Τη ρητή διαβεβαίωση πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας σε σχέση με απόδοση ευθυνών σε γιατρούς για θανάτους ασθενών από κορονοϊό» έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης καθώς όπως ανέφερε «πρόκειται για μία έκτακτη και ασυνήθη κατάσταση, στην οποία δοκιμάζονται ακόμη και αυτά τα όρια της επιστήμης και οι αντοχές του ιατρικού προσωπικού».
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Πουλά, ο υφυπουργός Υγείας τόνισε πως «οι ιατροί και όλο το προσωπικό αυτήν τη στιγμή έχουν υπερβάλει εαυτόν, είναι άξιοι ευγνωμοσύνης τόσο από τους πολίτες όσο και από την πολιτεία και νομίζω ότι αυτό το αναγνωρίζουμε όλοι και κάθε άλλο παρά ποτέ τέθηκε ζήτημα ευθυνών τους.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στέκεται όρθιο σήμερα χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων αυτών των ανθρώπων. Οφείλουμε να τους το αναγνωρίζουμε. Θα ήταν λάθος, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, αυτήν τη στιγμή να θέσουμε το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις – νομικές και ουσιαστικές – και τούτο για να μη δημιουργείται παραφιλολογία και κινδυνολογία είτε για λόγους σκοπιμότητας είτε από λόγους άγνοιας».
Οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόνισε ο υφυπουργός, είναι δημόσιοι υπάλληλοι και σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολύτως το ανεύθυνο έναντι τρίτων προσώπων. Κανείς, δηλαδή, δεν μπορεί να στραφεί εναντίον τους με αγωγή και να ζητήσει απ’ αυτούς αποζημίωση.
Οποιοσδήποτε παθών μπορεί να ζητήσει αποζημίωση μόνο από το κράτος και όχι από τον υπάλληλο». Ξεκαθάρισε πως και οι επιστρατευμένοι γιατροί «είναι και αυτοί δημόσιοι υπάλληλοι, στη διάθεση του κράτους και δεν τίθεται κανένα θέμα αστικής ευθύνης και ισχύει ό,τι ισχύει για όλους τους γιατρούς και όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι προσωπικό ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.Υπάρχουν σχετικές γνωμοδοτήσεις από επιστημονικά όργανα, από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και άλλα επιστημονικά όργανα και επαγγελματικά σωματεία και νομίζω ότι το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί».
Επίσης, ανέφερε πως «αυτά που ακούγονται περί δήθεν βιομηχανίας αγωγών κατά γιατρών του ΕΣΥ και μακροχρόνιων δικαστικών ταλαιπωριών δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν πρέπει ούτε να κινδυνολογούμε ούτε να κυνηγάμε φαντάσματα».
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς ανέφερε από τη δική του πλευρά πως το αίτημα των γιατρών για την εκ βάθρων επανεξέταση του νομικού καθεστώτος της αστικής ευθύνης τους είναι πλέον πιο επιτακτικό από ποτέ.
Σημείωσε ότι είναι προφανές ότι η απειλή καταλογισμού ιατρικών αποζημιώσεων εις βάρος γιατρών του ΕΣΥ οδηγεί στην οικονομική εξόντωσή τους, την ώρα που εισπράττουν τον πενιχρό μισθό τους σε σχέση με τις αντίστοιχες αμοιβές από το εξωτερικό και αδυνατούν οικονομικά να ανταποκριθούν στην ιδιωτική ασφάλιση για την αστική ευθύνη.
Ζήτησε να καταργηθεί η εγκύκλιος που είχε εκδοθεί το 2018 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη καθώς όπως είπε «αμφιβάλω, εάν έτσι όπως είναι δομημένη ότι δεν θα υποστεί κανένας γιατρός δίωξη και δεν θα πληρώσει κανένας γιατρός για θάνατο ασθενών από την πανδημία».