Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ανησυχητικό, με αυξανόμενη υπογεννητικότητα και επιπτώσεις στη συνολική πληθυσμιακή δομή. Το δημογραφικό ζήτημα συνιστά μια εξαιρετικά σοβαρή πρόκληση για πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερα αρνητικούς δημογραφικούς δείκτες. Οι καμπάνες του κινδύνου ηχούν, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, με τις τάσεις που παρατηρούνται να εντείνουν το πρόβλημα. Ο καθηγητής Νίκος Καρανικόλας από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, σε δηλώσεις του στο MEGA, επισημαίνει τη σοβαρότητα του θέματος, αναφέροντας ότι ορισμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας βλέπουν το 30% του πληθυσμού τους να μειώνεται μέσα σε ένα έτος.
Η υπογεννητικότητα είναι στο προσκήνιο, καθώς οι δείκτες της τελευταίας δεκαετίας δείχνουν μια αύξηση των θανάτων κατά 50.000 σε σύγκριση με τις γεννήσεις. «Χάνουμε μια ολόκληρη πόλη σε γεννήσεις ετησίως», σημειώνει ο Καρανικόλας, τονίζοντας την ανάγκη για οικονομικά κίνητρα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, ο πληθυσμός της Ελλάδας θα υποχωρήσει στα 6.200.000 το 2100, ένα εντυπωσιακό και ανησυχητικό δεδομένο. Το δημογραφικό μοντέλο απαιτεί τη διευκόλυνση εισαγωγής εξειδικευμένων μεταναστών για να αντισταθμιστούν οι απώλειες πληθυσμού.
Αυτές οι συνθήκες αποτυπώνουν τη σοβαρότητα του δημογραφικού ζητήματος στην Ελλάδα και επισημαίνουν την ανάγκη για άμεσες δράσεις.
Πηγή περιεχομένου: in.gr