Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας: Η ανάγκη για βιωσιμότητα και κοινωνικούς μετασχηματισμούς στις πόλεις

Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας: Η ανάγκη για βιωσιμότητα και κοινωνικούς μετασχηματισμούς στις πόλεις

Οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί είναι απαραίτητοι; Ποια είναι η λογική των δράσεών μας και πως μπορούμε να κάνουμε βιώσιμη την πόλη μας: Σε αυτά τα ερωτήματα απάντησε εμπεριστατωμένα ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλώντας στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Βιωσιμότητα και κοινωνικός μετασχηματισμός στις πόλεις».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο των επιμορφωτικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δράσεων «Το ΕΚΠΑ στην Πόλη». Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος στην προσφώνησή του προς τον κ. Δούκα αναφέρθηκε στην «σπουδαία σταδιοδρομία και συγγραφή» του ως καθηγητής του ΕΜΠ και παρατήρησε ότι αποτελεί τιμή για τον Δήμο που τελεί υπό την διοίκηση ενός «αυτοδημιούργητου που βρίσκεται στην κορυφή της Ακαδημαϊκής ιεραρχίας» ενώ μίλησε με πολύ θετικά λόγια για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου με το Δήμο.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων χαρακτηρίζοντας αναγκαίους τους μετασχηματισμούς για την βιωσιμότητα των πόλεων ανέφερε ως παράδειγμα τον τομέα του real estate, δηλαδή των επενδύσεων στα ακίνητα. Ένας επιχειρηματικός κλάδος ο οποίος επανεξέτασε τους στόχους του και ενσωματώνει τον κλιματικό κίνδυνο στις επενδύσεις του, μετά τις μεγάλες καταστροφές. «Φαινόμενα τα οποία από το 2020 μέχρι το 2024-25 έχουν εξαπλασιαστεί και στο πλαίσιο αυτό σκεφθήκαμε να προστατεύσουμε και την Αθήνα» πρόσθεσε ο δήμαρχος παραθέτοντας χάρτη με την εικόνα της όταν ανακηρύχθηκε λόγω ιστορικότητας πρωτεύουσα το 1834 με πολλά ερείπια, λίγα σπίτια και 7.000 κάτοικους. Απολύτως διαφορετική από τη σημερινή τσιμεντούπολη με τα μπαζωμένα ρέματα και ποτάμια όπου αποτυπώνονται και τα πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς «το νερό έχει μνήμη, πηγαίνει εκεί που υπήρχε παλιότερα μία ροή», παρατήρησε ο κ. Δούκας.

Βασικός στόχος του δήμου, σύμφωνα με τον κ. Δούκα, είναι «να πέσει αισθητά η θερμοκρασία με φυσική σκίαση από δέντρα σε γειτονιές με πολύ τσιμέντο», ενισχύοντας τη μετρήσιμη διαφορά που δημιουργεί ένα βιοκλιματικό περιβάλλον. Ως παράδειγμα ανέφερε την γειτονιά του στο Βοτανικό, προσδιορίζοντας ότι σε μια ζεστή μέρα του Αυγούστου καταγράφονται 45,5 βαθμοί και στον Εθνικό Κήπο την ίδια μέρα έχει 34 βαθμούς, δηλαδή πάνω από 10 βαθμούς μείωση θερμοκρασίας.

Σχετικά με τον υπερτουρισμό και τον κορεσμό στέγης, ο κ. Δούκας επισήμανε ότι καταρτίστηκε σχετική μελέτη και διαπιστώθηκε ότι η Αθήνα δεν έχει ακόμα πρόβλημα. «Ωστόσο, υπάρχουν 17 γειτονιές με τρομερό υπερκορεσμό. Σε 3 από αυτές, σε συνεργασία με την Airbnb, πάγωσαν οι νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις».

Τέλος, σχετικά με τη δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας που προσπαθεί να αποκτήσει ο Δήμος Αθηναίων, ο κ. Δούκας έκλεισε ευχόμενος «ας μην πάνε και αυτά στους τέσσερις μεγάλους, να δοθούν στους δήμους και να δώσουμε εμείς στους πιο φτωχούς».

Loading

Play