Χρ. Δήμας: Θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα καταχώρησης των startup εταιριών

Χρ. Δήμας: Θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα καταχώρησης των startup εταιριών

«Ευρώπη και αραβικές χώρες θα πρέπει να επενδύσουν στη στρατηγική σχέση που τους συνδέει», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, μιλώντας στην 4η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη.

Αναλύοντας την κυβερνητική πολιτική, τόνισε πως «βασικός στόχος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Έχουμε σημαντικούς επιστήμονες και ερευνητικά κέντρα, και πρέπει να υπάρξει μια σωστή διασύνδεση έτσι ώστε να υπάρξει καινοτομία και να αναπτυχθεί το επιχειρείν» ανέφερε ο κ. Δήμας. Παράλληλα πρόσθεσε, πως στόχος είναι η δημιουργία digital-hubs, ώστε να αναπτυχθεί το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, δίνοντάς τους οικονομικά και φορολογικά κίνητρα.

Επίσης, υπογράμμισε πως θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα καταχώρησης των startup εταιριών, έτσι ώστε το ελληνικό κράτος να μπορεί να τις καταγράφει, να τις κατευθύνει και να τις βοηθήσει. Ο κ. Δήμας ανέφερε πως στρατηγικός σχεδιασμό είναι η κατασκευή πάρκων καινοτομίας μέσα στα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα και αναζητούνται τις βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στη χώρα μας.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αραβικό κόσμο στην ενέργεια, τις κατασκευές, τον αγροτικό τομέα και την βιο-ιατρική.

Από την πλευρά του, ο Χουσεϊν Μοχάμεντ Αλ Μαχμουντί, διευθύνων σύμβουλος στην Sharjah Research, Technology & Innovation Park στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανέφερε πως αποτελεί στρατηγικό στόχο η μετεξέλιξη της οικονομίας των Εμιράτων και η απεξάρτησή της από το πετρέλαιο και για αυτό το λόγο επενδύει στην καινοτομία, δημιουργώντας επενδυτικά πάρκα και συνδέοντας τον εργασιακό στίβο με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Στόχος, όπως είπε ο κ. al Mahmoudi, είναι η επένδυση σε νέες τεχνολογίες όπως το blockchain, η τεχνητή νοημοσύνη, και οι υδροπονικές καλλιέργειες, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για να καταπολεμηθεί η ανεργία των νέων, που αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα γα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο ίδιος πρότεινε να υπάρξει ένα ανάλογο πρόγραμμα του Horizon 2020 μεταξύ ΕΕ-Αραβικών χωρών, που θα επικεντρώνει σε εκπαίδευσης-καινοτομία-ανάπτυξη και διασύνδεση των πανεπιστημίων. 

Ο Λυκούργος Αντωνόπουλος, ICT Director του ομίλου ΟΤΕ, ανέφερε πως ο όμιλος ΟΤΕ αποτελεί έναν από τους πλέον κραταιούς ομίλους στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ΟΤΕ, όπως ανέφερε ο κ. Αντωνόπουλος, επένδυσε στην τεχνολογία έχοντας ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα ICT, προχώρησε στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του, και πλέον άρχισε να προσφέρει τις νέες τεχνολογίες στους πελάτες του. Παρέχει υπηρεσίες e-health, προσφέρει λύσεις σε όλο το φάσμα, όπως το ηλεκτρονικό συνταγολόγιο, η πλατφόρμα ελαχιστοποιεί το ανθρώπινο λάθος και δίνει στο ελληνικό Δημόσιο την πλήρη επίβλεψη της διαδικασίας. Παράλληλα, ο κ. Αντωνόπουλος υπογράμμισε πως «η κρίση μας έκανε να αναπτύξουμε δεξιότητες που πλέον μπορούμε να εξάγουμε και στις αραβικές χώρες». 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play