Η δημογραφική κρίση στην Ελλάδα απαιτεί άμεση προσοχή, καθώς ο πληθυσμός των νέων μειώνεται δραματικά. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές δημογραφικές προκλήσεις, καθώς η χώρα είναι μία από τις πιο γηρασμένες στην Ευρώπη. Η επιτακτική ανάγκη για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης δικαιολογείται από τις ανησυχητικές προβλέψεις που κάνουν λόγο για 1,5 εκατομμύριο λιγότερους ενεργούς πολίτες κάτω των 65 ετών μέχρι το 2050. Αυτό το ζήτημα επισημαίνει ο καθηγητής Νίκος Καρανικόλας του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, ο οποίος χαρακτήρισε τη δημογραφική κατάσταση ως ένα καινούργιο είδος χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή, η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία μείωσης του πληθυσμού και αύξησης των ατόμων άνω των 65 ετών, γεγονός που έχει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί το θέμα, που αγγίζει υποδομές, περίθαλψη και συντάξεις, τόνισε ο κ. Καρανικόλας σε δηλώσεις του στην ΕΡΤNews. Ανέφερε επίσης την ανάγκη υιοθέτησης διεθνών μοντέλων για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση με στόχο την ανατροπή της αρνητικής πορείας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η πτώση του δείκτη γεννητικότητας στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί από το 1981, όταν αυτός είχε φτάσει το 2,1 παιδιά ανά γυναίκα. Σήμερα, το νούμερο έχει πέσει στο 1,3, με την επαρχία να ερημώνει σε ρυθμούς που φτάνουν το 30% μέσα στην τελευταία δεκαετία. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και η ερήμωση της ελληνικής επαρχίας αρχίζει να παίρνει τεράστιες διαστάσεις, πρόσθεσε.
Στον παρακάτω χάρτη καταγράφεται ο δείκτης γήρανσης της ελληνικής κοινωνίας, με τις περιοχές των Τρικάλων και της Πρέβεζας να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά. Η Ελλάδα, πρώτη στην Ευρώπη και δεύτερη παγκοσμίως, διαπιστώνει ότι πάνω από 20% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών. Με αυτές τις τάσεις, οι προκλήσεις του μέλλοντος αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο απαιτητικές, καθώς ο αριθμός των ηλικιωμένων συνεχώς αυξάνεται.
Πηγή περιεχομένου: in.gr