Δολοφονία 19χρονου: Δέκα οπαδούς ερευνά η αστυνομία – Πάταξη της οπαδικής βίας ζητά η κυβέρνηση

Δέκα άτομα, μέλη της Θύρας 4 των οπαδών του ΠΑΟΚ ερευνά η αστυνομία για την υπόθεση δολοφονίας του 19χρονου Άλκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικές αρχές ερευνούν δέκα συγκεκριμένα άτομα, που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο, τα οποία είχαν συναναστροφές με τον 23χρονο.

Ίδιες πηγές αναφέρουν πως πρόκειται για οργανωμένους οπαδούς, μέλη της Θύρας 4 των οπαδών του ΠΑΟΚ, στην οποία ανήκε και ο 23χρονος.

Ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος μίλησε για τη δομή των εγκληματικών οργανώσεων και τόνισε πως μεταξύ των συνδέσμων υπάρχει μίσος. Απαραίτητο, κρίνει, πως θα πρέπει η Πολιτεία και οι παράγοντες του αθλητισμού θα πρέπει να δράσουν από κοινού για να εξαλείψουν το οπαδικό μίσος και βία.

«Η εγκληματική οργάνωση με νομική έννοια είναι αυστηρός όρος. Πρόκειται για μία οργάνωση ανθρώπων με ιεραρχική δομή κι έχει σκοπό να διαπράττει κακουργήματα, ληστείες, κλοπές, ξυλοδαρμούς και απόπειρες ανθρωποκτονίας. Εάν είναι εγκληματική οργάνωση με κατανεμημένους ρόλους για να διαπράτουν αδικήματα, θα το αναδείξει η έρευνα της αστυνομίας», είπε αρχικά ο κ. Δημητρακόπουλος.

«Ο σύνδεσμος φιλάθλων είναι ένας θεσμός που ήθελε αρχικά να προάγει το αθλητικό πνεύμα. Θα σας έλεγε ότι υπάρχουν πολλά καλά παιδιά στις οργανώσεις αυτές, αλλά έχουν εισχωρήσει άνθρωποι με εγκληματικές ροπές που επηρεάζουν τα νεότερα παιδιά και βλέπουμε συχνά εγκληματικές συμπεριφορές, που παραβιάζουν σοβαρά άρθρα του ποινικού κώδικα σε βαθμό κακουργήματος».

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρακόπουλο, η Πολιτεία και η δικαιοσύνη πρέπει να δράσουν και έχουν τη δυνατότητα θεσμικά να τους απομακρύνουν και να τους κλείσουν στη φυλακή, εφόσον αποδειχτεί η ενοχή τους. «Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι σημερινά, είναι χθεσινά και διαχρονικά. Αυτή η βία δεν είναι κάτι που δημιουργείται ξαφνικά, καλλιεργείται και μεταξύ των φιλάθλων. Οι διοικήσεις δεν μπορούν να κάνουν τίποτα μόνες τους, όσο ισχυρές κι αν είναι».

Στη συνέχεια ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρθηκε σε ένα προσωπικό του βίωμα: «Όταν έπαιζε ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός μπάσκετ στην Κωνσταντινούπολη, επειδή ήμουν δικηγόρος της Θύρας 13 πήρα την πρωτοβουλία και τους κάλεσα στον κεντρικό σύνδεσμο και τους είπα «παιδιά, είναι μία ευκαιρία τώρα που θα πάμε στην Κωνσταντινούπολη να δώσουμε ένα καλό παράδειγμα και να μην τσακωθούμε με τα παιδιά του Ολυμπιακού». Υπήρχαν φοβερές αντιδράσεις. Υπάρχει μίσος μεταξύ των συνδέσμων. Πως θα εκτονωθεί τέτοιο μίσος; Πρέπει να γίνει συνολικά μία προσπάθεια για να εκτονώσουμε αυτό το οπαδικό μίσος. Γίνεται; Δεν είναι εύκολο, το προσπάθησα μόνος μου και η προσπάθεια έπεσε στο κενό», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, ο δολοφόνος και οι συναυτουργοί της δολοφονίας αντιμετωπίζουν την ποινή των ισοβίων, ενώ όσοι άλλοι έχουν συνέργεια αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης μέχρι και 15 χρόνια.

Πάταξη της οπαδικής βίας ζητά η κυβέρνηση

Στο μεταξύ η κυβέρνηση αναλαμβάνει δράση για την πάταξη της οπαδικής βίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, θα καλέσουν τις επόμενες ημέρες όλους τους εμπλεκομένους -αθλητικές ομάδες, παράγοντες και οργανωμένους οπαδούς- να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την εξυγίανση του χώρου, αλλά και να παραμείνουν σε διαρκή επαφή, ώστε να απομακρύνουν τα κακοποιά στοιχεία από τα γήπεδα και τους αθλητικούς χώρους.

Οι συσκέψεις τις επόμενες ημέρες θα είναι συνεχείς. Απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει καμία ανοχή σε οργανωμένες συμμορίες, οι οποίες λειτουργούν κάτω από τη «σημαία» διαφόρων ομάδων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το «οπλοστάσιο» από το οποίο αντλεί τις οδηγίες του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος χθες απέστειλε σχετική εγκύκλιο προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας, αναφορικά με τα εγκλήματα με αθλητικό υπόβαθρο, περιλαμβάνει τον αναθεωρημένο Ποινικό Κώδικα και τους δύο νόμους για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας που έχουν ψηφιστεί την τελευταία διετία.

Δείτε επίσης: Ο Ν. Καπραβέλος μιλά για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη: «Οι δύο φίλοι του κρατήθηκαν ζωντανοί από θαύμα»