Δίκη Μάτι: Ξεσπά γυναίκα που έχασε την οικογένειά της – «Αν είχατε ενημερώσει θα είχα έστω ένα παιδί»
(Eurokinissi)

Δίκη Μάτι: Ξεσπά γυναίκα που έχασε την οικογένειά της – «Αν είχατε ενημερώσει θα είχα έστω ένα παιδί»

Τον σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά έχασε στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι η Βαρβάρα Βουκάκη, η οποία κατέθεσε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών.

Η μάρτυρας, συναισθηματικά φορτισμένη για την τραγωδία στο Μάτι, εξήγησε πως λόγω της έλλειψης οργάνωσης και συντονισμού, οδηγήθηκαν στο θάνατο οι δικοί της άνθρωποι.

Όπως εξήγησε η Βαρβάρα Βουκάκη γεμάτη αγωνία έφτασε στην περιοχή αναζητώντας την οικογένεια της. «Φώναζα τα ονόματα της Εβίτας, του Ανδρέα και του Γρηγόρη, αλλά δεν υπήρχε κανείς να μας απαντήσει. Σαν να ήμασταν φαντάσματα, σε ένα νεκρικό τοπίο. Μαύρα όλα και μύριζε καμμένη σάρκα. Μέσα στα αυτοκίνητα κάποιοι όγκοι. Είδα ανθρώπους καμένους και ανθρώπους ξαπλωμένους και εγώ ήλπιζε να μην δω και τους δικούς μου έτσι. Σε ένα μικρό στενό ήταν παρατημένο το αυτοκίνητο του συζύγου μου, άρχισα να φωνάζω πιο δυνατά, χωρίς να απαντάει κανείς. Δεν μπόρεσα να τους βρω… ποιός να μου απαντήσει; Δεν ζούσε κανένας…» είπε η μάρτυρας στην κατάθεσή της.

Η μάρτυρας τόνισε πως ο σύζυγος της υποχρεώθηκε από περιπολικό να επιστρέψει στο Μάτι με το αμάξι, ενώ πήγαινε στη Ραφήνα, πράγμα που τους οδήγησε στη φωτιά. «Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία μεταξύ των φορέων, κάποιος… κάτι… δεν ενημερώσατε τους ανθρώπους μας να φύγουν, κινήθηκαν κατά βούληση. Ο Γρηγόρης μου έριξε τη ζαριά του και θα είχε σωθεί, αν δεν τον είχε γυρίσει πίσω η αστυνομία» τόνισε η κυρία Βουκάκη.

Στη συνέχεια, η κυρία Βουκάκη εξήγησε πως ενημερώθηκε για το θάνατο του ενός παιδιού της. Όπως είπε «η υπάλληλος στο λιμεναρχείο με ενημέρωσε για μια φωτογραφία από ένα κορίτσι που έμοιαζε με την Εβίτα αλλά δεν ήξερε αν θα το άντεχα να τη δω. Είδα το κοριτσάκι και ήταν η Εβίτα μου. Φορούσε τα ίδια ρούχα, όπως είχε στείλει ένα βίντεο το μεσημέρι ενώ τραγουδούσε. Αυτή τη φορά όμως δεν είχε ζωή, δεν ήταν καμένη, ήταν με τα ρούχα και τα βραχιολάκια της.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας περιγράψω τι ένιωσα, ήθελα να χαθεί και η δίκη μου ζωή. Έμαθα ότι βρισκόταν στο οικόπεδο, ήταν από τους τελευταίους στο οικοπεδο Φράγκου. Ο Γρηγόρης βρέθηκε καμένος, λίγο πιο πίσω ο Ανδρέας, και η Εβίτα στην τελευταία προσπάθεια έφυγε προς τα βράχια. Υπήρχαν άνθρωποι που την είδαν, σε μια τελευταία προσπάθεια πήδηξε και έπεσε στα βράχια, στην παραλία. Και ένας από αυτούς έτρεξε να δει, να δώσει μια βοήθεια και είδε το παιδί μου και κάλεσε την πυροσβεστική αλλά δεν ήρθε κανείς. Και η Εβιτούλα μου ζούσε και της κρατούσε το χέρι, μέχρι που της ξεψύχησε εκεί. Θα μπορούσα να είχα έστω ένα παιδί αν υπήρχε ενημέρωση, αν ένας λιμενικός, ένας πυροσβέστης.. δεν ξέρωΘα είχα το παιδί μου όπως κι αν ήταν, ζωντανό».

