Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος αποτελεί κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα, δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Στο πλαίσιο της ομιλίας της, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα -είτε επιδοματικού είτε αναπτυξιακού χαρακτήρα- που λαμβάνει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της δημογραφικής κρίσης στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι τα επιδοματικά μέτρα από μόνα τους δεν αποτελούν ικανή συνθήκη για να αντιστρέψουν ολοκληρωτικά τη διαμορφωθείσα κατάσταση.
Συγκεκριμένα, η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε ότι θεσπίζεται στη χώρα μας το επίδομα γέννας, ύψους 2.000 ευρώ, το οποίο θα χορηγείται από την 1η Ιανουαρίου 2020. «Λαμβάνοντας υπόψη την ανασφάλεια στην αγορά εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα έξοδα της γέννας λειτουργούν ως ανασχετικός παράγοντας, για να προχωρήσει ένα ζευγάρι στη διαδικασία της τεκνοποίησης, το οποίο πολλές φορές χρειάζεται οικονομική βοήθεια για τη γέννα» εξήγησε η υφυπουργός Εργασίας, τονίζοντας ουσιαστικά ότι το επίδομα γέννας θα λειτουργεί προτρεπτικά.
Παράλληλα, η κ. Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα βρεφικά είδη από το 24% στο 13%, αυξάνεται το αφορολόγητο στα 1.000 για κάθε παιδί και καταργείται ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για το εξαθέσιο και άνω επιβατικό ΙΧ, το οποίο χρησιμοποιούν για την ασφαλή οικογενειακή μεταφορά, κυρίως, οι πολύτεκνες οικογένειες.
Τέλος, η υφυπουργός Εργασίας χαρακτήρισε ως ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να μην μείνει κανένα παιδί εκτός των βρεφονηπιακών. Όπως είπε, οι μελέτες καταδεικνύουν ότι τα οφέλη είναι πολλαπλασιαστικά για το παιδί, όσο πιο μικρό εντάσσεται σε βρεφονηπιακό σταθμό, ενώ, ταυτόχρονα, ενισχύεται και ο ρόλος της γυναίκας, καθώς με αυτόν τον τρόπο έχει τη δυνατότητα να παραμείνει εντός της αγοράς εργασίας.