Δίκη για το Μάτι: “Οι κρατικοί φορείς ήταν απόντες” καταθέτουν οι μάρτυρες που αναφέρονται σε μοιραία λάθη

Οι λεπτομέρειες της τραγικής κατάστασης στο Μάτι συνεχίζουν να αποκαλύπτονται σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, όπου καταθέτουν θύματα της φονικής φωτιάς που έπληξε την περιοχή το καλοκαίρι του 2018.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν έξι μάρτυρες, συγγενείς των θυμάτων που δεν μπόρεσαν να σωθούν από τη φωτιά και είτε απανθρακώθηκαν είτε πνίγηκαν στη θάλασσα, προσπαθώντας να διαφύγουν από τη θερμική καταστροφή που σάρωσε το Μάτι.

Από τις σημερινές καταθέσεις αναδείχθηκαν οι ευθύνες, κυρίως της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι εν λόγω υπηρεσίες δημιούργησαν χάος στο εσωτερικό του οικισμού, κατευθύνοντας όλα τα οχήματα στους δρόμους του Ματιού. Στο δικαστήριο αναφέρθηκαν σήμερα μοιραία λάθη, καθώς και η πλήρης απουσία ενημέρωσης των πολιτών για την πορεία της φωτιάς και τις ασφαλείς οδούς διαφυγής, μαζί με την έλλειψη βοήθειας από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι μάρτυρες, συγγενείς ανθρώπων που χάθηκαν προσπαθώντας να ξεφύγουν από την πύρινη φρίκη, αναφέρθηκαν στην ανύπαρκτη ενημέρωση και βοήθεια από τα κρατικά όργανα.

Η φωτιά μας πρόλαβε στα σκαλιά πριν την παραλία, δήλωσε μια γυναίκα, κάτοικος του Ματιού, που έχασε την 93χρονη μητέρα της στη θάλασσα, όπου βρέθηκε μόνη της για πολλές ώρες, ώσπου τελικά τη διάσωσαν Αιγύπτιοι ψαράδες το βράδυ.

Το παιδί φώναξε βοήθεια, αλλά η γιαγιά δεν μπόρεσε να κρατηθεί στην επιφάνεια και βυθίστηκε. Τότε άρχισα να κολυμπάω, αλλά δεν ήξερα προς τα πού να πάω. Μέσα στη νύχτα κατευθυνόμουν προς την Κέα και τυχαία περνούσαν οι Αιγύπτιοι ψαράδες, οι οποίοι με το φακό τους τη βρήκαν από τις κραυγές της, εξήγησε η γυναίκα, τονίζοντας την απουσία της κρατικής υποστήριξης. Στην παραλία, η μάρτυρας είπε ότι είδαμε το κοριτσάκι της οικογένειας Φύτρου να πηδάει στα βράχια εξαιτίας του καπνού.

Στην κατάθεσή του, ο Κωνσταντίνος Τουρναβίτης, που έχασε τον αδελφό του και την κουνιάδα του, ηθοποιό Χρύσα Σπηλιώτη, στο κτήμα Φράγκου, θεώρησε αδιανόητη την απόφαση της Πυροσβεστικής να αποσπάσει δυνάμεις από την Ανατολική Αττική, από μία δασική οικιστική περιοχή, για να τις χρησιμοποιήσει στην Κινέττα. Η αδελφή του μάρτυρα, Μαρία Τουρναβίτη, επικαλέστηκε την ευθύνη της Πυροσβεστικής και για περιπτώσεις εκκένωσης. Στις μεγάλες φωτιές του 1997 στην Πεντέλη, πυροσβέστες μπήκαν στην αυλή μας και μας είπαν ‘αφήνετε ανοιχτές τις αυλόπορτες, τα λάστιχα να διαφαίνονται και φεύγετε’. Στο Μάτι δεν υπήρξε τίποτα, ανέφερε.

Τις εσφαλμένες ενέργειες της Αστυνομίας κατά τη διαχείριση της κυκλοφορίας επισήμανε στην κατάθεσή του ο μάρτυρας Στυλιανός Μάσχας, ο οποίος έχασε και τους δύο γονείς του στην πυρκαγιά. Δεν ήξεραν πώς να κατευθύνουν τον κόσμο και τους έστελναν πίσω στο Μάτι, είπε ο μάρτυρας, προσθέτοντας ότι οι αστυνομικοί εμφανίστηκαν μετά την καταστροφή. Έκαναν μόνο αυτό: μάζεψαν τη σπονδυλική στήλη της μητέρας μου και ένα κομμάτι του θώρακα του πατέρα μου. Δεν υπήρξε αίσθηση του κράτους, της Αστυνομίας ή της Πυροσβεστικής. Ήταν στη Μαραθώνος και καπνίζανε του τσιγάρο τους. Υπήρχαν άνθρωποι που βλέπαν τα σπίτια τους να καίγονται και αυτοί τα κοιτούσαν. Κανείς δεν νοιαζόταν για κανέναν…

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading