Διαρκής ανισότητα των γυναικών στη διοίκηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Διαρκής ανισότητα των γυναικών στη διοίκηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Αναλύουμε την ανισότητα φύλου στη διοίκηση των ΑΕΙ στην Ελλάδα και την υποεκπροσώπηση των γυναικών. Μολονότι έχουν σημειωθεί πρόοδοι όσον αφορά την ισότητα των φύλων στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ), ο δρόμος προς την ισοτιμία παραμένει μακρύς. Στον φοιτητικό πληθυσμό, οι γυναίκες είναι πλειοψηφία, ωστόσο καθώς ανεβαίνουμε στην ιεραρχία, η αναλογία αυτή ανατρέπεται δραματικά. Στο ακαδημαϊκό και διοικητικό επίπεδο, οι στατιστικές αποτυπώνουν μια διαρκή έμφυλη ανισότητα, με το 62% των διδασκόντων να είναι άνδρες κατά την περίοδο 2019-2022. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο 3 πρυτάνισσες υπηρετούν στα 24 ΑΕΙ της χώρας, καταγράφοντας ποσοστό μόλις 12,5%. Επιπλέον, σε 7 από τα 24 ιδρύματα δεν υπάρχει καμία γυναίκα στα πρυτανικά συμβούλια, κάτι που υπογραμμίζει τις ανισότητες στην ακαδημαϊκή δομή.

Οι έμφυλες ανισότητες, όπως παρατηρεί η Μαρία Στρατηγάκη, ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εκδηλώνονται και σε οριζόντιες και κάθετες διακρίσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Για την ανατροπή αυτών των ανισοτήτων, απαιτούνται ριζικές αλλαγές στις διαδικασίες εκλογών και αξιολόγησης. Ειδικότερα, η εισαγωγή ποσοστώσεων και η ακαδημαϊκή αναγνώριση της διάστασης του φύλου αναμένεται να βελτιώσει τη συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις θέσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Σύμφωνα με τον Εμφυλο χάρτη των ΑΕΙ στην Ελλάδα, οι γυναίκες υπερτερούν στους εγγεγραμμένους φοιτητές, με ποσοστά που αγγίζουν το 51,22% κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Αντίθετα, στους κατόχους διδακτορικών τίτλων, τα ποσοστά είναι σχεδόν ισοκατανεμημένα. Στις ακαδημαϊκές θέσεις αποφάσεων, όμως, οι άνδρες κυριαρχούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), το 2024 οι γυναίκες αποτελούν το 24,2% των μελών των Συμβουλίων Διοίκησης.

Στην κατεύθυνση της ισότητας, κάθε ΑΕΙ έχει πλέον συστήσει Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, η οποία εργάζεται για την προώθηση ουσιαστικών πολιτικών ισότητας και την καταπολέμηση των διακρίσεων.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play