Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητάει από την Κίνα πληροφορίες σχετικά με την προέλευση της Covid-19, πέντε χρόνια μετά την πανδημία. Στην επέτειο πέντε ετών από την πρώτη εμφάνιση της Covid-19 στην Κίνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέλαβε το αίτημά του προς την Κίνα να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του ιού. Το Πεκίνο αντέτεινε ότι έχει ήδη μοιραστεί επαρκείς πληροφορίες και υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν έρευνες και σε άλλες χώρες. Η έρευνα του ΠΟΥ αποκάλυψε ότι ο SARS-CoV-2 πιθανότατα μεταπήδησε από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω ενός ακόμα μη αναγνωρισμένου ενδιάμεσου είδους.
Ωστόσο, το σενάριο διαρροής από το Εργαστήριο Ιολογίας της Γουχάν παραμένει ανοιχτό, καθώς αξιωματούχοι του ΠΟΥ δηλώνουν ότι η Κίνα έθεσε εμπόδια στις έρευνες. Ο ΠΟΥ επιμένει ότι η διαφάνεια και η συνεργασία είναι κρίσιμες για την προετοιμασία του κόσμου ενάντια σε μελλοντικές επιδημίες.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, το γραφείο του ΠΟΥ στην Κίνα ενημερώθηκε για κρούσματα ιογενούς πνευμονίας, γεγονός που προκάλεσε τη ραγδαία εξάπλωση της Covid-19, με περισσότερα από 760 εκατομμύρια καταγεγραμμένα κρούσματα και 6,9 εκατομμύρια θανάτους μέχρι σήμερα. Παρόλο που ο ΠΟΥ κήρυξε τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία το 2023, ο κορονοϊός παραμένει υπενθύμιση των κινδύνων νέων πανδημιών.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τόνισε ότι, αν και ο κόσμος έχει προχωρήσει σε σημαντικά μέτρα ενίσχυσης των αμυνών του, εξακολουθούν να υπάρχουν αδυναμίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανταπόκριση σε μια πιθανή νέα πανδημία. Διεθνείς διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για τη συμφωνία μέτρων πρόληψης και προετοιμασίας, με προθεσμία ολοκλήρωσης το Μάιο του 2025.
Πηγή περιεχομένου: in.gr