Η COP29 αναδεικνύει την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης για τις χώρες που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή. Τουλάχιστον 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2035: οι ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου δεσμεύτηκαν το Σάββατο να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους προς τις φτωχότερες χώρες που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, στο τέλος μιας χάους διάσκεψης του ΟΗΕ στο Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, η εκπρόσωπος των 45 φτωχότερων χωρών του κόσμου κατήγγειλε την όχι αρκετά φιλόδοξη συμφωνία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και άλλες πλούσιες χώρες που συμμετείχαν στην 29η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, συμφώνησαν να αυξήσουν τις δωρεές και τα δάνεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες από 100 δισεκ. δολάρια σε τουλάχιστον 300 δισεκ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2035. Τα χρήματα προορίζονται για την αντιμετώπιση πλημμυρών, καύσωνα και ξηρασίας, καθώς και για επενδύσεις σε ενέργειες με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η COP29 θα μείνει στην Ιστορία ως απαρχή μιας νέας εποχής στη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο επίτροπος Βόπκε Χούκστρα. Ωστόσο, η συμφωνία άφησε μια πικρή γεύση σε αρκετούς συμμετέχοντες, καθώς οι φτωχότερες χώρες ζητούσαν διπλάσια χρηματοδότηση.
Η καύση ορυκτών καυσίμων ήταν μεγαλύτερη φέτος, γεγονός που δείχνει τη συνεχιζόμενη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, οι εργασίες της COP29 συνοδεύτηκαν από φυσικές καταστροφές σε πολλές περιοχές του κόσμου.