Χρ. Στυλιανίδης: Το νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων μπορεί να αναδειχθεί σε ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης

Χρ. Στυλιανίδης: Το νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων μπορεί να αναδειχθεί σε ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης

Στο νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) που σχεδιάζεται και «το οποίο θα λειτουργεί με πυξίδα του, μια ολοκληρωμένη ενιαία εθνική βάση δεδομένων», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης μιλώντας στο συνέδριο «Green Deal Greece 2022», που διοργανώνουν το ΤΕΕ και το economix.gr και πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Όπως εξήγησε ο υπουργός στο νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων θα συμβάλλει ενεργά η επιστημονική κοινότητα με στόχο κάποια στιγμή το νέο συντονιστικό κέντρο να αναδειχθεί σε ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης.

«Η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να απουσιάζει από αυτό το σύγχρονο κέντρο διαχείρισης κρίσεων καθώς χρειαζόμαστε την αξιολόγηση δεδομένων και την διαμόρφωση σεναρίων που αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία του τελικού αποτελεσματικού επιχειρησιακού σχεδιασμού αλλά και των τελικών επιχειρησιακών αποφάσεων. Γι αυτό τρέχουμε όσο μπορούμε παρά τη δύσκολη γραφειοκρατία της χώρας για να προλάβουμε να στηθεί σιγά σιγά αυτό το συντονιστικό κέντρο. Δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη αλλά κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση κάποια στιγμή θα πετύχουμε να είναι ένα από τα καλύτερα συντονιστικά κέντρα της Ευρώπης», επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο υπουργός τόνισε ότι η κλιματική κρίση κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα κι ανέφερε ότι μια επιπλέον ένδειξη της κλιματικής κρίσης είναι ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν πάνω από 300 πυρκαγιές στη χώρα μας, περίπου κατά μέσο όρο 45-50 πυρκαγιές τη μέρα. «Με ένα νέο δόγμα που εφαρμόζουμε μέχρι τώρα καταφέραμε και τις περιορίζουμε να είναι μικρές ή έστω μεσαίες πυρκαγιές», υπογράμμισε.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη για τη διαμόρφωση μιας ολιστικής προσέγγισης για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, η οποία θα δίνει έμφαση στο τρίπτυχο πρόληψη, προετοιμασία/ετοιμότητα, ανθεκτικότητα

Ακόμη προσέθεσε ότι κομβικό ρόλο στην προσέγγιση αυτή διαδραματίζουν οι συνέργειες και επισήμανε ότι μία από τις κύριες συνεργασίες είναι η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. «Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο βασικός βραχίονας της πολιτικής προστασίας επί του πεδίου, τοπικά. Ένα παράδειγμα είναι η προσπάθεια που κάνουμε φέτος με την αντιπυρική περίοδο και την πρόληψη, προετοιμασία/ετοιμότητα. Δεν μπορεί το υπουργείο μας με τον συντονιστικό ρόλο που έχει να καθαρίζει οικόπεδα στα δημοτικά όρια ή κοντά σε δάση. Πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να κάνει αυτές τις δουλειές. Γι αυτό επιμένουμε στις συνεργασίες και στις συνέργειες», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Παράλληλα ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει και η συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, αλλά και με την κοινωνία των πολιτών, τους εθελοντές αλλά και κάθε πολίτη.

«Μόνο μέσα από την κοινή δράση, μόνο με τη συμμετοχή όλων μας, θα μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο μας – να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η συνεργασία είναι η λέξη κλειδί στην Πολιτική Προστασία. Συνεργασία σε κάθε επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι στο νέο συντονιστικό κέντρο θα συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτικής Προστασίας, ενώ κρίσιμο και σημαντικό ρόλο θα έχει η επιστημονική κοινότητα.

«Η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης πρέπει να γίνει σε μία ενιαία εθνική βάση δεδομένων. Μέσα από την εθνική βάση δεδομένων και τις συνέργειες της επιστημονικής κοινότητας να καταλήξουμε στην ολιστική προσέγγιση και στην επιστημονική διαχείριση του κινδύνου. Η επιστήμη αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο που διαθέτουμε για να κατανοήσουμε καλύτερα την κλιματική κρίση/ αλλαγή και την ίδια στιγμή για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της. Μέσα από την επιστήμη μπορούμε να πετύχουμε το βέλτιστο πλάνο δράσης προς αυτή την κατεύθυνση. Για εμάς είναι η πυξίδα και πρέπει με κάθε τρόπο να κάνουμε εφικτό και να αξιοποιήσουμε όσο μπορούμε τα επιστημονικά δεδομένα Τις νέες ανακαλύψεις και το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας»υπογράμμισε και έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα και που μπορεί σε οποιαδήποτε προηγμένη χώρα να παίξει σημαντικό ρόλο».

«Πρόληψη, προετοιμασία/ετοιμότητα, ανθεκτικότητα και την ίδια στιγμή επιστημονική τεκμηρίωση και συνέργειες σε όλο το φάσμα σε όλη την ιεράρχηση της διαχείρισης του κινδύνου», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading