Στην τοποθέτηση καμερών με στόχο την «διάσωση ανθρώπινων ζωών», στην εφαρμογή που θα αντιμετωπίσει την ανεξέλεγκτη «καταπάτηση» δημόσιων χώρων, στο κτηματολόγιο, το εργαλείο γονικού ελέγχου μέσω του Kids Wallet, τον προσωπικό αριθμό στις ταυτότητες καθώς και στην κυβερνοασφάλεια, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Kontra Channel.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξής του περιλαμβάνουν:
– Για τις κάμερες: Η τεχνολογία θα μας υποστηρίξει σε σημεία όπου δεν μπορούμε να έχουμε αστυνομικούς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Θα εγκατασταθούν κάμερες από το καλοκαίρι, εφόσον δεν προκύψουν προβλήματα στους διαγωνισμούς. Ο στόχος είναι να προλάβουμε καταστάσεις και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Το νέο σύστημα καμερών που έχουν σχεδιάσει τα τρία υπουργεία θα λειτουργήσει αποτελεσματικά.
– Για το κτηματολόγιο: Οι άνθρωποι που διαθέτουν κληρονομιές ή νομίμως ισχυρά συμβόλαια δεν θα χάσουν την περιουσία τους, αρκεί να διατηρούν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα.
– Για το Kids Wallet: Είναι ένα εργαλείο γονικού ελέγχου που θα επιβεβαιώνει την ηλικία των παιδιών, προσφέροντας λύση στο πρόβλημα της ταυτοποίησης. Θα είναι έτοιμο την άνοιξη, και οι συζητήσεις με τις πλατφόρμες έχουν ήδη ξεκινήσει.
– Για τις ταυτότητες: Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά μητρώα στην Ελλάδα, τα οποία συχνά δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Ο προσωπικός αριθμός θα διευκολύνει την ταυτοποίηση των πολιτών και θα συμβάλει στην τακτοποίηση των μητρώων.
– Για την κυβερνοασφάλεια: Είναι σημαντικό να εκπαιδευτούμε και να μην αποκαλύπτουμε προσωπικά δεδομένα. Σκοπός είναι να νομοθετήσουμε έναν μοναδικό τρόπο επικοινωνίας με τους πολίτες μέσω του Wallet, περιορίζοντας τις δυνατότητες απάτης.
«Οι Έλληνες είναι πολύ ανοικτοί να μάθουν καινούργια πράγματα. Μας πιέζουν να κάνουμε τη ψηφιακή τους ζωή πιο απλή», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό εισιτήριο για τα γήπεδα, αποκαλύπτοντας ότι πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη δηλωθεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