Το ορεινό παραδοσιακό χωριό Ταξιάρχης της Χαλκιδικής, που αριθμεί περίπου 1.000 κατοίκους σε λίγες μέρες θα ερημώσει καθώς η πλειονότητα των κατοίκων του από 20 έως 80 ετών ασχολείται με την καλλιέργεια ελάτων.
Ρεπορτάζ: Χρίστος Φιλιππούδης
Οι κάτοικοι του Ταξιάρχη, που είναι χτισμένος στην «καρδιά» του Χολομώντα, αυτές τις μέρες φορτώνουν τις νταλίκες με έλατα και ετοιμάζουν την μεγάλη “απόβαση” στις μεγάλες πόλεις της χώρας με σκοπό να μην μείνει κανένα σπίτι αστόλιστο.
Το περίφημο έλατο του Ταξιάρχη αποτελεί μια παράδοση δεκαετιών καθώς οι κάτοικοι με την συστηματική καλλιέργεια των ελάτων κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων “στρατοπεδεύουν” σε δεκάδες σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κάνοντας το έλατο του Ταξιάρχη και το χωριό τους γνωστό σε όλη τη χώρα.
«Σχεδόν όλο το χωριό κατεβαίνει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Εγώ κατεβαίνω Αθήνα, το στέκι μου είναι στη Ριζούπολη στο γήπεδο του Απόλλωνα. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελάτου που κυκλοφορεί στην αγορά είναι από τον Ταξιάρχη» λέει στην Politic ο Χρήστος Μπήτσιος, παραγωγός και έμπορος ελάτου.
Στα περσινά επίπεδα οι τιμές
Σε ό,τι αφορά τις τιμές των ελάτων Ταξιάρχη για φέτος, ο κ. Μπήτσιος σημείωσε ότι τα πιο σημαντικά έξοδα για τους ελατοπαραγωγούς είναι το μεταφορικό κόστος αλλά και το υψηλό ποσό που καταβάλλουν στους δήμους όπου εγκαθίσταται προκειμένου να κάνουν τις πωλήσεις τους. Ωστόσο όπως τονίζει επειδή αντιλαμβάνονται και τις δυσκολίες των πολιτών δεν θα υπάρξει αύξηση των τιμών αλλά θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα.
«Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα το μέγεθος του δέντρου» αναφέρει ο ελατοπαραγωγός του Ταξιάρχη και εξηγεί ότι η τιμή του ελάτου κυμαίνεται από 50 έως 80 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και τα 120€ ανάλογα το μέγεθος. Ωστόσο υπάρχουν και τα μικρά έλατα που δεν ξεπερνούν το ενάμιση μέτρο που η τιμή τους ξεκινά από τα 25 ευρώ και μπορεί να φτάσει στα 35-40 ευρώ. Επίσης υπάρχει και το ριζωμένο έλατο σε γλάστρα που η τιμή του ξεκινά από 20 ευρώ και φτάνει έως 200€.
Όπως αναφέρει ο κ. Μπήτσιος η καλλιέργεια ελάτου αποτελεί μια πολύ σχολαστική ασχολία και μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δώδεκα ώρες απασχόλησης ημερησίως καθώς τα έλατα χρειάζονται αρκετά χρόνια για να «πάρουν» ύψος. Όπως εξήγησε ο ελατοπαραγωγός «τα έλατα χρειάζονται από οκτώ έως και δέκα χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν ενώ για κάθε δέντρο που κόβουμε φυτεύουμε άλλα δύο» κατέληξε.
Δείτε επίσης: Χαλκιδική: Στον Ταξιάρχη “μύρισε” Χριστούγεννα – Γιατί στόλισαν τόσο νωρίς το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)