«Εάν γνωρίζαμε από την προηγούμενη ότι θα υπήρχαν αυτές οι καιρικές συνθήκες θα είχαμε λάβει άλλες αποφάσεις πχ για εναέρια».
Ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ Ιωάννης Φωστιέρης στη δεύτερη μέρα της απολογίας του για την πυρκαγιά στο Μάτι είπε πως «εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Τα εναέρια μέσα ήταν μετρημένα κουκιά και δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν με τέτοιους ανέμους».
Ο κατηγορούμενος μάλιστα ανέφερε ότι τα στελέχη της πυροσβεστικής δεν ήξεραν από την προηγούμενη μέρα ότι θα ήταν τόσο έντονες οι καιρικές συνθήκες.
«Εάν γνωρίζαμε από την προηγούμενη ότι θα υπήρχαν αυτές οι καιρικές συνθήκες θα είχαμε λάβει άλλες αποφάσεις πχ για εναέρια. Αν ξέραμε ότι θα είχαμε σταθερή ροή, όπως την είχαμε, σε συνδυασμό και με ριπές θα σχεδιάζαμε κάτι άλλο. Εγώ τι πρόταση να κάνω στην ηγεσία; Έχω τέτοια ένδειξη; Ούτε κατά διάνοια. Εκεί είμαι δέσμιος. Βγήκαν τα σκάφη του λιμενικού και με το ανοιχτήκανε γύρισαν πίσω. Που να πάνε τα δικά μας; Εγώ είμαι με τα χέρια δεμένα. Στα εναέρια, το ίδιο. Τα εναέρια τρέμουν δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις. Αυτό που είχαμε ήταν ένα φυσικό φαινόμενο.
Αυτό δημιουργήθηκε και για αυτό και οι βολές όλων των εναέριων δεν ήταν πλήρως επιτυχής. Όλοι το έχουν πανάκεια σε πρακτικό επίπεδο ότι θα σηκώσω εναέριο και θα σβήσω τι φωτιά για αυτό «ανοίγουν» οι φωτιές… Τις ίδιες κινήσεις που κάναμε στην Κινέτα κάναμε και στο Μάτι. Αγαπούσαμε τη Δυτική Αττική και μισούσαμε την Ανατολική; Αν είναι δυνατόν!».
«Ιπτάμενα φέρετρα τα καναντέρ»
Ο κατηγορούμενος απέδωσε τις ελλείψεις που υπήρχαν τότε και στην οικονομική κρίση. «Ελάτε στη θέση μας… Θέλαμε εμείς να πάθουν οι άνθρωποι αυτοί τη ζημιά; Χάσαμε τις θέσεις μας. Έχει αλλάξει η ζωή μας…. Ελεγχόμαστε αυτή τη στιγμή πως επιχειρούμε. Καλώς καθώς αυτά μας είχε δώσει το ελληνικό κράτος. Είχαμε οικονομικές δυσκολίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει οικονομική δυνατότητα για εναέρια ,εκείνη την περίοδο παλεύαμε με ελάχιστα μέσα, τα καναντέρ είναι ιπτάμενα φέρετρα… Πετούν στα κόκκινα… Με απλά λόγια… Αυτή είναι η δουλειά μας… Δεν συγκρίνω τον εαυτό μου με έναν ιπτάμενο της πολεμικής αεροπορίας αλλά τα ίδια και εμείς τραβάμε στο πεδίο. Δύο 415 ήταν ,δύο 225 και δύο s14. Ας παρεξηγήσουν δεν με απασχολεί και δεν μιλάω για τους πληγέντες πρoς Θεού ούτε αδαής ούτε ο άπειρος είμαι… Σηκώνω τα χέρια ψηλά…. Αυτά είναι δυστυχώς τα εργαλεία μας και αυτές είναι οι επιχειρήσεις μας γι’ αυτό βλέπετε και οι πυρκαγιές ότι ανοίγουν».
Αναφερόμενος στην εκτροπή ελικοπτέρου προς τη Motor Oil τόνισε ότι «στις έξι παρά είκοσι με έξι παρά τέταρτο δέχθηκα το πρώτο τηλεφώνημα από τον κύριο Βαρδινογιάννη. Και μου είπε ότι υπάρχει πρόβλημα πλησίον Motor Oil και μου ζήτησε να ενισχυθούν οι επίγειες δυνάμεις με εναέρια μέσα. Ενημέρωσα φυσική και πολιτική ηγεσία. Μετά περίπου από επτά λεπτά δέχθηκα δεύτερο τηλεφώνημα από τον ίδιο τον κύριο Βαρδινογιάννη.
Ήταν πιο έντονος στην έκφραση του και με μεγάλη αγωνία. Του είπα ελέγχεται θα έρθει ελικόπτερο μην αγχώνεστε…. Ενημερώνω εκ νέου τη φυσική και πολιτική ηγεσία. Γνώση είχαν για όλα αυτά ο υπαρχηγός επιχειρήσεων, ο αρχηγός, ο κύριος Καπακης και ο κύριος Τόσκας. Μετά από ό,τι θυμάμαι, έξι παρά πέντε, δέχομαι τρίτο τηλέφωνο από τον μηχανικό ασφαλείας των εγκαταστάσεων.
