Δημιουργία Διεύθυνσης Κοινωνικής Αστυνόμευσης στην Ελληνική Αστυνομία

Δημιουργία Διεύθυνσης Κοινωνικής Αστυνόμευσης στην Ελληνική Αστυνομία

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Αστυνόμευσης θα ενισχύσει την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση βίας. Η ίδρυση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αστυνόμευσης αποτελεί μία από τις κύριες καινοτομίες του νομοσχεδίου που προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ΕΛ.ΑΣ. θα παρακολουθεί την εξέλιξη των υποθέσεων παρενόχλησης και θα ασχολείται με θέματα όπως ο ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων και οι εξαναγκαστικοί γάμοι. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 189 άρθρα και προβλέπει, εκτός από τη Διεύθυνση, και αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα και τη χρήση βραχιολιών για τους κρατούμενους.

Μία σημαντική πτυχή της Διεύθυνσης είναι ότι θα διαρθρώνεται σε έξι τμήματα, με επικεφαλής το Τμήμα Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ευάλωτων Ομάδων. Αυτό το τμήμα θα προτείνει τροποποιήσεις νόμων και θα συνεργάζεται με ΜΚΟ και άλλες αρχές για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμη, το κεντρικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας θα είναι υπεύθυνο για την εκπόνηση εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη βελτίωση της διαχείρισης των σχετικών περιστατικών.

Επιπλέον, το Τμήμα Προστασίας Ανηλικότητας θα συγκεντρώνει και θα επεξεργάζεται δεδομένα σχετικά με τις συνήθειες και τους κινδύνους που αφορούν ανηλίκους. Θα καταγράφει όχι μόνο τα εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος τους αλλά και τις συμπεριφορές που οδηγούν σε παραβατικότητα.

Ειδικότερα, το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας θα ασχολείται με την καταγραφή και την ανάλυση θεμάτων που αφορούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, προτείνοντας κατάλληλες στρατηγικές αντιμετώπισης. Τέλος, το Τμήμα Προστασίας Ζώων θα έχει ως καθήκον την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση υποθέσεων κακοποίησης και παραμέλησης ζώων, εισάγοντας και ειδική τηλεφωνική γραμμή για καταγγελίες.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play