Δημόσια Διαβούλευση για την Επιτάχυνση Προσλήψεων και την Επέκταση του Μπόνους Παραγωγικότητας στο Δημόσιο

Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και για την επέκταση του μπόνους παραγωγικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο αναρτήθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.

Στόχος των ρυθμίσεων είναι η σύντμηση των προθεσμιών σε όλη τη διαδικασία προσλήψεων, από την προκήρυξη μέχρι την κάλυψη των θέσεων από τα νέα στελέχη. Αυτό είναι κρίσιμο για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που παρατηρούνται σε όλα τα στάδια του διαγωνιστικού κύκλου, που έχουν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση υποστελεχωμένων υπηρεσιών και επιτυχόντων που παραμένουν αδιόριστοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η ενίσχυση της μοριοδότησης εντοπιότητας υποψηφίων του Δημοσίου σε νησιωτικούς, ορεινούς και ηπειρωτικούς δήμους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υποστελέχωσης των τοπικών δημόσιων υπηρεσιών. Για τους μόνιμους κατοίκους ορεινών και νησιωτικών δήμων, οι οποίοι θα λαμβάνουν 40 μόρια, και 20 μόρια για κατοίκους παραμεθόριων περιοχών ή δήμων με πληθυσμό έως 25.000, η υποχρέωση παραμονής στον φορέα αυξάνεται από 10 στα 15 χρόνια. Οι αυξήσεις στη μοριοδότηση φτάνουν κατά περίπτωση έως και τον τριπλασιασμό των μορίων, ενώ για πρώτη φορά περιλαμβάνονται και 40 δήμοι που προηγουμένως δεν εντάσσονταν σε αυτή τη ρύθμιση.

Επιπλέον, εισάγεται απαγόρευση συμμετοχής σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για τρία χρόνια σε όσους δεν αποδέχονται τον διορισμό τους ή αποδέχονται αλλά δεν προσέρχονται να αναλάβουν υπηρεσία, καθώς και πενταετής αποκλεισμός για υποψηφίους που υποβάλλουν ψευδή δικαιολογητικά. Τα δικαιολογητικά θα μπορούν να αντλούνται από το ηλεκτρονικό μητρώο υποψηφίων του ΑΣΕΠ, μειώνοντας την ανάγκη νέας υποβολής κατά την αίτηση συμμετοχής.

Επιπλέον, το απαιτούμενο διάστημα από τον διορισμό ενός δημοσίου υπαλλήλου για συμμετοχή σε νέα διαδικασία πλήρωσης θέσεων ίδιας ή κατώτερης κατηγορίας αυξάνεται από 5 σε 10 χρόνια. Προβλέπεται επίσης η κάλυψη των θέσεων του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων των ετών 2024 και 2025 από τους επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού 2Γ/2022, με βάση τη βαθμολογία τους.

Στις ρυθμίσεις περιλαμβάνεται η μείωση των προθεσμιών δήλωσης αποδοχής του διορισμού, υποβολής δικαιολογητικών και του ίδιου του διορισμού. Για παράδειγμα, η προθεσμία δήλωσης αποδοχής μειώνεται σε 15 ημέρες από τη δημοσίευση των οριστικών πινάκων διοριστέων. Αντίστοιχα, οι προθεσμίες για υποβολή δικαιολογητικών και πρόσληψης μειώνονται στις 15 και 20 ημέρες αντίστοιχα.

Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου αφορά την επέκταση του μπόνους παραγωγικότητας με τη θέσπιση ενιαίου συστήματος ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων. Στην πιλοτική εφαρμογή του, το μέτρο είχε προϋπολογισμό 9 εκατ. ευρώ και αφορούσε υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από το 2025, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα ΝΠΔΔ θα εντάσσονται στο μέτρο, εφόσον έχουν εφαρμογή διαδικασίας στοχοθεσίας και αξιολόγησης, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να αυξάνεται στα 40 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής θα καθορίζει τους στόχους κάθε έτους με βάση τις κυβερνητικές προτεραιότητες.

Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνεται από τους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων και η ανταμοιβή θα καταβάλλεται εφάπαξ το επόμενο έτος, με ανώτατο ύψος το 15% του ετήσιου βασικού μισθού του κάθε υπαλλήλου.

Το νομοσχέδιο θα είναι προσβάσιμο για παρατηρήσεις έως τις 16 Σεπτεμβρίου στον ιστότοπο της Ανοιχτής Διακυβέρνησης και στο diavoulefsiypes.gr.

©

Loading