Δ. Κουρέτας: «Συνολικά 230.000 ζώα έχουν ελεγχθεί και μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί 7.000» – Συνεχίζεται ο έλεγχος στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας για την πανώλη των αιγοπροβάτων

Δ. Κουρέτας: «Συνολικά 230.000 ζώα έχουν ελεγχθεί και μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί 7.000» – Συνεχίζεται ο έλεγχος στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας για την πανώλη των αιγοπροβάτων

Η διαδικασία ελέγχου για την πανώλη των αιγοπροβάτων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας συνεχίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τους ειδικούς κτηνιάτρους, με βασικό στόχο την καταπολέμηση της ασθένειας και τον περιορισμό της εξάπλωσής της στα ζώα.

Σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τους ελέγχους και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανώλης, υπογραμμίζοντας ότι η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων συνεχίζεται κυρίως στη Λάρισα και τη Θεσσαλία.

Ο κ. Κουρέτας επισήμανε ότι «περίπου 230.000 ζώα έχουν ελεγχθεί, με τα δεδομένα να δείχνουν ότι για θανάτωση βρίσκονται 9.200 ζώα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί 7.000».

Εκτίμησε επίσης πως με τον άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο που έχει λειτουργήσει όλος ο μηχανισμός, η ιχνηλάτηση θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας και στη συνέχεια θα διεξαχθούν επανέλεγχοι.

Ακόμη, ανέφερε ότι θα εξεταστεί και το θέμα της μετακίνησης ζωοτροφών και τόνισε πως το μοντέλο δράσης που εφαρμόστηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα υιοθετηθεί και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων για οποιοδήποτε σκοπό (σφαγή, πάχυνση, αναπαραγωγή) σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι να ολοκληρωθεί η επιδημιολογική διερεύνηση της νόσου και να εκδοθεί νέα απόφαση.

Επιπλέον, απαγορεύεται η σφαγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέχρι και την Παρασκευή 2/08/2024, καθώς και η είσοδος στην περιοχή αυτών των ζώων από τη Ρουμανία.

Εν τω μεταξύ, έχει εκδοθεί Απόφαση Απομόνωσης όλων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων πάχυνσης αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και τουλάχιστον για 21 ημέρες. Επίσης, λήφθηκε Απόφαση Απομόνωσης για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις βοοειδών που συνεργάζονται με εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων, μοιράζονται το ίδιο προσωπικό και χρησιμοποιούν κοινά οχήματα και εξοπλισμό.

Τέλος, απαγορεύεται η μετακίνηση (σφαγή, πάχυνση ή αναπαραγωγή) βοοειδών από και προς την Π.Ε. Τρικάλων και την Π.Ε. Λάρισας, έως την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής και κλινικής διερεύνησης της νόσου εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης και του καθορισμού της έκτασής τους.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading