Δίκτυο climPACT: Αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στη Μεσόγειο

Δίκτυο climPACT: Αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στη Μεσόγειο

Έρευνες, σενάρια, εκτιμήσεις και πολιτικές κατατίθενται κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου (18-19 Φεβρουαρίου) που διοργάνωσε το Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή «CLIMPACT» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στην Αθήνα. Στο επίκεντρο των εισηγήσεων βρέθηκε η περιοχή της Μεσογείου με ειδικότερες αναφορές στις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα.

Διονύσιος Σταμενίτης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανέφερε: «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς μια μελλοντική πρόκληση, αλλά μια άμεση και διαρκώς επιδεινούμενη πραγματικότητα, ιδιαίτερα για την περιοχή της Μεσογείου». Ο υφυπουργός τόνισε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, απειλούν την παραγωγή τροφίμων και την ασφάλεια των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η κλιματική αλλαγή μπορεί να αποτελέσει και μια ευκαιρία στον αγροτικό τομέα για να εξελιχθεί και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες» και επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας και των καινοτόμων τεχνολογιών για την ανθεκτικότητα της αγροτικής παραγωγής.

Η σημασία του Δικτύου Climpact και η στήριξη που παρέχει η πολιτεία επισημάνθηκαν από τον Δρ. Τάσο Γαϊτάνη, Γ.Γ. Έρευνας και Καινοτομίας, ο οποίος ανέφερε ότι το Δίκτυο χρηματοδοτείται σταδιακά από τη Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας. Μίλησε για τις δράσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, ο Λεωνίδας Μανωλάκος, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής, τόνισε τη σημασία των συνεργασιών στη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αναφέροντας ότι η προστασία της Μεσογείου δεν είναι επιλογή, αλλά ευθύνη όλων.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Αναστασάκης, Αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Κινητικότητας Κρήτης, μίλησε για τις προτεραιότητες της Κρήτης στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη συνεργασία με φορείς του τουρισμού για τη βιωσιμότητα του νησιού.

Ο καθ. Μανώλης Πλειώνης, Συντονιστής του Δικτύου Climpact, παρουσιάζοντας τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, αναφέρθηκε στις συνεχώς αυξανόμενες θερμοκρασίες και τις συνέπειές τους, επισημαίνοντας ότι «αν δεν πράξουμε έγκαιρα, βαδίζουμε σε ένα πολύ δυσοίωνο μέλλον».

Η ολοκλήρωση της ομιλίας του περιλάμβανε την παρουσίαση των στόχων του Climpact, οι οποίοι περιλαμβάνουν την ενοποίηση και αξιοποίηση κλιματικών υπηρεσιών και την δημιουργία επιστημονικού πυρήνα αριστείας στην έρευνα για την κλιματική αλλαγή.

Ο καθ. Νίκος Μιχαλόπουλος, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Συνεδρίου, επεσήμανε την ανθρώπινη παρέμβαση στην κλιματική αλλαγή και την αύξηση των οικονομικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.

Η Μεσόγειος, σύμφωνα με έρευνες, κλιματικά θεωρείται hot spot, με τις θερμοκρασίες να αυξάνονται με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Loading

Play