Δεν είναι τυχαίος, αλλά έχει εξειδικευμένες γνώσεις. Εμένα δεν με ενδιαφέρει ο συγκεκριμένος κύριος αλλά η εγκατάσταση. Εάν γινόταν κάτι θα είχαμε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα. Αν γινόταν μία έκρηξη θα έφευγε όλο το διυλιστήριο στον αέρα».
«Λυπάμαι, πραγματικά λυπάμαι»
Απαντώντας στο γιατί δεν έγινε εκκένωση της περιοχής, ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ υποστήριξε εν ολίγοις ότι αυτό τότε ήταν αδύνατον. «Να πάρει κάποιος την απόφαση ότι ο κόσμος φεύγει. Που τον πας; Αυτά που έχουν ειπωθεί στο δικαστήριο σας είναι μεταξύ θερμής και καυτής ζώνης. Δεν θα πάρει κανείς την ευθύνη να πει «φύγετε». Να πάνε που; Δεν θα αναλάβει κανείς ευθύνη γιατί θα κάψει τον κόσμο. Θα φτάσουμε σε επίπεδο δεδομένου κακουργήματος. Η Πολιτεία δεν έχει φτιάξει υποδομή να ξέρει που να πάει….Τουλάχιστον 200 άνθρωποι θα είχαν καεί. Λυπάμαι, πραγματικά λυπάμαι. Έχει αλλάξει η ζωή μου. Μετά θα λέγανε δώσατε την εντολή και εκθέσατε τον κόσμο σε κίνδυνο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πώς θα εισηγηθεί ο πυροσβέστης, για να πετάξει το μπαλάκι από πάνω του, και να πεις εμείς εισηγηθήκαμε. Δεν μπορείς να τους πει απλά φύγετε».
Πρόεδρος: Εάν δεν υπάρχει χώρος συγκέντρωσης δεν μπορεί να υπάρχει άλλος τρόπος; Να απομακρυνθούν οι άνθρωποι, δεξιά ή αριστερά χωρίς τη χρήση μέσων;
Κατηγορούμενος: Κατεβαίνει ένα μέτωπο, αυτό έχει ένα θερμικό φορτίο…
Πρόεδρος: Τι ώρα είχε αναπτυχθεί που δεν μπορούσαν οι άνθρωποι να εκτεθούν σε αυτό;
Κατηγορούμενος: Δεν υπάρχει ώρα. Όλα εξετάζονται εκ των υστέρων. Με τι μέσα να μπορέσεις αυτές τις χιλιάδες κόσμου να πεις πήγαινε από εκεί. Το μέτωπο είναι ένα ενιαίο και πήγαινε μία δεξιά, μία αριστερά. Με ασφάλεια δεν μπορεί να γίνει. Εκ των υστέρων ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει.
Εντολές Τόσκα
Ο κατηγορούμενος μάλιστα παραδέχτηκε ότι έπαιρνε εντολές από τον τότε πολιτικό του προϊστάμενο Νίκο Τόσκα.
Εισαγγελέας: Έδινε εντολές υπηρεσιακές ο κ. Τόσκας;
Κατηγορούμενος: Έχει υπόβαθρο από τον στρατό. Έχει δίπλα του άνθρωπο από την πολεμική αεροπορία. Κατά νόμο είναι προϊστάμενος και από τη στιγμή που θα εκφράσει κάτι σε εμένα είναι εντολή.
Εισαγγελέας: Λανθασμένα το έχετε στο μυαλό σας. Ο πολιτικός προϊστάμενος δεν δίνει εντολές.
Κατηγορούμενος: Εάν έρθει εδώ ο υπουργός Δικαιοσύνης και πει κάτι, δεν είναι εντολή;
Εισαγγελέας: Όχι.
Ο κατηγορούμενος επίσης μίλησε και για τις ευθύνες του Λιμενικού λέγοντας:
«Η διάσωση στη θάλασσα είναι αρμοδιότητα λιμενικού όχι του πυροσβεστικού. Μας έχουν φορτώσει τα πάντα!!! Το Λιμενικό τις έκανε; Αυτή ήταν η δουλειά του. Γιατί δεν έδωσε εντολή από τη στιγμή που έβλεπε αυτή τη λαίλαπα να κρατήσει τα δύο καράβια της γραμμής να κατεβάσει λέμβους και να σώσει κόσμο;
Το φορτωθήκαμε και αυτό… Τινάχτηκα από την καρέκλα όταν έμαθα ότι ξεφόρτωναν κόσμο τα καράβια. Λέω πάει πνίγηκε η Μαραθώνος. Τι έκανε το λιμενικό; Γιατί το έχουμε; Για να κυνηγάει λαθρομετανάστες;».
Δείτε επίσης: Γυναικοκτονία στην Θεσσαλονίκη: Δήλωση παράστασης προς υποστήριξη κατηγορίας από την δικηγόρο της οικογένειας