Χρ. Δήμας: Θέλουμε το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας να λειτουργεί με το ίδιο πλαίσιο που λειτουργούν όλα τα ερευνητικά κέντρα της χώρας

«Θέλουμε το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας να λειτουργεί με κανόνες διαφάνειας και με το ίδιο θεσμικό πλαίσιο που λειτουργούν όλα τα ερευνητικά κέντρα της χώρας», ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, παρουσιάζοντας στη Βουλή τις τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

propoli

«Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας θα αξιολογείται κανονικά, όπως αξιολογούνται και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Νομίζω αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε όλοι. Είναι σημαντικό να αξιολογούνται όλα τα ιδρύματα της χώρας, ειδικά αυτά τα οποία είναι στην έρευνα και την καινοτομία. Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας είναι ο βασικός θεσμικός φορέας στήριξης της έρευνας. Θέλουμε να δούμε πώς μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η λειτουργία του, άρα η αξιολόγηση νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο χρειάζεται», υπογράμμισε ο Χρίστος Δήμας κι αναφέρθηκε και στο μητρώο του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

«Μέχρι πρότινος το Επιστημονικό Συμβούλιο είχε τη δυνατότητα να επιλέξει αξιολογητές οι οποίοι είναι και εκτός του μητρώου του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας. Περιορίζουμε αυτήν τη δυνατότητα. ‘Αρα, υποχρεωτικά θα πρέπει να επιλέγονται οι αξιολογητές από το μητρώο του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας. Μάλιστα, προβλέπουμε και τη συνένωση των μητρώων του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας με το μητρώο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, ώστε να έχουμε ως κράτος ένα ενιαίο μητρώο αξιολογητών» εξήγησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο κ. Δήμας είπε εξάλλου ότι «εξορθολογίζεται» η διαδικασία επιλογής του διευθυντή. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό το πράγμα. Εδώ πέρα εξορθολογίζουμε τη διαδικασία, ώστε να είναι πανομοιότυπη με τη διαδικασία που υπάρχει για την επιλογή των διευθυντών σε όλα τα ερευνητικά κέντρα της χώρας. ‘Αρα, το επιστημονικό συμβούλιο του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας θα προτείνει δύο εκπροσώπους για την επταμελή επιτροπή. Θα προτείνει επίσης και μία λίστα δεκαπέντε επιστημόνων προς το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, το οποίο επιλέγει πέντε τακτικά μέλη και πέντε αναπληρωματικά και ο Υπουργός τα υπογράφει με αυτήν την σειρά», είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο, από τη στιγμή που όλοι συμφωνούμε ότι θέλουμε το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας να λειτουργεί με κανόνες διαφάνειας και με το ίδιο θεσμικό πλαίσιο που λειτουργούν όλα τα ερευνητικά κέντρα της χώρας, είναι εξορθολογισμός διαδικασιών».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading