ChArGED, η ελληνική εφαρμογή, που σε βάζει στο «παιχνίδι» της εξοικονόμησης ενέργειας στον χώρο εργασίας

ChArGED, η ελληνική εφαρμογή, που σε βάζει στο «παιχνίδι» της εξοικονόμησης ενέργειας στον χώρο εργασίας

  Πάνω-κάτω, όλοι έχουμε στο μυαλό έναν συνάδελφο που φεύγοντας κλείνει -εκτός του δικού του- τους υπολογιστές που έχουν ξεμείνει στην αναμονή, κλείνει το κλιματιστικό και τα φώτα του γραφείου φεύγοντας. Είναι ο «οικολόγος» ή ο «περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένος». Εκείνος που μιλάει για την περιβαλλοντική κρίση που έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο διεθνώς και για το ότι είναι στο χέρι μας, μέσω του περιορισμού της άσκοπης κατανάλωσης ενέργειας μέσα στο γραφείο να κάνουμε τη διαφορά. Η πιο συχνή αντίδραση; «Αφού δεν πληρώνω εγώ τον λογαριασμό, δε με ενδιαφέρει».

      Η εφαρμογή ChArGED, με τη σφραγίδα Ελλήνων ερευνητών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), έρχεται να δώσει κίνητρα στους εργαζόμενους να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση και συνήθειες εξοικονόμησης ενέργειας μέσα στον εργασιακό τους χώρο. Συγκεκριμένα, ερευνητές του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ELTRUN του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του ΟΠΑ, σε συνεργασία με ερευνητές της Ερευνητικής Ομάδος Υπηρεσιών Τεχνολογιών και Οικονομικών STEcon του Εργαστηρίου Οικονομικών Πληροφορικής και Θεωρίας Συστημάτων του Τμήματος Πληροφορικής του ΟΠΑ σχεδίασαν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου ChArGED, την ομώνυμη, καινοτόμα εφαρμογή παιγνίου εξοικονόμησης ενέργειας σε οργανωσιακά περιβάλλοντα και δημόσιους χώρους, για κινητές συσκευές.

      «Η εφαρμογή αποτελεί ένα σοβαρό παίγνιο (serious game) που στοχεύει, μέσω μιας ελκυστικής εμπειρίας ομαδικού παιχνιδιού, να αλλάξει ορισμένες συμπεριφορές και συνήθειες κατανάλωσης των εργαζομένων (και σε ειδικές περιπτώσεις και των επισκεπτών) στους χώρους αυτούς, ώστε να εξοικονομηθεί ηλεκτρική ενέργεια. Μέσω της εφαρμογής, τα παρευρισκόμενα άτομα χωρίζονται σε ομάδες οι οποίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε ένα ιδεατό “πρωτάθλημα” εξοικονόμησης ενέργειας, οι νικητές του οποίου επιβραβεύονται κατάλληλα έχοντας έτσι κίνητρο να περιορίσουν την κατανάλωση τους», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γεώργιος Δ. Σταμούλης, καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΟΠΑ, και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδος STEcon.

  Αθηνά Καστρινάκη

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play