Ανακοινώθηκαν ακόμα έξι νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας από τον λοιμωξιολόγο, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, σήμερα Δευτέρα. Εν συνόλω, 2.632 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Ο καθηγητής ανακοίνωσε επίσης δύο νεκρούς στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 146.
Οι ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι 35. Ακόμα, 81 άνθρωποι αποσωληνώθηκαν. Ο κ. Τσιόδρας μάλιστα ανακοίνωσε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως είναι περισσότερα από 3.592.000. Όπως ανέφερε, το πρώτο κύμα του ιού πέρασε στην Ευρώπη, μολαταύτα η Βρετανία σημειώνει ακόμη υψηλά ποσοστά θανάτων από Covid-19. Οι χώρες της γηραιάς ηπείρου που έχουν πληγεί περισσότερο από τη νόσο είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
“Στο επίκεντρο της στρατηγικής μας οι ευπαθείς ομάδες”
Ο καθηγητής τόνισε πως όλοι μας θα κρίθουμε και όλοι πρέπει να σταθούμε με υπευθυνότητα απέναντι στη νέα κατάσταση. “Όλοι είμαστε πολύτιμοι, ανεξάρτητα αν κάποιοι κινδυνεύουν περισσότερο ή λιγότερο από τον ιό”, είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή δήλωσε πως “στο επίκεντρο της στρατηγικής μας βρίσκονται οι ευπαθείς ομάδες”.
Ερωτηθείς μάλιστα για τον ρόλο που διαδραματίζει η θερμοκρασία όσον αφορά την εξάπλωση του ιού, ο λοιμωξιολόγος τόνισε για ακόμη μια φορά πως είναι αβέβαιο το κατά πόσο βοηθάει την αναχαίτιση της πορείας του. Παρέθεσε μάλιστα τα παραδείγματα της Σιγκαπούρης και του Ισημερινού, όπου παρότι οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, ωστόσο τα κρούσματα της Covid-19 είναι πολλά.
Χαρδαλιάς: Όπου χρειαστεί να πάρουμε μέτρα θα το κάνουμε”
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος τόνισε πως “ο ιός είναι ακόμη εδώ”. Σημείωσε πως η κυβέρνηση προχωρά σταδιακά, ενώ αναφέρθηκε ξανά στην αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων ασφαλείας· δηλαδή το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας όπου είναι απαραίτητη και η διατήρηση αποστάσεων.
“Αφήσαμε πίσω μας 42 μέρες πρωτόγνωρων διαδικασιών”, ανέφερε. Ο υφυπουργός τοποθετήθηκε και επί των fake news που κυκλοφορούν και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη διαβεβαιώνοντας πως οι ηλικιωμένοι άνω των 65 δεν απαγορεύεται να κυκλοφορούν, παρά συστήνεται από την κυβέρνηση να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Επιπλέον σημείωσε πως η κυκλοφορία δεν απαγορεύεται μετά τις 12 το βράδυ. Η κυβέρνηση συστήνει και σε αυτή την περίπτωση την αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων, ωστόσο δεν υπάρχει κίνδυνος κυρώσεων.
Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης πως από σήμερα αίρεται η καραντίνα στους οικισμούς Ζουμπούλι και Αρναούτι του δήμου Μύκης, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τους κατοίκους των περιοχών αυτών για την υπομονή τους. Κάλεσε τέλος όλους τους πολίτες “να βάλουν στην άκρη την κούραση”, καθότι “η διαδρομή προς τη νέα κανονικότητα δεν είναι εύκολη”.
Τσιάρας: Όσα θα ισχύσουν για τα δικαστήρια
Στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας παρέστη και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας ο οποίος παρέθεσε το σχέδιο για τη λειτουργία των δικαστηρίων. Ο ίδιος ανέφερε πως από τις 28 Απριλίου έχει ξεκινήσει πανελλαδικά η λειτουργία όλων των υποθηκοφυλακείων, έμμισθων και άμισθων, καθώς και των κτηματολογικών γραφείων, ενώ παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει στα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία όλης της χώρας, όλες οι δικαστικές εργασίες που συνδέονται με την ομαλή λειτουργία των υποθηκοφυλακείων.
Επιπλέον, από τις 6 Μαΐου 2020 επανέρχεται σε μεγάλο βαθμό η κανονικότητα στη Διοικητική Δικαιοσύνη και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αναλυτικότερα, από 6 Μαΐου 2020 επανέρχεται η κανονικότητα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, που επιτρέπεται η εκδίκαση όλων των υποθέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι οι δικηγόροι έχουν υποβάλει δήλωση ότι δεν επιθυμούν να εμφανιστούν στο ακροατήριο.
Την ίδια στιγμή συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά όλες οι διαδικασίες παροχής επείγουσας προσωρινής δικαστικής προστασίας, αλλά και να δημοσιεύονται αποφάσεις και πρακτικά επεξεργασίας. Ακόμη, την 1η Ιουνίου 2020 επέρχεται η πλήρης αποκατάσταση της λειτουργίας της Διοικητικής Δικαιοσύνης στο σύνολό της.
Την ίδια ημερομηνία, δηλαδή, την 1η Ιουνίου 2020 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η εκδίκαση όλων των υποθέσεων Ασφαλιστικών Μέτρων, ενώ παράλληλα εκκινεί η εκδίκαση υποθέσεων της Τακτικής Διαδικασίας, η οποία διεξάγεται εγγράφως και, ως προς τις Ειδικές Διαδικασίες, σχεδιάζεται παράλληλα από 1ης Ιουνίου η προσωρινή επέκταση της έγγραφης διαδικασίας.
Επίσης, η Ποινική Δικαιοσύνη, μέχρι σήμερα έχει περιοριστεί στην εκδίκαση συγκεκριμένων αυτόφωρων πλημμελημάτων, καθώς και στην εκδίκαση κακουργημάτων που αφορούν προσωρινά κρατούμενους κατηγορούμενους, για τους οποίους συμπληρώνεται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, καθώς και εκείνων, στα οποία ο χρόνος παραγραφής συμπληρώνεται μέχρι την 31.01.2021. Μετά τις 15/6 στόχος είναι η εκδίκαση του συνόλου των ποινικών υποθέσεων.
Σχετικά με την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, η ημερομηνία επανέναρξης της πλήρους λειτουργίας της με τη φυσική παρουσία τόσο των σπουδαστών όσο και των διδασκόντων, ορίσθηκε η 2α Ιουνίου 2020.
Κοντοζαμάνης: Η στρατηγική μας για τα τεστ συνεχίζεται
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ερωτήθη από δημοσιογράφο σχετικά με τα τεστ για τον κορονοϊό που διεξάγονται στη χώρα. Ο ίδιος σημείωσε πως έχουμε 80.000 κλινικά δείγματα και δυνατότητα για 6.000 τεστ την ημέρα. Μοριακός έλεγχος αίματος γίνεται σε δημόσια εργαστήρια, σε νοσοκομεία και σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα καλύπτεται όσον αφορά τα τεστ.
Δείτε ακόμη: Τσιόδρας: Έτοιμο το εμβόλιο μέχρι το τέλος του έτους