Δικαίωμα στη μητρότητα για γυναίκες έως 54 ετών στην Ελλάδα – Εγκρίθηκαν πάνω από 170 αιτήσεις

Δικαίωμα στη μητρότητα για γυναίκες έως 54 ετών στην Ελλάδα – Εγκρίθηκαν πάνω από 170 αιτήσεις

Στην Ελλάδα θα έχουν -επιτέλους- τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδί γυναίκες άνω των 50 ετών μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μια ηλικιακή κατηγορία, που τα προηγούμενα χρόνια εξαναγκαζόταν να ταξιδέψει στο εξωτερικό ώστε να ακούσει τη λέξη – σύμβολο της αγάπης και της ζωής: «Μητέρα».

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το Politic.gr, περισσότερες 179 γυναίκες ηλικίας 52-54 ετών έλαβαν άδεια για υποβολή σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από την αρμόδια αρχή, προκειμένου να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί. Όλα αυτά, μετά το νέο νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2022 και μεταξύ άλλων επέκτεινε το ηλικιακό όριο για τη γυναίκα από 50 σε 54 έτη.

«Η τροποποίηση του ηλικιακού ορίου φαίνεται ότι βοήθησε τα ζευγάρια να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία», δηλώνει στο Politic.gr o πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ) και αναπληρωτής καθηγητής γυναικολογίας της Ιατρικής του πανεπιστήμιου Αθηνών Νικόλαος Βραχνής, διευκρινίζοντας πως μετά το ψήφισμα του νέου νόμου τον Ιούλιο του 2022, 322 γυναίκες απευθήνθηκαν στην Αρχή ζητώντας άδεια υποβολής σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, εκ των οποίων οι 179 ήταν από 52 έως 54 ετών. Συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, η ΕΑΙΥΑ χορήγησε 229 άδειες, ενώ σε διάστημα δύο μόλις μηνών τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2023, χορηγήθηκαν άλλες 93 άδειες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πριν ισχύσει ο νέος νόμος, τα ζευγάρια το 2021 και το 2020 αναγκάζονταν να καταφύγουν στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή». Ενδεικτικό είναι το ότι το 2020 στην Ελλάδα καταγράφηκαν 36 γεννήσεις από γυναίκες άνω των 50 ετών. «Πρόκειται για γυναίκες που ταξίδεψαν στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και επέστρεψαν στην Ελλάδα για να γεννήσουν», εξηγεί ο κ. Βραχνής και προσθέτει πως «τα ζευγάρια αυτής της ηλικιακής κατηγορίας δε χρειάζεται πλέον να καταφύγουν στο εξωτερικό και το βλέπουμε από τις άδειες που έχουμε χορηγήσει».

κ. Νικόλαος Βραχνής

Κερδίζει έδαφος η δωρεά ωαρίων – «Μονόδρομος» για ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας

Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζει η δημιουργία οικογένειας μέσω της δωρεάς ωαρίων, μετά τον νόμο 4858. Σύμφωνα με τον κ. Βραχνή αυτό οφείλεται τόσο στο ότι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας δεν έχουν παρακαταθήκες ωαρίων, κάτι που δημιουργεί ζήτηση, όσο και στο ότι η διαδικασία έχει εξομαλυνθεί και για τις δότριες (μεγαλύτερη αποζημίωση, αποφασίζουν οι ίδιες για την ανωνυμία τους ή μη κ.α.). Στο ίδιο μήκος κύματος, η Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Νόνικα Ταρλατζή, εξειδικευμένη στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με 10ετή εμπειρία αναφέρει στο Politic.gr πως «ακριβώς επειδή τα ζευγάρια παρατείνουν την έναρξη προσπάθειας για επίτευξη εγκυμοσύνης και ο πρώτος παράγοντας που παίζει ρόλο είναι η ηλικία της γυναίκας, όσο αυτή μεγαλώνει, τόσο μειώνονται οι παρακαταθήκες ωαρίων, κάτι που δημιουργεί αύξηση ζήτησης».

