Στις επιβαρυμένες περιοχές συνιστάται η αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων στο μέτρο του δυνατού και η χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους – Τα σωματίδια φτάνουν σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων κι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής επηρεάζοντας όλη τη Δυτική Ελλάδα
Με τις μεγάλες πυρκαγιές σε Έβρο, Βοιωτία, Εύβοια και Αττική να είναι σε εξέλιξη μεταξύ άλλων, σταθμοί της ΠΑΝΑΚΕΙΑ κατέγραψαν την Τρίτη υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ακόμα και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα πύρινα μέτωπα.
Οι συγκεντρώσεις των λεπτών σωματιδίων PM2.5 το πρωί της Τρίτης στην Αλεξανδρούπολη, έφτασαν έως και τα 106 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο όταν ο ΠΟΥ θεωρεί ότι μία ασφαλής μέση τιμή εικοσιτετραώρου είναι τα 10 μικρογραμμάρια
Με την παραπάνω επισήμανση ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Νίκος Μιχαλόπουλος, παρουσίασε το ζοφερό αποτύπωμα της πυρκαγιάς στη Φυλή, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η δυτική Αττική και ο Πειραιάς, ενώ σωματίδια από τις πυρκαγιές στον Έβρο “ταξίδεψαν” ως τα νησιά του Ιονίου.
Στο χάρτη που αποτυπώνονται οι μετρήσεις από 11 αισθητήρες του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η Πετρούπολη έχει το πιο “βαθύ κόκκινο”, αφού από το βράδυ της Τρίτης οι συγκεντρώσεις σωματιδίων δεν έχουν πέσει κάτω από τα 100 μικρογραμμάρια, ενώ η σύσταση είναι οι κάτοικοι να μένουν σπίτι, με διαρκή λειτουργία κλιματισμού ειδικά εάν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες και “απαγορευτικό” σε δραστηριότητες όπως τρέξιμο. Η λιγότερο επιβαρυμένη περιοχή, είναι η Γλυφάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πολύ λεπτά κι αυτό τα κάνει επικίνδυνα, αφού μπορούν να εισχωρήσουν μέχρι τον εγκέφαλο. Η μάσκα είναι λύση υποχρεωτική αφού απομακρύνει μεγάλο αριθμό σωματιδίων αλλά δεν παρέχεται πλήρης προστασία.
Οδηγίες από τους Πνευμονολόγους
Λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας συνιστά στους πολίτες να απομακρύνονται άμεσα από περιοχές με πυκνό καπνό για την προστασία τους ή, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να παραμείνουν σε δροσερούς ή κλιματιζόμενους χώρους, με κλειστά παράθυρα και πόρτες. Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμο να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ενώ αν χρειαστεί να μετακινηθούν με αυτοκίνητο εντός των συγκεκριμένων περιοχών να κρατούν τα παράθυρα κλειστά και να θέτουν σε λειτουργία την ανακύκλωση αέρα καμπίνας.
Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, οι πνευμονολόγοι συνιστούν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του. Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται άμεσα στον θεράποντα πνευμονολόγο. «Θερμή παράκληση για αποφυγή αλόγιστης χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος έτσι ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα διακοπών σε αναπνευστικούς ασθενείς που απαιτούν συνεχή λήψη οξυγονοθεραπείας» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Δείτε επίσης: Φωτιά στην Πάρνηθα: Εκκενώνεται ο οικισμός της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι – Καίγονται σπίτια