Δίκη Μάτι: Θύελλα αντιδράσεων για τις ποινές  – Έφεση ζητούν συγγενείς θυμάτων
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Δίκη Μάτι: Θύελλα αντιδράσεων για τις ποινές – Έφεση ζητούν συγγενείς θυμάτων

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για την τραγωδία στο Μάτι – Οι συγγενείς εκφράζουν την οργή και την απογοήτευση για τη δικαστική απόφαση

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους 6 κατηγορούμενους, από τους συνολικά 21 και επέβαλε ποινές από τρία έως 15 χρόνια, με εκτιτέα μόνο τα πέντε έτη. Όρισε επίσης, ότι οι ποινές μετατρέπονται σε χρηματικές, με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω στις 40.000 ευρώ στον καθένα.

Αίτημα προς την εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση του τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβληθήκαν στους καταδικασθέντες όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αναμένεται να υποβάλουν οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων.

Η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, αναμένεται να ζητήσει από τον προϊστάμενο της Τριμελούς Διοίκησης του Πρωτοδικείου Χριστόφορο Λινό, την επίσπευση της καθαρογραφής της δικαστικής απόφασης προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων.

«Η κυβέρνηση δεν εργαλειοποιεί δικαστικές αποφάσεις κατά το δοκούν», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. «Στη συγκεκριμένη υπόθεση εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν φύγει από την εξουσία. Γιατί; Γιατί υποχρεωτικά, κάθε κατηγορούμενος δικάζεται με βάση την επιεικέστερη νομοθεσία που έχει ισχύσει – έστω και για μία ημέρα – από τον χρόνο τέλεσης της πράξης του μέχρι την αμετάκλητη εκδίκαση της απόφασης» πρόσθεσε.

«Η δίκη έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ, με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

«Η Ρένα Δούρου μπήκε στο στόχαστρο γιατί έπρεπε να αμαυρωθεί το έργο της στην Περιφέρεια Αττικής», σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Η απόφαση εξαντλεί την απόδοση ευθυνών σε υπηρεσιακούς παράγοντες, και μάλιστα με χαμηλές ποινές», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

«Η ζωή του Έλληνα αξίζει κάτι λιγότερο από 400 ευρώ», αναφέρει η Ελληνική Λύση. «Ντροπή και έγκλημα σε βάρος της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Συγγενείς των θυμάτων στο Μάτι και εγκαυματίες που παλεύουν ακόμα με τα σωματικά και ψυχικά τους τραύματα, μίλησαν στο ΕΡΤNEWS . Όλοι τους εξέφρασαν την οργή και την απογοήτευση για τη δικαστική απόφαση.

Ο Γώργος Καΐρης, στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, έχασε την σύντροφό του ενώ κινδύνευσε και ο ίδιος. Έξι χρόνια μετά η απόφαση του δικαστηρίου του προκαλεί οργή και αγανάκτηση. Το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου 2018, ο κ. Καϊρης και η σύντροφός του, ετοιμάστηκαν να φύγουν από το σπίτι καθώς φυσούσε δυνατός άνεμος και η φωτιά πλησίαζε. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τον εφιάλτη που θα ζούσαν.

Συγκλονισμένη από το άκουσμα της απόφασης είναι και η κυρία Κωνσταντάκη, βαριά εγκαυματίας η οποία νοσηλεύτηκε για 17 μήνες στο Θριάσιο νοσοκομείο και σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Η φωτιά την βρήκε σε γειτονικό σπίτι και στην προσπάθειά της να απομακρυνθεί, κάηκε από τα πυρωμένα κουκουνάρια ενός πεύκου που πέφτανε.

«Εχθές ήταν μια συγκλονιστική ημέρα στο δικαστήριο», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο Αριστείδης Χερουβείμ, συγγενής θυμάτων.

«Είχε πολύ κόσμο, ήρθαν πάρα πολλοί συγγενείς θυμάτων. Το συγκλονιστικό ήταν να ακούς τις μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους, να διαμαρτύρονται. Κάποια μητέρα σηκώθηκε, πήγε μπροστά στους κατηγορούμενους και με πολλή ευπρέπεια ρώταγε ‘εγώ πώς θα ζήσω;’. Δεν μπορείς να πεις κάτι άλλο για αυτές τις σκηνές».

«Στα 6 χρόνια, και με την προδικασία, έχει γίνει γνωστό ότι πολλές φορές ο ανακριτής ζήτησε αναβάθμιση του κατηγορητηρίου. Και τις τρεις φορές απορρίφθηκε. Αυτό δημιουργούσε ένα κλίμα. Τις περισσότερες φορές απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους», αναφέρει, συμπληρώνοντας:

«Ξεκινώντας η δίκη, και προχωρώντας, βλέπαμε την στάση της έδρας. Από την στιγμή που δικαζόταν και πλημμέλημα, οι ελπίδες ήταν μικρές για να υπάρχει κάποια ουσιαστική τιμωρία. Φτάσαμε με τα πολλά στην πρόταση του εισαγγελέα, που εκεί, περιόριζε τα πράγματα πολύ. Οι δικηγόροι λένε ότι είθισται ο εισαγγελέας να είναι, αυτό που γράφτηκε αλλά δεν ήταν καμία σχέση, ‘καταπέλτης’. Είθισται να είναι πιο αυστηρός και το δικαστήριο πιο μαλακό. Σε όλη την πορεία αυτής της υπόθεσης, οι δικαστές ζητούσαν να γίνει κακούργημα και οι εισαγγελείς αρνιόντουσαν να το αναβαθμίσουν. Το ίδιο έγινε και μέσα στην αίθουσα».

Σύμφωνα με τον κ. Χερουβείμ:

«Περίμενα μια απόδειξη ότι 104 άνθρωποι δεν αυτοπυρπολήθηκαν συγχρόνως λόγω κάποιου ‘ψυχαναγκασμού’. Έξι χρόνια τώρα έχει γίνει ένα ρεσιτάλ συγκάλυψης, υπάρχει ένα ρεσιτάλ προπαγάνδας. (…) Το Μάτι δεν είχε πολεοδομικά προβλήματα ή τουλάχιστον είναι μια τυπική περιοχή. Αν η φωτιά ξέφευγε και πέρναγε στις κατασκηνώσεις και στο Ζούμπερι, δεν μπορείτε να φανταστείτε για τι πράγμα θα μιλάγαμε σήμερα».

«Το δικαστήριο αποδέχτηκε ότι η φωτιά ξεκίνησε 16.41 γιατί υπάρχει κάποιο καταγεγραμμένο βίντεο από κάποια οικία. Ωστόσο υπάρχουν άπειρες μαρτυρίες ότι η φωτιά έχει ξεκινήσει 10 και 20 λεπτά αργότερα. Είναι πολύ βολικό να πειράζουμε και την ώρα έναρξη της φωτιάς για να πούμε ότι αν το πρώτο πυροσβεστικό έφτασε 17.00 η ώρα στο σημείο δεν έκανε μισή ώρα να φτάσει αλλά… Το μεγάλο πρόβλημα ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες ή τα πυροσβεστικά, που δεν μπήκαν ποτέ μέσα στο Μάτι μέχρι τις 22.30, ήταν το γιατί δεν ενημέρωσαν τον κόσμο να φύγει», συμπλήρωσε.

«Εμένα μου έχει χαραχθεί στην μνήμη η αγόρευση ενός δικηγόρου υπεράσπισης που έλεγε στην έδρα ‘βλέπετε ποιον δικάζετε εδώ; Εδώ δικάζεται το κράτος’. (…) Η δικαίωση δε θα έρθει», κατέληξε.

Loading

Play