Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Κατέθεσε η παιδοκαρδιολόγος – Ένταση με τις πρωινές απουσίες

Άστραψε και βρόντηξε η πρόεδρος της έδρας μόλις αντιλήφθηκε ότι από το Δικαστικό Μέγαρο όπου κατέθετε η παιδοκαρδιολόγος Αγγελική Καραντζά απουσίαζε τόσο ο Αλέξης Κούγιας και η συνεργάτιδα του όσο και η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία εντελώς απροειδοποίητα επικαλέστηκε προγραμματισμένο ιατρικό ραντεβού.

Οργή προέδρου: «Εγώ με τους γιατρούς δεν παίζω»

Πρόεδρος: Εδώ γράφει ότι ήταν προγραμματισμένο ραντεβού ιατρικό. Αλλά εχθές μάλλον η κατηγορούμενη θα ξέχασε να μας το πει. Η συνεργάτιδα του κυρίου Κούγια, η κυρία Μπάρκα, χθες δεσμεύτηκε ότι θα παρευρεθεί. Φυσικά δεν μας είπε ούτε εκείνη ότι η κατηγορουμένη έχει ραντεβού σε γιατρό. Τι είναι αυτά; Θέλω να μου δώσετε βεβαιώσεις για τα δικαστήρια πού βρίσκονται ο κύριος Κούγιας και η κ. Μπάρκα. Ούτε σήμερα, ούτε αύριο η κ. Μπάρκα; Τι είναι αυτά;

propoli

Συνεργάτιδα Κούγια: Η κ. Μπάρκα δεν θα παραστεί σήμερα γιατί είναι σε δικαστήριο στην Κατερίνη. Δεν έχω βεβαίωση του δικαστηρίου, αλλά έχω μόνο την κλήση.

Πρόεδρος: Με δουλεύετε; Με δουλεύετε; Σαν «άγγελος» βρέθηκε στην Κατερίνη;

Συνεργάτιδα Κούγια: Ναι.

Πρόεδρος: Όσο μιλάτε, το κάνετε χειρότερο!

Η πρόεδρος φανερά εκνευρισμένη ξεκαθάρισε πως η δικάσιμος θα γίνει κανονικά  παρά την απουσία της κατηγορούμενης και της υπεράσπισης της, τονίζοντας μάλιστα πως:

«Εγώ με τους γιατρούς δεν παίζω, δεν μπορώ να αφήσω ασθενείς χωρίς τους γιατρούς τους! Έχουν κληθεί εδώ και καιρό! Γνωρίζατε τις ημερομηνίες! Είναι στην Κατερίνη μας λέτε και δεν έχω εδώ μπροστά μου βεβαίωση; Η κατηγορούμενη ξαφνικά θυμήθηκε ότι έχει ιατρικό ραντεβού;»

Ο Αλέξης Κούγιας εμφανίστηκε τελικά λίγη ώρα αργότερα στο δικαστικό μέγαρο και δεσμεύτηκε να εξετάσει σε άλλη δικάσιμο τόσο την κυρία Καρατζά που ο ίδιος άλλωστε ζήτησε να καταθέσει όσο και τον κύριο Ηλιάδη που καταθέτει αύριο.

«Σήμερα με την παρουσία μου εδώ διευκρινίστηκε ότι θα μπορέσω να εξετάσω και την κ. Καραντζά και τον κύριο Ηλιάδη μετά από 15 μέρες».

Μάλιστα, δήλωσε παντελής άγνοια για το γεγονός πως ούτε η ίδια η πελάτισσα του δεν παρέστη στο δικαστήριο, για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης.

«Σε κανέναν δεν το είχε πει. Από αρχές Ιανουαρίου η Πισπιρίγκου έχει σοβαρότατο πρόβλημα υγείας… σοβαρότατο το τονίζω άνοσο και είχε προγραμματισμένο ιατρικό ραντεβού και δεν το είχε πει σε κανέναν».

Η συνομιλία Αλέξη Κούγια και προέδρου

Μετά την πρώτη διακοπή εμφανίζεται στο δικαστήριο ο Αλέξης Κούγιας.

Πρόεδρος: Καλημέρα κύριε συνήγορε! Σας ακούω…

Α. Κούγιας: Εγώ ακούω εσάς!

Πρόεδρος: Η συνεργάτιδα σας είπε ότι θέλετε να μιλήσετε.

Α. Κούγιας: Έχω διευκολύνει πολλές φορές τη διαδικασία. Σήμερα είμαι στο εφετείο και δικάζω και αύριο είμαι στη Μυτιλήνη και ζήτησα από το δικαστήριο με επιστολή μου να δοθεί αναβολή. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά μου. Την Πέμπτη έχω δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη με 12 κατηγορούμενους, αλλά είναι η μόνη ημέρα που το δικαστήριο έκρινε ότι θα εξεταστούν κατά αντιπαράσταση η ιατροδικαστής με τους μάρτυρες ειδικών γνώσεων. Σε μια δίκη που δεν έχω φέρει ποτέ κανένα κώλυμα, βρισκόμαστε ήδη να έχουμε ολοκληρώσει το στάδιο της απόπειρας και δεν υπάρχει κίνδυνος αποφυλακίσεώς της, γιατί υπάρχει η απόφαση της κυρίας Τζωρτζάτου. Και ξαφνικά ακούω κάτι πολύ υποτιμητικό για εμένα, να αμφισβητείτε την ηθική μου στο δικαστήριο. Ειλικρινά αν έχετε αυτήν την άποψη για εμένα θα παραιτηθώ. Με θεωρείτε έναν ανήθικο δικηγόρο, που προβάλλει κώλυμα που δεν υπάρχει; Εγώ ποτέ δεν έχω δημιουργήσει πρόβλημα στο δικαστήριο και λυπάμαι πολύ που με αντιμετωπίζετε έτσι. Να ψάχνετε τα δικαστήρια να δείτε αν λέω αλήθεια. Εγώ είμαι παρών εδώ και 35’ και όλο το μικτό ορκωτό εφετείο περιμένει εσάς, για να πάω εκεί.

Πρόεδρος: Είναι υποχρέωσή μου να αναζητήσω στα άλλα δικαστήρια αν παρίσταστε. Δεν είμαι εδώ για να σας κάνω καψόνια κύριε συνήγορε. Ήσασταν ενήμερος για τη σημερινή εξέταση της κυρίας Καρατζά. Δεν αμφισβητώ την ηθική κανενός συνηγόρου. Όμως δεδομένου ότι έχετε πολλά δικαστήρια και αυτό γίνεται αντιληπτό, όμως πρέπει αυτή η δίκη που αφορά σε αυτήν την υπόθεση, να δικαστεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Μεσολαβούν εκλογές… Είχαμε πει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι στις 4/4 θα εξεταστεί η κυρία Καρατζά. Η συνεργάτιδα σας κυρία Μπάρκα μας είπε εχθές ότι θα παραστεί η ίδια σήμερα! Δεσμεύτηκε ότι η ίδια θα παραστεί! Και της είπα ότι θα καλέσουμε την κυρία Καρατζά ακόμη μια ημέρα για να την εξετάσετε εσείς! Στο πλαίσιο της αρμοδιότητας που έχω να ερευνώ όσα μας λέτε, ενημερώθηκα από την Κατερίνη ότι η υπόθεση στην οποία θα παρίστατο η κυρία Μπάρκα συνεργάτιδα σας, δεν παρίσταται! Και σας εκπροσωπεί μια δικηγόρος Κατερίνης…

Α. Κούγιας: Εγώ ενημέρωσα την κυρία Μπάρκα εχθές το βράδυ ότι αν ερωτεύτηκε τον εαυτό της για να κάνει δίκη μόνη της και να παρίσταται σήμερα, θα φύγει από το γραφείο μου! Εικάζω ότι μπορεί να μην πρόλαβε να φτάσει στην Κατερίνη και θα βρήκε κάποια συνάδελφο… Όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν έχω καμία αντίρρηση να γίνει η διαδικασία όπως λέτε. Για την κυρία κατηγορουμένη επίσης να ξέρετε ότι έχει μεγάλο ιατρικό πρόβλημα, πρέπει να δείτε το κορμί της.

Πρόεδρος: Το ίδιο με σήμερα θα γίνει και αύριο για τον κύριο Ηλιάδη. Σας ενημερώνω.

Α.Κούγιας: Εντάξει, σας ευχαριστώ και συγνώμη για την παρεξήγηση.

Η ώρα της κρίσιμης κατάθεσης της παιδοκαρδιολόγου

Εντός δικαστικής αιθούσης τώρα, η παιδοκαρδιολόγος Αγγελική Καραντζά κατέθεσε πως στις εξετάσεις που έκανε στην μικρή Τζωρτζίνα 10 μέρες πριν το επίμαχο επεισόδιο της 11ης Απριλίου δεν βρέθηκε τίποτε το παθολογικό.

«Στις 29 Μαρτίου εξέτασα τη Τζωρτζίνα έπειτα από παραπομπή του παιδιάτρου της οικογένειας εξαιτίας των θανάτων των άλλων δυο παιδιών της οικογένειας. Δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα δηλαδή, αλλά ήθελε να γίνει καρδιολογικός έλεγχος. Την εξέτασα εκτενώς, έγινε καρδιογράφημα και υπέρηχος καρδιάς και ήταν μια χαρά. Ήταν όλα φυσιολογικά κυρία Πρόεδρε»

Η παιδοκαρδιολόγος μάλιστα τόνισε πως ούτε και μετά την ανακοπή υπήρξε κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα. Κάτι που την αιφνιδίασε όπως είπε στην κατάθεση της και που μαρτυρά την άριστη καρδιολογική λειτουργία της μικρής.

Παιδοκαρδιολόγος: Τη Δευτέρα το πρωί που εξέτασα την Τζωρτζίνα εξεπλάγην γιατί μετά από τέτοια παρατεταμένη ανακοπή η καρδιά δεν είχε τίποτα, πέραν ελάχιστου αντιδραστικού υγρού. Εξεπλάγην γιατί συνήθως αυτά τα παιδιά εκδηλώνουν καρδιολογικές παθήσεις και χρειάζονται ειδικά φάρμακα. Αυτό δεν συνέβη στην Τζωρτζίνα. Η ανακοπή δεν της πείραξε την καρδιά.

Πρόεδρος: Η ανακοπή προήλθε ή δεν προήλθε από καρδιακό νόσημα.

Παιδοκαρδιολόγος: Όχι, δεν έχει σχέση. Δείχνει ότι παρά την παρατεταμένη ανακοπή, η καρδιά δεν υπέστη βλάβη.

Πρόεδρος: Σε μια προβληματική καρδιά που παθαίνει ανακοπή τι βλέπουμε;

Παιδοκαρδιολόγος: Πολύ βαριές ανεπάρκειες, θρόμβους και ανάγκη για πολύ ισχυρά φάρμακα για να κρατήσουμε το παιδί στη ζωή. Αυτό δεν συνέβη στην Τζωρτζίνα. Το ότι δεν είχε το παραμικρό επιβεβαιώνει ότι και η ανάνηψη από τους γιατρούς έγινε σωστά και ότι δεν είχε προηγούμενο πρόβλημα. Ένα καρδιοπαθές παιδί θα είχε πεθάνει.

«Μας είπε πως πονάει η κοιλιά της πολύ και νιώθει σαν να έχει μία βόμβα στη πλάτη», είχε πει η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Σε αυτήν την περιγραφή της μητέρας αναφέρθηκε η μάρτυρας κατόπιν σχετικής ερώτησης τονίζοντας πως η αίσθηση της βόμβας στην πλάτη δεν συσχετίζεται με προβλήματα στην καρδιά.

Πρόεδρος: Στην πρώτη απολογία της η κυρία κατηγορούμενη περιέγραψε ότι το παιδί αισθάνθηκε αριστερά στην πλάτη κάτι σαν βόμβα.

Μάρτυρας: Το προκάρδιο άλγος είναι μπροστά. Ποτέ πίσω. Στην πλειοψηφία των παιδιών κάποιος τέτοιος πόνος, είναι από άγχος. Πολύ συχνό σύμπτωμα σε εμάς τους γιατρούς που το συναντάμε συχνά σε παιδάκια, αλλά οι πιθανότητες παθολογίας αγγίζουν το 0%.

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην αυριανή κατάθεση του Ανδρέα Ηλιάδη του γιατρού που ανέλαβε την Τζωρτζίνα μετά την ανακοπή της και του ανθρώπου που για πολλούς ξετύλιξε πρώτος το κουβάρι αυτής της πολύκροτης υπόθεσης που έχει συνταράξει τη χώρα για ένα και πλέον χρόνο.

Η συνομιλία προέδρου και παιδοκαρδιολόγου

Πρόεδρος: Διαβάζουμε ότι έγινε μία τηλεφωνική επικοινωνία μαζί σας στις 8/4 και προγραμματίστηκε εξέταση για τις 9/4 να δείτε το παιδί. Διευκρινίστε μας πώς μιλήσατε και τι συνέβη στις 9/4.

Παιδοκαρδιολόγος: Στις 8/4 το παιδί πήγε στο Καραμανδάνειο με σπασμούς και επειδή το Καραμανδάνειο έχει την τάση να κάνει ευρύ έλεγχο στα παιδιά. Με πήρε στο κινητό μου ο κύριος Φίλιας και μου ζήτησε να το δω την επόμενη ημέρα. Την επόμενη ημέρα με πήρε για να επιβεβαιώσει ότι θα στείλει με ασθενοφόρο το παιδί, αλλά εγώ ανακάλεσα στην μνήμη μου ότι το είχα δει πριν από 10 ημέρες και ήταν εντελώς φυσιολογικό. Είπα λοιπόν στον κ. Φίλια και του είπα ότι αφού έχει νευρολογικά σημεία δεν έχω κανένα λόγο να δω πάλι, δεν χρειάζεται να δω πάλι ένα φυσιολογικό παιδί και ακυρώσαμε το ραντεβού. Αυτά τα επιβεβαιώνει και η ειδικευόμενη που ήταν μαζί μου στο ιατρείο.

Πρόεδρος: Έγιναν 2 ή 3 καρδιογραφήματα την πρώτη μέρα που εισήχθη στο Καραμανδάνειο το παιδάκι, θα σας τα δείξουμε να μας πείτε εσείς τι βλέπετε. Με βάση αυτά τα καρδιογραφήματα θα επαναλαμβάνατε την εξέταση στο παιδί;

Η γιατρός βλέπει τα καρδιογραφήματα,.

Παιδοκαρδιολόγος: Όχι γιατί η κλινική εικόνα δεν δείχνει κάτι. Αυτό είναι φυσιολογικό… και αυτό είναι φυσιολογικό. Και τα δυο καρδιογραφήματα είναι απολύτως φυσιολογικά για την ηλικία του παιδιού. Καμία υποψία καμία ένδειξη για το οτιδήποτε.

Πρόεδρος: Αν ήσασταν εσείς στο νοσοκομείο με βάση αυτά τα καρδιογραφήματα, θα επαναλαμβάνατε καρδιογράφημα;

Παιδοκαρδιολόγος: Όχι γιατί δεν υπάρχει καμία τέτοια κλινική εικόνα.

Πρόεδρος: Είπατε ότι υπάρχουν παιδιά που παθαίνουν ανακοπή χωρίς να βρίσκεται αίτιο.

Παιδοκαρδιολόγος: Ναι. Στο 30% των παιδιών που έχουν υποστεί ανακοπή, στη νεκροτομή δεν βρίσκεται κάποιο αίτιο. Θεωρώ όμως ότι το εν λόγω παιδί ήταν καρδιολογικά φυσιολογικό και θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλες αιτίες που προκάλεσαν τον θάνατο.

Πρόεδρος: Αν είχατε ενημερωθεί για την πορεία του παιδιού μέσα στο Καραμανδάνειο θα είχατε αλλάξει τη στάση σας και θα το εξετάζατε;

Παιδοκαρδιολόγος: Όχι!

Δείτε επίσης: Δίκη Ρ. Πισπιρίγκου: Όταν το παιδί σου δεν ανταποκρίνεται το σκουντάς, φωνάζεις – «Μας είπε ότι απλά δεν λειτουργεί το οξύμετρο»

Loading