Χωρίς βασικές ιατρικές ειδικότητες, όπως γενικός γιατρός, παθολόγος, αναισθησιολόγος, ορθοπεδικός, καρδιολόγος, αλλά και χωρίς επαρκές προσωπικό στο ΕΚΑΒ, βρίσκονται αυτή την περίοδο αρκετά νησιά της χώρας.
Όπως κατήγγειλε ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τουλάχιστον 15 νησιά αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα λόγω της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού δυναμικού.
Οι ελλείψεις αυτές, σε μεγάλο βαθμό, αποδίδονται στο γεγονός ότι οι διαγωνισμοί για την κάλυψη θέσεων υγειονομικού προσωπικού στις νησιωτικές περιοχές συχνά αποβαίνουν άκαρποι. Εξάλλου, οι αποδοχές που προσφέρονται είναι εξαιρετικά χαμηλές σε σύγκριση με το αυξημένο κόστος διαβίωσης στα νησιά.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο όσο πλησιάζει η περίοδος του Πάσχα, παρότι – σύμφωνα με ανακοίνωση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας – «17 γιατροί του ΕΣΥ Αττικής θα καλύψουν κάποια από αυτά τα κενά τις προσεχείς εβδομάδες». Παρά την ενίσχυση αυτή, γιατροί που μίλησαν στο iEidiseis.gr επισημαίνουν πως «το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται».
«Ένστολοι αναλαμβάνουν διακομιδές»
Βάσει όσων ανακοίνωσε ο κ. Γιαννάκος, «οι υγειονομικές μονάδες των νησιών έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακομιδών με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς και υπέρογκα έξοδα για το κράτος, αφού κάθε διακομιδή στοιχίζει από 3.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ, αναλόγως το πτητικό μέσο. Τα χρήματα αυτά, αν δίνονταν σε κίνητρα στους υγειονομικούς για να εργασθούν στα νησιά, ίσως να είχαμε λύσει το πρόβλημα της στελέχωσης».
Σημαντικό πρόβλημα έγκειται σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο και με τα ασθενοφόρa, καθώς «λόγω ελλείψεων διασωστών στις διακομιδές, αναλαμβάνουν ένστολοι χωρίς καμία εκπαίδευση ή το πάσης φύσεων υγειονομικό προσωπικό. Έχουμε δει διακομιδές με ιδιωτικά μέσα ή σε καρότσες φορτηγών».
Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννάκος, αυτή τη στιγμή τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται σε 15 νησιά: Τήνο, Μήλο, Αμοργό, Ίο, Σαντορίνη, Κω, Νάξο, Άνδρο, Σύρο, Λήμνο, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Σκόπελο, Αλόννησο και Σκιάθο.
Οι σημαντικότερες ελλείψεις
Είναι ενδεικτικό, ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, στην Τήνο προκηρύχθηκαν δύο θέσεις γενικών γιατρών, παθολόγων -με τα νέα κίνητρα-, όμως κηρύχθηκαν άγονες.
Στη Μήλο, υπάρχουν ακάλυπτες βάρδιες με ασθενοφόρο, ενώ στην Αμοργό, όπως υποστήριξε ο κ. Γιαννάκος, «ο Δήμος χορηγεί 1.000 ευρώ το μήνα για σπίτι και πάλι κανένας γιατρός δεν ενδιαφέρεται» κι ενώ «υπηρετούν τρεις οδηγοί που δεν φθάνουν να καλύψουν τις βάρδιες του ασθενοφόρου. Συνδράμουν δύο ένστολοι που κάνουν το πλήρωμα ασθενοφόρου, άσχετοι από διακομιδές». Στην Ίο υπάρχουν μόλις δύο ενεργοί νοσηλευτές, με αποτέλεσμα να μην «βγαίνουν οι βάρδιες», ενώ η Σαντορίνη έχει «έναν γενικό γιατρό και έναν με μπλοκάκι για εφημερίες. Έχει έναν αναισθησιολόγο ανά 10 ημέρες που στοιχίζουν 10.000 ευρώ το μήνα».