Σε κάθε περίπτωση, η γυναίκα που είδε τη ζωή της να γίνεται στάχτη μέσα σε λίγη ώρα, ζήτησε να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους για την εθνική τραγωδία του 2018, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα τραγικό κακούργημα.

«Τις ευθύνες τις ξέρουν αυτοί που τις έχουν, μένει μόνο μέσα από τις διαδικασίες να αναγνωριστούν και να αποδοθούν. Είναι ένα τραγικό κακούργημα, μια δολοφονία. Έτσι νιώθω και έτσι είναι. Ζητώ να σταματήσει το κακό σε αυτή τη χώρα. Αυτοί που αναλαμβάνουν υπεύθυνες θέσεις να τις τιμούν. Δεν ξέρω ποιος έδωσε εντολές, ο πρωθυπουργός, κάποιος υπουργός, κάποιος άλλος; Θέλω να γίνει κάτι καλύτερο για το μέλλον και μόνο μέσω της παραδειγματικής τιμωρίας, μιας μεγάλης αλλαγής, θα μπορούσε να γίνει αυτό» είπε στο δικαστήριο η μάρτυρας.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε και μία στιχομυθία της μάρτυρος με την πρόεδρο του δικαστηρίου. Η Βάρβαρα Βουκάκη είπε απευθυνόμενη προς το δικαστήριο «συγνώμη αν μακρηγορώ αλλά αυτή είναι η ιστορία της ζωής μου» με την πρόεδρο να απαντά «το καταλαβαίνω, πολλοί θέλουν να πουν την ιστορία της ζωής τους, αλλά λίγο πιο σύντομα…».

Νωρίτερα, κατέθεσαν στο δικαστήριο έξι εγκαυματίες και συγγενείς νεκρών της εθνικής τραγωδίας του 2018.

Μέσω των μαρτυριών που ακούστηκαν στο δικαστήριο σκιαγραφήθηκε η απουσία του κρατικού μηχανισμού αλλά αναδείχθηκαν και ευθύνες παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Υπήρχε σχέδιο δημοσίων σχέσεων για να πέσει το φταίξιμο στους κατοίκους. Ακούσαμε για παράνομη δόμηση αλλά οι περισσότεροι πέθαναν σε κομμάτι εντός σχεδίου πόλεως. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για αυτή την απομάκρυνση. Προσπάθησαν να ρίξουν ευθύνη ότι έφταιγε ο καιρός, ήταν άστατος αλλά όχι απρόβλεπτος. Ήταν προφανές ότι η φωτιά θα έμπαινε στην περιοχή. Αυτό που έγινε ήταν μια μη οργανωμένη απομάκρυνση, 3.000 κόσμος σώθηκε γιατί έτρεξαν να ξεφύγουν. Δεν ζητήσαμε μια οργανωμένη απομάκρυνση, αλλά για αυτή τη μη οργανωμένη απομάκρυνση να μας ενημερώσουν νωρίτερα που βρίσκεται η φωτιά» κατέθεσε ο Θεοφάνης Χατζησταματίου, ο γιος του οποίου σε ηλικία 5,5 ετών είναι από τους νεότερους εγκαυματιές.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του τότε δημάρχου Ραφήνας- Πικερμίου, Ευάγγελου Μπουρνούς, τονίζοντας: «Ο Μπουρνούς στις 6 παρά βγήκε και καθησύχασε τους ακροατές για να μην βγούμε στους δρόμους και εμποδίσουμε το έργο της πυροσβεστικής.»

Από την πλευρά της, η Βασιλική Κατσαργύρη, η οποία έχασε τον σύζυγο της στο Νέο Βουτζά περιέγραψε μία ενδεικτική συνομιλία που είχε με έναν πυροσβέστη. «Ρώτησα έναν πυροσβέστη, “έχουμε θύματα στο Βουτζά;” και απάντησε “θα μάθετε από τα μέσα”. Δεν μας ενημέρωσαν ούτε ότι υπάρχει δυνατός άνεμος, τώρα τουλάχιστον χρησιμοποιούν το 112. Ούτε εναέρια μέσα, ούτε ενημέρωση, ούτε ειδοποίηση. Μόνο αν θέλετε μένετε ή φεύγετε…».

Δείτε επίσης: Κ. Χατζηδάκης: Καμία ανοχή για φαινόμενα διαφθοράς

Loading

Play