Την ανάγκη προσαρμογής στις νέες κλιματολογικές συνθήκες και στην κλιματική αλλαγή υπογράμμισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, κατά την τοποθέτησή του στις εργασίες της 2ης ημέρας του συνεδρίου «Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στη Γεωργία» από το δίκτυο ClimPACT, στην Αθήνα. Ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους κύριους τομείς που πλήττεται από την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να απαντήσουμε, να δούμε τι επιλογές έχουμε». Η προσαρμογή μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, όπως «αλλαγή καλλιεργειών» με καλλιέργειες που είναι πιο ανθεκτικές και δεν επηρεάζονται από τις κλιματολογικές συνθήκες. Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει αλλαγές στα πρότυπα των βροχοπτώσεων και της ξηρασίας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ζητημάτων στις καλλιέργειες. Ο κ. Σταμενίτης μίλησε για απώλεια βιοποικιλότητας και για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, τονίζοντας ότι οι παραγωγοί και οι μεταποιητές έχουν επηρεαστεί από αυτές τις αλλαγές.
Η Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γαρυφαλλιά Οικονόμου, τόνισε ότι «θα πρέπει να αρχίσουμε από γενικά μέτρα για να φτάσουμε στα ειδικά», με προτάσεις όπως η αξιολόγηση καταλληλότητας καλλιεργήσιμων περιοχών. Αναφερόμενη στις καλλιέργειες, σημείωσε ότι «το βαμβάκι και ο αραβόσιτος θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε περιοχές που έχουν πιο σταθερό περιβάλλον». Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα, όπως ανέφερε, είναι η εξασφάλιση του νερού για την άρδευση των καλλιεργειών.
Η Παυλίνα Δρογούλη από το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ανέφερε την κρίσιμη σημασία του ψύχους για την παραγωγή φυλλοβόλων και οπωροφόρων δέντρων, ενώ ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Χρήστος Γιαννακάκης, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι οι αποζημιώσεις λόγω ζημιών από την κλιματική αλλαγή έχουν αυξηθεί δραματικά από το 2013 και μετά. Η Διευθύντρια Ερευνών του διαΝΕΟσις, Φαίη Μακαντάση, σημείωσε πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σημαντικούς τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας.
Η πλειοψηφία των Ελλήνων αναγνωρίζει την κλιματική αλλαγή ως σημαντική απειλή, με το 53% να θεωρεί ότι αρμόδιος για την αντιμετώπισή της είναι οι εθνικές κυβερνήσεις. Ωστόσο, οι ερωτηθέντες εκφράζουν την άποψη ότι η Πολιτεία και η Ε.Ε. κάνουν λίγα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