«Μετά από χρόνια υπογονιμότητας γέννησαν το κοριτσάκι τους»

Μιλώντας για μια ξεχωριστή περίπτωση ζευγαριού που προσπαθούσε επί χρόνια χρόνια να φέρει στη ζωή ένα μωρό, η κα Ταρλατζή περιγράφει πώς μέσω της λήψης ωαρίου κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. «Ήρθαν στο ιατρείο μετά από υπογονιμότητα πολλών ετών, μετά από προηγούμενες εξωσωματικές και σε άλλα κέντρα. Επιθυμούσαν να ξαναπροσπαθήσουν με τα ωάρια της γυναίκας αλλά δυστυχώς είχαμε μια αποτυχημένη προσπάθεια. Μετά από όλη αυτή τη διαδρομή, συζήτησα μαζί τους για την εγκυμοσύνη μέσω δωρεάς ωραρίου που θα άλλαζε πολύ τις δυνατότητες. Μετά από σκέψη και πολλούς προβληματισμούς επέστρεψαν στο ιατρείο έτοιμοι και σίγουροι να προχωρήσουν», αναφέρει και προσθέτει πως «λίγο καιρό μετά, μπορέσαμε να δώσουμε στο ζευγάρι ωάριο νεαρής δότριας, προχωρήσαμε στην εμβρυομεταφορά και τελικά τους ανακοίνωσα ότι είχαμε εγκυμοσύνη. Δε μπορούσαν να εκφράσουν τη χαρά τους με λόγια, μόνο με κλάματα χαράς και συγκίνησης. Προχώρησε η εγκυμοσύνη, γέννησαν το κοριτσάκι τους και μας είπαν ότι έλαβαν το μεγαλύτερο δώρο», διηγείται.

κα Νόνικα Ταρλατζή

Σύμφωνα με την κα Ταρλατζή, αρκετές φορές υπάρχει μερική επιφύλαξη από πλευράς των ζευγαριών που σκέφτονται να γίνουν γονείς με αυτή τη μέθοδο.. «Αναρωτιούνται αν θα είναι βιολογικά δικό τους και αν θα τους μοιάζει, ωστόσο όταν έχουν το μωρό στην αγκαλιά τους, κάθε επιφύλαξη εξαφανίζεται και είναι ευγνώμονες για τη διαδικασία», εξηγεί.

Επανάσταση για τη γυναίκα η κρυοσυντήρηση ωαρίων για κοινωνικούς λόγους

Η δυνατότητα κρυοσυντήρησης ωαρίων για κοινωνικούς λόγους και όχι μόνο για ιατρικούς, μια επιλογή που “ξεκλείδωσε” το νέο νομοσχέδιο, έχει ήδη αξιοποιηθεί από αρκετές γυναίκες σύμφωνα με τον πρόεδρο. Όποια γυναίκα κοντά στα 35 έτη της λόγω εργασιακών συνθηκών είτε λόγω προσωπικής επιλογής δε θέλει ακόμη να ξεκινήσει τη δημιουργία οικογένειας, αλλά αργότερα ενδέχεται να μην είναι γόνιμη λόγω προχωρημένης ηλικίας, έχει τη δυνατότητα να καταψύξει τα ωάρια της ώστε να τα χρησιμοποιήσει σε μελλοντικό χρόνο. «Ήδη βλέπουμε νέες να προχωρούν σε αυτή τη διαδικασία για κοινωνικούς λόγους» αναφέρει ο κ. Βραχνής, προτρέποντας γυναίκες που πλησιάζουν τα 35 και επιθυμούν κάποια στιγμή να αποκτήσουν οικογένεια, να προχωρήσουν σε κρυοσυντήρηση των ωαρίων τους.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Σε «Οδό Άλκη Καμπανού» μετονομάστηκε η Θ. Γαζή (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Loading

Play