Πεντακόσια χελωνάκια Caretta caretta έφθασαν στη θάλασσα το 2024, επισημαίνοντας τη σημασία της προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Στα Χανιά, το 2024, υπολογίζεται ότι περίπου πεντακόσια χελωνάκια Caretta caretta κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα, μετά τις εκσκαφές φωλιών που πραγματοποιήθηκαν στην παραλία της Παχιάς Άμμου, στην περιοχή του Σταυρού Ακρωτηρίου. Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού, που δημοσιοποίησε τα σχετικά στοιχεία, απευθύνει έκκληση στις αρμόδιες αρχές να εξασφαλίσουν την προστασία της βιοποικιλότητας και της άγριας φύσης στην περιοχή.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης αναμένεται να ανακοινώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη σημασία της παραλίας της Παχιάς Άμμου για την τοπική χλωρίδα και πανίδα. Οι εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ εκσκάφηκαν συνολικά 3 φωλιές στην ανατολική πλευρά της παραλίας, εντοπίζοντας 248 αυγά, εκ των οποίων εκκολάφτηκαν τα 187. Επιπλέον, ακολούθησε η εκσκαφή άλλων 8 φωλιών από τον ειδικό επιστήμονα Μιχάλη Δρεττάκη του Εργαστηρίου Οικολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Μουσείου.
Σύμφωνα με τον κ. Δρεττάκη, η περιοχή του Σταυρού φιλοξενεί σημαντική βιοποικιλότητα, καθώς πιστοποιήθηκαν πολλές έξοδοι της Caretta caretta και καταγράφηκαν αρκετές φωλιές, αποδεικνύοντας την παρουσία ωριμων θηλυκών και νεοσσών. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, μετά την ανάλυση των δεδομένων, σημειώνει ότι η παραλία είχε υψηλή πυκνότητα ωοτοκίας το 2024.
Η εκτίμηση της σημασίας της Παχιάς Άμμου θα απαιτήσει αρκετά χρόνια συλλογής δεδομένων. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον πέντε θηλυκά άτομα χρησιμοποιήσαν την παραλία για αναπαραγωγή. Επιστήμονες και μέλη του Συλλόγου στο Σταυρό υπογραμμίζουν τη σημασία της διατήρησης της περιοχής και του εμβληματικού αυτού είδους της άγριας φύσης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr