Ανακαλύπτοντας πρωτοβουλίες επανακατοίκησης και ανάπτυξης στα ερημωμένα χωριά της Ελλάδας. Κεντρικές ιδέες:
Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται συνεχώς και γερνά, προκαλώντας σοβαρούς δημογραφικούς προβληματισμούς.
Οργανώσεις πολιτών και δήμοι προσπαθούν να αναβιώσουν τα ερημωμένα χωριά, με στόχο την ανάπτυξη και τη μόνιμη εγκατάσταση νέων κατοίκων.
Οι ελληνικές γειτονιές και οι πλατείες αποπνέουν μία αίσθηση εγκατάλειψης. Δρόμοι και σχολεία σιωπούν, καθώς οι ζωντανές εικόνες των δεκαετιών ’70 και ’80 αποτελούν πια μακρινές αναμνήσεις. Αυτή η απογοητευτική κατάσταση έχει μετατραπεί σε έναν δημογραφικό εφιάλτη, ειδικά για τους ορεινούς οικισμούς της χώρας.
Τα τελευταία χρόνια, ένα νέο κίνημα έχει αρχίσει να αναδύεται, με ομάδες πολιτών και δήμους να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να δώσουν ζωή στα ερημωμένα χωριά, προσφέροντας μια, έστω και μικρή, δημογραφική ανάσα. Οι προοπτικές για τον πληθυσμό της χώρας, ωστόσο, παραμένουν ζοφερές: σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, το 2100 η Ελλάδα θα έχει λιγότερους από 7 εκατομμύρια κατοίκους, αριθμός χαμηλότερος από εκείνον του 1950.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κατάσταση στα χωριά ήταν δραματική. Οι κάτοικοι στους χειμερινούς μήνες ήταν ελάχιστοι, και η ερημιά κυριαρχούσε. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, μια ομάδα νέων από την Καλοσκοπή, ένα ορεινό χωριό της Φωκίδας, αποφάσισε να αναλάβει δράση: ανακαίνισαν το σχεδόν εγκαταλελειμμένο γήπεδο μπάσκετ και στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη του χωριού.
Μέσω της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Kaloskopi Restart, ίδρυσαν ένα παραδοσιακό καφενείο-παντοπωλείο, με στόχο τα έσοδα να επιστρέφουν για έργα υποδομής στο χωριό. Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, σύμφωνα με τον γραμματέα της επιχείρησης, το χωριό έχει πλέον 25 μόνιμους κατοίκους.
Η στατιστική εικόνα της Φωκίδας και της Ευρυτανίας είναι ανησυχητική, με υψηλά ποσοστά ηλικιωμένων και χαμηλά ποσοστά γονιμότητας. Σύμφωνα με τον Διονύση Μπαλούρδο, ομότιμο διευθυντή Ερευνών στο ΕΚΚΕ, η Ελλάδα έχει σταθερή μείωση του πληθυσμού και γήρανση του πληθυσμού, με το 24% των γυναικών που γεννήθηκαν το 1978 να παραμένουν άτεκνες.
Παρά την αρνητική εικόνα, παρατηρούνται προσπάθειες επανακατοίκησης, όπως η περίπτωση του Σωτήρη Τσουκαρέλη, που ίδρυσε την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Τα Ψηλά Βουνά» στο Ανατολικό Ζαγόρι. Σε μια εποχή που οι νέοι επιλέγουν τη μετανάστευση, οι πέντε νέοι που εγκαταστάθηκαν στο Δεμάτι θέλουν να υποστηρίξουν την παραγωγή και να ενισχύσουν τη ζωή στις ορεινές περιοχές.
Πηγή περιεχομένου: in.gr