Με ελαφρές μετατροπές, από παρεμβάσεις των κατοίκων και εν μέσω διαβούλευσης της δημοτικής αρχής Βύρωνα μαζί τους, προχωρά, η ανάπλαση των προσφυγικών, ένα έργο πνοής για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, στην περιοχή του Καρέα.
Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 4 εκατ. ευρώ αφορά περιοχή έκτασης 25 στρεμμάτων η οποία οικοδομήθηκε με πολυκατοικίες το 1958 όταν άρχισε ο μαζικός εποικισμός του Καρέα από πρόσφυγες Ελληνορουμάνους, Ελληνοπόντιους και Αρμένιους, που εγκαταστάθηκαν κατά τρία στάδια στις προσφυγικές πολυκατοικίες.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου, το έργο περιλαμβάνει: νέο αποχετευτικό δίκτυο, διαμόρφωση πλατειών, κατασκευή πεζοδρομίων, ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού της περιοχής, αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και δημιουργία χώρων πρασίνου – αναψυχής.
Στις εργασίες περιλαμβάνεται επίσης: Η τοποθέτηση γεωεναλλακτών (σύστημα «ψυχρού» αέρα, με σωλήνες που τοποθετούνται υπογείως και μεταφέρουν από την επιφάνεια της γης αέρα, ο οποίος ψύχεται και επανέρχεται στην ατμόσφαιρα, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη θερμοκρασία). Η δημιουργία υδάτινων στοιχείων (σιντριβάνια). Τοποθέτηση ανεμογεννητριών μικρού ύψους στο όριο της περιοχής που πραγματοποιείται η ανάπλαση και του δάσους. Υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων. Φύτευση 120 νέων δέντρων και 11.670 θάμνων.
Στο πλαίσιο της ανάπλασης, εντάσσεται και η διαβούλευση του δημάρχου Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη και των αρμόδιων αντιδημάρχων Μιχάλη Καραγιάννη και Χρήστου Σπυρόπουλου, με τους κατοίκους της περιοχής, που πραγματοποιήθηκε χθες. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, η τελευταία, αφουγκραζόμενη τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής, προχώρησε στην άμεση απομάκρυνση των τοιχίων (παρεμπόδισης της διέλευσης των οχημάτων) στους παρόδιους δρόμους.
Στη συνάντηση, παρευρέθηκαν μέλη των μαζικών φορέων του Καρέα, κάτοικοι και σύσσωμη η αντιπολίτευση στους οποίους ο μελετητής του έργου εξήγησε το σχέδιο και απάντησε στις ερωτήσεις ενώ η Δημοτική Αρχή εγγυήθηκε για την υλοποίηση των προτεινόμενων αλλαγών «στο βαθμό που είναι εφικτές, χωρίς να χαθεί ο βιοκλιματικός χαρακτήρας του έργου».
K.P.