Συκώτια χοίρων θα δοκιμαστούν για ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια, σηματοδοτώντας μια σημαντική εξέλιξη στις ξενομεταμοσχεύσεις. Τέσσερις ασθενείς με σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια πρόκειται να είναι οι πρώτοι που θα υποβληθούν σε μεταμόσχευση συκωτιών χοίρων, σύμφωνα με μια κλινική δοκιμή που εγκρίθηκε για πρώτη φορά από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η συγκεκριμένη δοκιμή αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο βήμα για τις ξενομεταμοσχεύσεις, χρησιμοποιώντας μοσχεύματα από γενετικά τροποποιημένα ζώα που μειώνουν τον κίνδυνο απόρριψης.
Ένας κλινικά νεκρός άνδρας στις ΗΠΑ ήταν το 2023 ο πρώτος που συνδέθηκε με ήπαρ χοίρου, σε μια διαδικασία όπου το αίμα ρέει μέσω μιας εξωσωματικής συσκευής που διατηρεί το όργανο ζωντανό. Αυτή η πρόοδος ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω δοκιμές, καθώς η εταιρεία eGenesis, που εκτρέφει τους τροποποιημένους χοίρους, ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
Κάθε χρόνο, περίπου 35.000 Αμερικανοί αντιμετωπίζουν σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια, που είναι θανατηφόρα σε ποσοστό έως και 50%. Πολλοί ασθενείς πεθαίνουν προτού βρεθεί μόσχευμα, ή είναι σε τόσο κακή κατάσταση ώστε να μην μπορούν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση. Στη νέα δοκιμή, οι τέσσερις ασθενείς, ηλικίας 10 έως 70 ετών, θα παραμείνουν συνδεδεμένοι με το ξένο όργανο για περίπου 72 ώρες. Εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά, η διαδικασία θα επεκταθεί και σε άλλους 16 ασθενείς.
Μια άλλη αμερικανική εταιρεία, η United Therapeutics, έχει λάβει άδεια από την FDA για πειραματικές μεταμοσχεύσεις νεφρών από χοίρους, με μερικούς ασθενείς να έχουν ήδη λάβει μοσχεύματα καρδιάς ή νεφρού. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς είχαν προχωρημένο στάδιο και επιβίωσαν μόνο για λίγες εβδομάδες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr