τομείς όπου έχουν διαπιστωθεί προβλήματα ως προς τα δικαιώματα των παιδιών και διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή τους, είναι οι εξής:

– Σεξουαλική Κακοποίηση (ανάμεσα στις προτάσεις είναι η εισαγωγή του μαθήματος της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, η παροχή κατάλληλης ολιστικής θεραπείας στα θύματα και η δημιουργία ειδικού φορέα από την Πολιτεία για την ανίχνευση της κακοποίησης)

– Αποκλεισμός παιδιών από την κοινωνία/το σχολείο/τις υπηρεσίες υγείας (προτάσεις για βελτίωση υποδομών, επαναφορά της συμβουλευτικής γονέων, εισαγωγή μαθήματος για όλες τις θρησκείες.

– Παιδιά πρόσφυγες-μετανάστες (άμεση παροχή περίθαλψης σε όλες τις βαθμίδες, δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση, επιτάχυνση γραφειοκρατίας για την άμεση επανένωση με τις οικογένειές τους)

– Ενδοοικογεενειακή βία/παραμέληση (ενιαία σταθερή στάση των δικαστικών λειτουργών σε τέτοιου είδους περιστατικά, κατάρτιση εκπαιδευτικών ώστε να μπορούν να τα διακρίνουν, πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στους φορείς ώστε να παρέχεται άμεση βοήθεια στο κακοποιημένο παιδί)

– Σχολικός εκφοβισμός-bulling (εισαγωγή υποχρεωτικού διαδραστικού μαθήματος για το φαινόμενο, δημιουργία αρμόδιου κρατικού φορέα)

– Ισότητα στη βάση ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού (μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και δημιουργία περισσότερων αθλητικών ομάδων και των δύο φύλων, υποστήριξη του γυναικείου αθλητισμού από τον ιδιωτικό τομέα)

– Περιβαλλοντική κρίση (εισαγωγή υποχρεωτικού μαθήματος, προγράμματα ενημέρωσης, αντικατάσταση σχολικών βιβλίων με ψηφιακό υλικό ώστε να μειωθεί η χρήση των εντύπων, ενεργοποίηση των ΜΜΕ ώστε να ευαισθητοποιούν ενεργά τους πολίτες)

Όλα αυτά τα ζητήματα -που σκέφτηκαν και επεξεργάστηκαν τα παιδιά του YouSmile- αντιμετωπίστηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον στο ανώτερο και ανώτατο επίπεδο της Πολιτειακής ζωής του τόπου. Αυτό φάνηκε στις επισκέψεις που πραγματοποίησαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Κοινός παρονομαστής σε όλες τις συναντήσεις, ήταν η δέσμευση πως θα λάβουν κάθε δυνατή βοήθεια για την πραγμάτωση του οράματός τους.

«Να μάθετε να συμμετέχετε στη λήψη των αποφάσεων να έχετε στο κουράγιο να συνεχίσετε και να λέτε ευθαρσώς τη γνώμη σας» συμβούλευε τα παιδιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο σχετικό video που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, ενώ ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα κινηθεί προς την κατεύθυνση των συγκεκριμένων προτάσεων.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε η Αναστασία Γκίκα, Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία τόνισε στον χαιρετισμό της:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού βοηθάει όλους μας να καταλάβουμε πόσο σημαντικός είναι για όλους ο εθελοντισμός. Εργαζόμαστε προς τη διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού συστήματος μέσω του οποίου τα παιδιά απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους, θα τα μαθαίνουν, θα τα εξασκούν και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα σέβονται τα δικαιώματα των άλλων παιδιών, στα πλαίσια μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας με δημοκρατικά στοιχεία». Τόνισε ότι όλοι πρέπει να σταθούμε κοντά σε «παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα, που χάνουν το δρόμο τους» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κ. Γιαννόπουλος: «Σήμερα δεν μιλάνε οι μεγάλοι, μιλάνε τα παιδιά»

Αν το καλοσκεφτεί κανείς, τα παιδιά ανέλαβαν δράση και πρότειναν λύσεις για τα δικαιώματά τους! Ο δημιουργός του Χαμόγελου του Παιδιού και Πρόεδρος του οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος δεν έκρυψε τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό του για την επιτυχία της εκδήλωσης. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε:

«Σήμερα δεν μιλάνε οι μεγάλοι, μιλάνε τα παιδιά. Όλη η προσπάθεια από τους εθελοντές του YouSmile έγινε με γνήσια και ανιδιοτελή δική τους πρωτοβουλία, προκειμένου να καταδείξουν τα δικαιώματα των παιδιών. Πήραν συνεντεύξεις από ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να καταλάβουν τι γίνεται με θέματα όπως η σεξουαλική κακοποίηση, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και άλλα. Σήμερα απολαύσαμε τη δουλειά αυτή που έκαναν. Πήγαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Πρωθυπουργό, μίλησαν μαζί τους, τους εξέφρασαν τις αγωνίες τους. Με αυτόν τον τρόπο ίσως ταρακουνήσουν πραγματικά κάποιους μεγάλους, εμάς. Να καταλάβουμε ότι εμείς χάσαμε το… μπαλάκι, τουλάχιστον τα παιδιά μας να το δουν καλύτερα και να το πάρουν αλλιώς».

Φυσικά όλες αυτές οι προτάσεις πρέπει να εισακουστούν από τα κατάλληλα πρόσωπα. Ο κ. Γιαννόπουλος αναρωτιέται: «Αν δεν ακούσεις τα παιδιά, ποιον θα ακούσεις;» και εξηγεί: «Σήμερα μιλάνε μόνο αυτά. Κακώς μιλάω κι εγώ τώρα. Τα παιδιά θα πουν τι είναι αυτό που τους ανησυχεί, αυτό για το οποίο αγωνιούν. Οι έφηβοι έχουν πλέον αγωνίες. Έτσι, λοιπόν, αυτό που εγώ ευχαριστήθηκα ως άνθρωπος και ως υπεύθυνος του Χαμόγελου του Παιδιού, είναι ο σεβασμός που δείχνουν. Δεν έχουν έπαρση, δεν μιλάνε με απαξιωτικό τρόπο για τους μεγάλους και προσπαθούν να δουν πώς θα βελτιωθούν τα πράγματα. Ας σταθούμε σε αυτό και ας κάνουμε πράξη αυτό που λένε στην Ευρώπη: Δώστε φωνή στα παιδιά.

Τα παιδιά έχουν φωνή, αρκεί να ακούσουμε όπως πριν από 24 χρόνια ακούσαμε την αγωνία που είχε ένα δεκάχρονο παιδάκι λίγο πριν φύγει από τη ζωή. Και δείτε τι έγινε, ένας ολόκληρος οργανισμός με ανθρώπους ανιδιοτελείς, παιδιά, ενήλικες, επαγγελματίες, μια προσπάθεια τεράστια. Ένα παιδί μπόρεσε να κάνει τη διαφορά. Άρα, μήπως πρέπει να ακούσουμε τα παιδιά για να κάνουμε κι εμείς τη διαφορά;»

©Πηγή: amna.gr

Loading