Χρ. Δήμας: Στόχος της κυβέρνησης είναι να διατεθεί το 3% του ΑΕΠ για έρευνα και καινοτομία

Πώς θα βελτιωθεί ο τομέας έρευνας και τεχνολογίας των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων – Πώς θα συνδεθεί καλύτερα με την αγορά εργασίας. O ομότιμος καθηγητής, πρώην πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκης συντόνισε τη συζήτηση σύμφωνα με τα παραπάνω θέματα στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας είπε ότι “είναι υπέρμαχος της δημιουργίας ενός ενιαίου χώρου έρευνας και τεχνολογίας στη χώρα μας, ότι η Ελλάδα στον τομέα αυτό πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική, καθώς τώρα είναι μόλις στην 16η θέση ανάμεσα στις 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως την ανάγκη προσέλκυσης ερευνητών της διασποράς και για αυτό έχει ήδη προωθήσει διάταξη που εξαιρεί τους ερευνητές από το ενιαίο μισθολόγιο, κάτι που αποτελεί κίνητρο και για ερευνητές εντός της χώρας μας”.

propoli

Μίλησε, όπως επισημαίνεται, για το φιλόδοξο σχέδιο της Πολιτείας της Καινοτομίας και είπε ότι σύντομα θα είναι έτοιμος ένας φυσικός χώρος που θα προσφέρει γραφεία μεταφοράς τεχνογνωσίας στις επιχειρήσεις και που θα αποτελέσει κόμβο για την συνέργεια επιχειρηματιών και ερευνητών.

Σημείωσε μάλιστα ότι παρά την πανδημία η κρατική επιχορήγηση για έρευνα και τεχνολογία δεν μειώθηκε, ενώ είπε ότι “ο στόχος της κυβέρνησης είναι να διατίθεται σύντομα το 3% του ΑΕΠ για τον σκοπό αυτό”. Τέλος, μίλησε για το ElevateGreece, μία πλατφόρμα στην οποία οι start-up και τεχνοβλαστοί (spin-offs) εντάσσονται αυτόματα για καλύτερη δικτύωση.

Εν συνεχεία αναφέρεται πως ο Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας, ομότιμος καθηγητής Βιολογίας Κυττάρων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, είπε ότι “αν και η σύνδεση των ερευνητικών ιδρυμάτων και των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις είναι απαραίτητη, στην πράξη αυτό συναντά προβλήματα. Ο διαχωρισμός των ερευνητικών ιδρυμάτων από τα πανεπιστήμια είναι λάθος και θα έπρεπε να επανέλθουν κάτω από την ίδια ομπρέλα”. Η εθνική στρατηγική στον τομέα αυτό πρέπει να επανεξεταστεί καθώς υπάρχει κενό στην διαχείριση κονδυλίων, με αποτέλεσμα συχνά χρήματα για έρευνα να κινδυνεύουν να χαθούν από έλλειψη συντονισμού, ελλιπούς αξιολόγησης έργων για χρηματοδότηση και συχνά σπατάλη χρημάτων για άλλους σκοπούς, ανέφερε. «Το χειρότερο εμπόδιο στη διασύνδεση έρευνας και επιχειρήσεων είναι η παράλογη, βαριά και συχνά ανόητη γραφειοκρατία», τόνισε.

Ο Σταμάτης Κριμιτζής, επικεφαλής ομότιμος καθηγητής και διευθυντής στο τμήμα Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο John Hopkins, P.I., NASA, τόνισε ότι ο τομέας έρευνας και τεχνολογίας στη χώρα μας χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση. Πρέπει το ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται για τον σκοπό αυτό να αυξηθεί από το 1,3% που είναι σήμερα στο 3% τουλάχιστον.

Επίσης, σημείωσε, όπως και ο κ. Αρβανιτίδης-Τσάκωνας, ότι η αυξημένη και δύσκολη γραφειοκρατία αλλά και η σπατάλη χρημάτων που προορίζονται για έρευνα είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια για την χώρα να εξελιχθεί σωστά και ανταγωνιστικά στον τομέα αυτό.

Ο Μπάμπης Μπακόλιας, γενικός διευθυντής ANSYS HELLAS, τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη βιομηχανικών προσόντων στους αποφοίτους πανεπιστημίων. «Δεν μαθαίνουν μεθόδους ανάπτυξης προϊόντων και έχουν μία παράξενη αντίληψη για την πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι το κενό που καλούνται να καλύψουν οι καταρτισμένοι ερευνητές του εξωτερικού είναι μεγάλο και τα οικονομικά και κοινωνικά κίνητρα πρέπει να βελτιωθούν.

Ο Αρίστος Δοξιάδης, Partner, Big Pi Ventures στην Ελλάδα, είπε ότι στη χώρα μας έχουμε μία δεξαμενή ανθρώπων που πρέπει να αξιοποιήσουμε, τους Έλληνες της διασποράς. Αλλά για να επιστρέψουν στη χώρα και να καλύψουν τα κενά που περιέγραψε ο κ. Μπακόλιας σε προσόντα, επισήμανε, θα πρέπει να βρουν ενδιαφέρουσα εργασία, να δημιουργηθεί εύρος στην αγορά εργασίας, ώστε αν φύγουν από μία εταιρία να έχουν εναλλακτικές, καλύτερες αμοιβές (κυρίως σε ό,τι αφορά φόρους και ασφαλιστικές εισφορές) και καλή ποιότητα ζωής για την οικογένειά τους, με παροχή καλών σχολείων κ.λπ., αλλά και σταθερότητα στο πολιτικό σύστημα που διασφαλίζει ότι υπάρχει συνέχεια ανεξάρτητα από το κόμμα που κυβερνάει.

Δείτε επίσης: Σταϊκούρας: Προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 6,2% το 2022, αλλά και μεγάλη αύξηση 4,1% του ΑΕΠ το 2023

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading