Εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση καγκουρό προσφέρουν ελπίδες για την επιβίωση απειλούμενων ειδών. Ερευνητές στην Αυστραλία σημειώνουν μια πρωτοποριακή εξέλιξη στον τομέα της αναπαραγωγικής βιολογίας με τη δημιουργία των πρώτων έμβρυων καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτό το ριζοσπαστικό επίτευγμα, όπως αναφέρουν, ενδέχεται να προσφέρει λύσεις για τη διάσωση των απειλούμενων μαρσιποφόρων της Ωκεανίας. Η έρευνα θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική για τις προσπάθειες της Αυστραλίας να προστατεύσει την απειλούμενη πανίδα της, έχοντας ήδη χάσει 33 είδη θηλαστικών από την εποχή της άφιξης των πρώτων Ευρωπαίων.
Η έρευνα εστιάστηκε στα καγκουρό του είδους Macropus giganteus, το οποίο δεν είναι απειλούμενο. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ίδια τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε συγγενή είδη που βρίσκονται σε κίνδυνο εξαφάνισης. Εκτός από τα καγκουρό, η τεχνική μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα είδη μαρσιποφόρων, όπως τα κοάλα και ο διάβολος της Τασμανίας.
Η ομάδα χρειάστηκε να μελετήσει τη διαδικασία ωρίμανσης των σπερματοζωαρίων και των ωαρίων πριν την εφαρμογή της γονιμοποίησης, κατά την οποία ένα σπερματοζωάριο εισάγεται σε ένα ωάριο. Αν και τα έμβρυα δημιουργήθηκαν, δεν εμφυτεύτηκαν στη μήτρα θηλυκών καγκουρό, καθώς απαιτούνται περαιτέρω έρευνες και τεχνικές εξελίξεις. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη για βελτίωση των τεχνικών συλλογής και διατήρησης των γενετικών κυττάρων.
Η εφαρμογή της εξωσωματικής γονιμοποίησης κρίνεται απαραίτητη για τη σωτηρία αρκετών απειλούμενων ειδών, με την πρόσφατη επιτυχία που σημειώθηκε στην εγκυμοσύνη του βόρειου λευκού ρινόκερου να αποτελεί σημαντική επιτυχία στον τομέα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr