Δοκιμασία της δημοκρατίας στην Ελλάδα: 79% των πολιτών εκφράζει δυσαρέσκεια

Δοκιμασία της δημοκρατίας στην Ελλάδα: 79% των πολιτών εκφράζει δυσαρέσκεια

Δυσαρέσκεια του 79% των Ελλήνων για τη λειτουργία της δημοκρατίας υπογραμμίζει τις προκλήσεις στην πολιτική ζωή της χώρας. Η δημοκρατία στην Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση, και οι Έλληνες το αντιλαμβάνονται καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη θεωρείται το πιο σταθερό δημοκρατικό μπλοκ παγκοσμίως, σύμφωνα με τη λίστα του Economist Intelligence Unit (EIU) για το 2024, το αίσθημα απογοήτευσης κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία. Το 79% των πολιτών δηλώνει δυσαρεστημένο με τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα, το υψηλότερο ποσοστό δυσαρέσκειας στη Δυτική Ευρώπη. Αν και η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και συγκαταλέγεται στις πλήρεις δημοκρατίες, η πραγματικότητα στους δρόμους αντικρούει αυτή την αξιολόγηση.

Ο δείκτης του EIU αξιολογεί 167 χώρες με βάση τη λειτουργία της κυβέρνησης, τις πολιτικές ελευθερίες και τη συμμετοχή των πολιτών. Οι χώρες διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες: πλήρεις δημοκρατίες, ατελείς δημοκρατίες, υβριδικά καθεστώτα και αυταρχικά καθεστώτα. Στη φετινή έκθεση, οι εννέα από τις δέκα πιο δημοκρατικές χώρες βρίσκονται στη Δυτική Ευρώπη, υπογραμμίζοντας τη σταθερότητα της περιοχής. Παρά την προοδευτική εικόνα, η απογοήτευση των πολιτών και η εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς παραμένει μειωμένη.

Η ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών οφείλεται κυρίως στην ιστορική τους ανάπτυξη και τη διασφάλιση βασικών ελευθεριών. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των πολιτών έχει αρχίσει να κλονίζεται, με μια πρόσφατη έρευνα του Pew να δείχνει ότι η δυσαρέσκεια αυξάνεται σε όλη τη Δυτική Ευρώπη. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 60% των πολιτών θεωρεί ότι η δημοκρατία δεν λειτουργεί σωστά. Παρόμοια, αν και στη Γερμανία και την Ολλανδία οι περισσότεροι πολίτες δηλώνουν ικανοποιημένοι, η υποστήριξή τους για το δημοκρατικό σύστημα έχει μειωθεί αισθητά από το 2021.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από παράγοντες όπως ο πληθωρισμός, η οικονομική ανασφάλεια και οι πολιτισμικές εντάσεις που σχετίζονται με τη μετανάστευση και την κοινωνική θέση. Οι ίδιες δυνάμεις που αποσταθεροποιούν την Ευρώπη, ενισχύουν τον λαϊκισμό σε πολλές χώρες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Αν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φαίνονται ανθεκτικοί προς το παρόν, η αποξένωση των πολιτών από τη δημοκρατία μπορεί να απειλήσει τη σταθερότητά τους στο μέλλον. Η περίπτωση της Γαλλίας, που υποβαθμίστηκε από πλήρη σε ατελή δημοκρατία, δείχνει πόσο ευάλωτη μπορεί να είναι η πολιτική κατάσταση αν οι ηγέτες αγνοήσουν τα προειδοποιητικά σημάδια.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play