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, η Κως «συνεχίζει να μην έχει κανένα παθολόγο», καθώς «έγινε προκήρυξη για 4 παθολόγους με τα νέα κίνητρα και δεν ενδιαφέρθηκε κανείς». Στη Νάξο, δεν υπάρχει παθολόγος, ενώ υπάρχει μόλις, ένας αναισθησιολόγος, ακτινολόγος, ουρολόγος και ωτορινολαρυγγολόγος.
Η Άνδρος δεν έχει ορθοπεδικό και καρδιολόγο, ενώ στη Σύρο που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες, στα επείγοντα «δεν υπηρετεί κανένας αν και διαθέτει πέντε οργανικές θέσεις». Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, αντί για 6 παθολόγοι, «υπηρετούν δύο και ένας με μετακίνηση», ενώ δεν υπάρχει ψυχίατρος και νευρολόγος και μόλις ένας παιδοψυχίατρος.
Η Λήμνος δεν έχει γενικό γιατρό και ουρολόγο, ενώ στην Κεφαλονιά, η ΜΕΘ είναι κλειστή «ελλείψει εντατικολόγων», ενώ το κέντρο ψυχικής υγείας, είναι σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, «χωρίς ψυχίατρο και χωρίς παιδοψυχίατρο. Υπάρχει μόνο ένας ψυχίατρος στο νοσοκομείο».
Στην Κέρκυρα, τα οργανικά κενά στο νοσηλευτικό προσωπικό ανέρχονται στο 40%, ενώ «στη χειρουργική κλινική κάνει βάρδια μια νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς, αργίες και νύχτα». Παράλληλα, η μονάδα τεχνητού νεφρού, λειτουργεί «με δύο νεφρολόγους».
Το κέντρο υγείας στη Σκόπελο, καλύπτεται «με έναν καρδιολόγο, έναν παιδίατρο, τέσσερις αγροτικούς γιατρούς και με μετακινήσεις ιατρών». Η Αλόννησος «καλύπτεται από έναν γενικό γιατρό, έναν αγροτικό γιατρό και έναν οδοντίατρο», ενώ η Σκιάθος «καλύπτεται από έναν γενικό γιατρό, έναν αγροτικό ιατρό και έναν οδοντίατρο».
Έκτακτες μετακινήσεις
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η 2η ΥΠΕ, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Γιαννάκου, 13 νησιά του Αιγαίου θα ενισχυθούν κατά τη διάρκεια του Πάσχα με 17 γιατρούς του ΕΣΥ Αττικής, έπειτα από σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος που εξέδωσε η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ. Τα νησιά που θα ενισχυθούν είναι τα εξής: Πάτμος, Λήμνος, Κως, Σίκινος, Σέριφος, Νάξος, Μύκονος, Ανάφη, Αγαθονήσι. Ηρακλειά, Αμοργός, Τήνος και Λειψοί.
Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της 2ης ΥΠΕ, όντως αρκετές από τις προκηρύξεις για γιατρούς κηρύχθηκαν άγονες, εξαιτίας έλλειψης ενδιαφέροντος, ενώ υπάρχει δέσμευση για στελέχωση ορισμένων θέσεων το επόμενο διάστημα.
Πάντως, σε ότι αφορά ειδικά την περίπτωση της Αμοργού, η 2η ΥΠΕ ανακοίνωσε πως είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι δεν υπηρετεί κανένας γιατρός στο κέντρο υγείας, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται, «υπηρετούν τέσσερις ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου».
«Πώς θα ζήσει στη Σαντορίνη ένας νοσηλευτής που παίρνει 800 ευρώ;»
Βάσει όσων σχολίασε στο iEidiseis ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), αυτές οι έκτακτες μετακινήσεις «δεν λύνουν το πρόβλημα. Το καλύπτουν για ένα μικρό διάστημα. Μια μετακίνηση 15 ημέρων θα λύσει προσωρινά το θέμα. Μετά όμως τι θα γίνει;».
