Συναγερμός στους πτηνοτρόφος για τον κίνδυνο μόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών
Ο ιός της γρίπης των πτηνών τύπου Α (υπότυπος H5Ν1) καταγράφτηκε σε έναν ημιθανή βουβόκυκνο (Cygnus olor), που εντοπίστηκε στο δέλτα του Έβρου.
Το προσεχές διάστημα θα προσδιοριστεί επακριβώς και η παθογονικότητα του ιού. Εκτιμάται ωστόσο ότι πρόκειται για στέλεχος υψηλής παθογονικότητας (HPAI).
Το συγκεκριμένο εύρημα, όπως επισημαίνει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποδεικνύει την κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας και το ενδεχόμενο μόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών την τρέχουσα χρονική περίοδο.
Στα μέτρα βιοασφάλειας προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η απαγόρευση διατήρησης των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κλπ.):
α) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές και
β) σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας.
Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ «…ακόμα και όταν δεν είναι υποχρεωτικός ο εγκλεισμός των πουλερικών συνιστάται η διατήρησή τους σε κλειστούς χώρους, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου».
Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, πτηνοτρόφοι και κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα τόσο στην εφαρμογή όλων των υποχρεωτικών μέτρων όσο και στην υιοθέτηση των όποιων συστάσεων εκ μέρους των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών. Να σημειώσουμε ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.
Οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με νεκρά ή άρρωστα άγρια πτηνά στο πεδίο. Σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών παρακαλούνται να ενημερώσουν άμεαα κάποιον αρμόδιο για την περισυλλογή τους και αποστολή δειγμάτων στο αρμόδιο εργαστήριο, όπως κτηνιατρική ή δασική υπηρεσία, θηροφυλάκες, κυνηγούς ή μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων (προηγείται επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες).
Δείτε επίσης: Lockdown για τους ανεμβολίαστους προτείνει ο Μανωλόπουλος – Όπου μπαίνει ανεμβολίαστος θα προκαλέσει ζημιά
- Ο Τραμπ αποφεύγει να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, που έχει ήδη αναγνωρίσει ο Μπάιντεν
- Τουρκία: Ο Χακάν Φιντάν τονίζει ότι δεν θα επιτραπεί κανένα μονομερές βήμα στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο
- Ο Τραμπ προγραμματίζει συνέντευξη από περιέργεια με τον πρωταγωνιστή του Signalgate
- Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ προχωρούν σε εποικοδομητικές επαφές για τον τερματισμό του πολέμου, δηλώνει ο Λαβρόφ
- Ιράν: Στον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ ο Γουίτκοφ στο Ομάν