Μάλιστα, ο ίδιος σχολίασε ότι τέτοιου είδους έκτακτες μετακινήσεις, «πάντα γίνονται και θα ξαναγίνουν το καλοκαίρι. Σε νησιά όμως όπου δεν υπάρχει κανένας γιατρός και πάει ένας για λίγες ημέρες, δεν σημαίνει ότι καλύφθηκε το ζήτημα». Άλλωστε, «όταν γίνονται “εντέλλεσθαι” σε γιατρούς, πολλοί οδηγούνται σε παραίτηση».
Αναφορικά με το γιατί θεωρεί πως είναι τόσο έντονο το φαινόμενο της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νησιά, ο κ. Γιαννάκος ανέφερε ότι «όταν ένας γιατρός παίρνει λιγότερα από 2.000 ευρώ και οι νοσηλευτές και οι διασώστες λιγότερα από 800 ευρώ, ή οι τραυματιοφορείς λιγότερα από 700 ευρώ, πώς θα ζήσουν στη Σαντορίνη;».
«Σκόπιμη η υποστελέχωση»
Από την πλευρά του, ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), σχολίασε στο iEidiseis.gr ότι «η υποστελέχωση σε νησιά από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είναι σκόπιμη εκ μέρους της κυβέρνησης, με εξώθηση των υγειονομικών σε παραίτηση έτσι ώστε η διάλυση των πάντων να ευοδώσει την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των πάντων».
«Δεν έρχονται συνάδελφοι γνωρίζοντας ότι θα κάνουν 15 εφημερίες»
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στα νησιά της χώρας, ήταν η περιγραφή στο iEidiseis του Αλέξη Ζάμπρα, πρώην προέδρου της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου: «σε δύο από τα τέσσερα Κέντρα Υγείας του νησιού, στην Άντισσα και τον Πολίχνιτο, υπάρχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτές οι ελλείψεις καλύπτονται κυρίως με μετακινήσεις από τα Κέντρα Υγείας Καλλονής και Πλωμαρίου».
Μια κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη για τους εργαζόμενους, επειδή «οι αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες και το οδικό δίκτυο δεν είναι από τα καλύτερα της χώρας».
Μάλιστα, μόνο σε ότι αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, «το οργανόγραμμα προβλέπει 120 θέσεις, όμως μόλις 90 είναι καλυμμένες».
Οι ελλείψεις στο νησί, αφορούν κατά κύριο λόγο, όπως εξήγησε «γενικούς γιατρούς και παθολόγους με τους οποίους στελεχώνονται κατά βάση τα κέντρα υγείας».
Σε ότι αφορά την κατάσταση που επικρατεί με το ΕΚΑΒ στη Λέσβο, ο κ . Ζάμπρας ανέφερε πως «ο σταθμός του ΕΚΑΒ που υπάρχει στην Καλλονή, δεν μπορεί να καλύψει όλο το νησί. Επομένως, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα Κέντρα Υγείας, σε αρκετές περιπτώσεις καλύπτονται από στρατιωτικούς και γενικότερα σώματα ασφαλείας».
Αναφορικά με προκηρύξεις που κηρύσσονται άγονες, ο κ. Ζάμπρας σχολίασε ότι «ζητάμε να προκηρυχθούν μαζικά θέσεις, επειδή δεν έρχονται συνάδελφοι, γνωρίζοντας ότι θα κάνουν 15 εφημερίες. Πρέπει αυτός που θα έρθει να ξέρει ότι θα έχει μια αξιοπρεπή ζωή. Αλλά δεν το κάνουν».
Το μόνο ευχάριστο ότι «δεν είμαστε ο τουριστικός προορισμός που είναι άλλα νησιά. Εδώ δεν μας λένε να βγούμε από το σπίτι για να το κάνουν Airbnb».
Πηγή: iEidiseis.gr